Antikor Testi Nedir ve Nasıl Yapılır ? - Sağlık List

Antikor Testi Nedir ve Nasıl Yapılır ?

Vücudumuz, kendimizi her türlü yabancı cisimden korumamız için çeşitli tepkiler verebilir ve kendi başına bağışıklık edinebilir. Bu nedenle vücudun bağışıklık sisteminin bilinmeyen bir maddeyle teması, maddenin vücuttan uzaklaştırılması mekanizmasını harekete geçirerek vücutta çatışmaya neden olur. Bu mekanizmalar arasında önemli mekanizmalardan biri de antikor üretimidir.

Antikor Testi ile Covid-19 Arasındaki İlişki

Covid-19 virüsünün yayılmasıyla birlikte antikor testi adını çok duyduğumuz bir test haline geldi. Salgın nedeniyle alınan önleyici tedbirlerin ortadan kaldırılması ve ikinci dalga virüslerin yayılmasının engellenmesi çalışmaları kapsamında ortaya çıktı. Yeni korona virüse karşı bağışıklığı olan kişileri tespit etmeye yönelik antikor testleri yapılır.

Covid-19 için geliştirilen antikor testi, ilk kez enfeksiyon ve iyileşen hastaların kanında virüse karşı antikorların varlığını tespit etmek için kullanılır. Bununla birlikte, antikor testi, enfekte olan ancak semptom göstermeyen kişileri belirlemek için de kullanılır.

Antikor Nedir ?

Antikorlar, bağışıklık sisteminin tehditleri tanımasına ve ortadan kaldırmasına yardımcı olan proteinlerdir. Ayrıca vücudun gelecekteki enfeksiyonları aynı tehditlerden korumasına yardımcı olur. Serolojik testler, insanlar tarafından SARS-CoV-2 virüsüne yanıt olarak üretilen proteinleri tespit edebilir.

Covid-19 virüsü ile enfekte olduktan veya aşı olduktan sonra vücudumuz iki antijenik yapıya karşı antikor üretecektir. Bu antijenik yapılar Spike proteini ve N proteinidir. Virüsün hücreye girmesinde spike proteini yer alsa da N proteini virüsün hücre duvarını oluşturur. Antikorlar bu proteinleri tanır ve Covid-19 virüsüyle savaşır.

Antikor Ne İşe Yarar ?

Vücudumuz doğal ve edinilmiş olmak üzere iki farklı bağışıklık sisteminden oluşur.  Doğal bağışıklık, vücuda zarar verebilecek etkenlere aynı tepkiyi verir. Bununla birlikte, yabancı patojenlerin ayrıntılı analizi, edinilmiş bağışıklığın unsurları, bağışıklık belleğini oluşturur. Böylelikle benzer faktörler vücuda tekrar girdiğinde; edinilmiş bağışıklık, daha önce bilinen faktörlere daha etkili ve daha güçlü yanıt vererek vücudu korur. Burada antikorlar kazanılmış bağışıklığı oluşturan faktörlerden biridir.

Antikor Testi Neden Yapılır ?

Antikor testleri, bir kişinin hangi antikorları geliştirdiğini, daha önce bir enfeksiyon geçirip geçirmediğini, virüsle mücadelede hangi zamanda olduğunu gösterdiğinden, korona virüs hastalığı olan birçok kişi bunu bilmek ister. Test sayesinde tüm bu hastalığın detayları ortaya çıkarılır. Hastalığı atlatan insanlar ise vücutlarındaki antikorları bir başkasına bağışlayabilir. Bu sebeple antikor testi hayati önem taşır.

Antikor Testi Nasıl Yapılır ?

Antikor testi iki basit yolla gerçekleştirilir. Bunlardan ilki hızlı bir teşhis kitidir. Bu kitler evde de kullanılabilir ve 15 dakika içerisinde sonuç alınabilir. Ancak antikor üretimi için gereken süre nedeniyle virüsün insan vücuduna girmesinden sonraki ilk birkaç gün test sonuçları güvenilir değildir.

İkinci antikor test yöntemi ise kan örneklerinin laboratuvar ortamında analiz edilmesidir. Kan örnekleriyle test etmek daha doğru sonuçlar sağlayabilir. Bu numuneler laboratuvar ortamında dikkatlice kontrol edildiğinden 3-5 gün gibi uzun bir süre sonra sonuç verecektir.

Antikor Testi Ne Zaman Yapılmalıdır ?

Antikor testinin zamanı ve türü, sonuçların doğruluğunu etkileyecektir. Enfeksiyon belirtileri yeni başladığında testi yaparsanız, test antikorları tespit edemeyecektir. Çünkü bağışıklık sistemi daha yeni antikor üretmeye başlamış olur. Bu nedenle, testin doğru olduğundan emin olmak için semptomların başlamasından en az 14 gün sonra antikor testi yapılmalıdır.

Antikor Testi Kimlere Yapılır ?

Antikor test tipi vücudunda bakteri veya virüs olduğuna inanılan kişiler için uygundur. Örneğin IgG antikor testi; bulaşıcı hastalıklara maruz kalmış kişilerin teşhis, izleme veya bağışıklık durumunu değerlendirmek için kullanılır. Özellikle kronik rahatsızlığı bulunan kişiler için hastalığın durumunu hızlı ve güvenli bir şekilde belirlemeye yardımcı olur.

Oy Ver

Yorum yapın