Diş Eti Şişmesi Nedir ve Neden Olur? - Sağlık List

Diş Eti Şişmesi Nedir ve Neden Olur?

Diş eti çene kemiğimizi kaplayan pembe renkli sağlam dokulardır. Diş köklerimizi de kaplayan bu dokular iyi bir koruyucu görevi görür. Diş sağlığından bahsedilirken diş eti sağlığı göz ardı edilmemesi gereken bir konudur. Diş eti problemleri dişleri de zamanla etkileyebilir ve farklı diş problemlerini beraberinde getirebilir.

Diş eti problemleri günümüzde azımsanmayacak derecede yaygın görülür. Genellikle diş eti hassaslaşır, incelir ve bunu beraberinde iltihaplanma meydana gelir. İltihap sonucunda şişen diş etleri kişinin konuşmasını, yemek yemesini ve günlük hayatına devam etmesini engelleyebilir. Dişlerle birlikte diş eti de korunmalı ve ikisinin bakımı dengelenmelidir.

Diş Eti Şişmesinin Belirtileri

Diş eti şişmesi meydana geldiğinde kişiyi rahatsız eden semptomlarla kendini gösterir. Semptomlar her kişi için aynıdır. Diş eti şişmesinin belirtileri şöyledir;

  • Diş etlerinde şişme
  • Diş etlerinde kızarıklık
  • Diş etlerinde ağrı
  • Yemek yerken zorlanma
  • Sıcak ve soğuğa hassasiyet
  • Diş etinde kanamalar

Diş eti şişmesinin genel belirtileri bu şekildedir. Daha önce aynı durumdan muzdarip olmuş bir kişi diş eti şişmesini hemen anlayacaktır. İlk defa böyle bir durumla karşılaşıyorsanız ve ne yapacağınızı bilmiyorsanız bir doktora danışmalısınız. Genellikle birkaç gün içinde azalan bu semptomlar bazen uzun sürebilir.

Diş Eti Şişmesinin Nedenleri

Diş eti şişmesine yol açabilecek birden fazla faktör sayılabilir. En önemli faktör elbette ağız ve diş bakımı yetersizliğidir. Halk arasında önemi ne kadar çok bilinse de ağız ve diş sağlığına yeterli ilgi gösterilmiyor. Dişler fırçalanmadığında ve temizleme suyu ile temizlenmediğinde görünmeyen bölgelerle besin artıkları birikir. Bu besin artıkları zamanla yerleşir ve mikroplara zemin hazırlar. Bir noktadan sonra diş ipi yardımıyla bile temizlenmesi zor olan bu plaklar diş eti de dahil olmak üzere tüm ağız sağlığını tehdit eder. Bunun sonucunda diş eti iltihaplanması ve şişmesi yaygın olarak yaşanır.

En önemli ikinci faktör ise yetersiz besin alımı olarak gösterilir. Özellikle B ve C vitaminlerinin yetersizliği diş ve diş eti problemlerinin ortaya çıkmasını sağlar. Diş eti, ihtiyacı olan vitaminleri sağlayamadığında hassaslaşır. Bunun sonucunda bakteri, mantar ve enfeksiyonlara dayanıksız hale gelir. Günümüzde diş eti problemlerinin yaygın olmasının nedeni de budur.

Diş Eti Şişmesi Tedavisi

Diş eti şişmesi genellikle birkaç gün veya daha uzun sürebilir. Diş eti şişmesi yaşıyorsanız ağız sağlığınızı tehdit edecek asitlive zararlı besinlerden uzak durun. Dişlerinizi nazikçe fırçalayın ve ağız bakımına özen gösterin. Diş eti şişmesi bir haftadan fazladır seyrediyorsa e semptomlarda azalma görülmüyorsa uzman bir hekime danışabilirsiniz.

Problem bir uzman tarafından teşhis edilmeli ve buna göre ilaç tedavisi yapılmalıdır. Bu tip vakalarda genellikle doktor tarafından verilen gargaralar kullanılır. Bunun yanı sıra evde ağız bakımınıza daha fazla özen göstermelisiniz. Bununla ilgili sorularınızı uzman hekime sorabilir ve önerilerini dinleyebilirsiniz.

Diş Eti Şişmesine İyi Gelen Şeyler

Diş eti ağrısını ve şişliğini gidermek için doğal ve bitkisel yöntemler kullanabilirsiniz. Diş etindeki şişmelere bağlı olarak ağrı meydana gelebilir. Bu ağrıları geçirmek için diş etine veya dişlere ağrı kesici ilaç koymak doğru bir hareket değildir ve sakıncalıdır.

Bunun yerine ağrıyan bölgeye karanfil koymak doğal bir ağrı kesici görevi görür. Tuzlu suyla gargara yapmak ise bölgedeki ağrıyı kısa süreli olarak dindirerek iltihabın yok olmasına yardımcı olur. Tüm bunlara rağmen ağrınız geçmiyorsa ve kötüleşiyorsa doktora görünmek en doğrusudur. Bitkisel tedaviler ne kadar güvenilir olsa da her zaman işe yaramaz ve çoğu durumda tıbbi tedavi gerekebilir.

5/5 - Oy verildi.

Yorum yapın