Sumağın Faydaları Nelerdir ? - Sağlık List

Sumağın Faydaları Nelerdir ?

Sumak, tıp alanında faydaları bilinen ve tedavi yöntemlerinde sıklıkla kullanılan zengin bir baharattır. Boşaltım sistemi rahatsızlıklarına ve cilt hastalıklarına iyi geldiği uzmanlar tarafından açıklanmıştır. Sumak sağlık alanında genellikle çay olarak tüketilir. Hazımsızlık sorunu yaşayan ve kuru cilt tipine sahip bireyler tedavi yöntemi olarak kullanabilir.

Yemeklere verdiği lezzetin yanı sıra sağlık alanında faydalı bir üründür. Birçok hastalığa iyi geldiği yapılan araştırmalar sonucunda kanıtlanmıştır. Uzmanlar vücut sağlığı için düzenli olarak tüketilmesi gerektiğini vurguluyor.

Kalp Ritmine Destek Olur

Kalp ve ciğer hastalıklarının en büyük düşmanı yüksek kolesteroldür. Sumak düzenli olarak tüketildiğinde kolesterol seviyesini düşürür. İleride oluşabilecek kalp ve ciğer hastalıklarına karşı önemli düzeyde koruma kalkanı görevi sağlar. Bu sağlık sorununa sahipseniz doktorunuza danışarak diyetinize sumak çayı ekleyebilirsiniz.

Antioksidan Görevi Görür

Sumak antioksidan özelliği bulunan baharatlar arasında bulunur. Vücuda kazanılan antioksidan sayesinde bireyler mevsimsel hastalıklara karşı daha dirençli olurlar. Bilindiği üzere antioksidan kanser hücreleriyle en etkili şekilde savaşır. Uzun vadede oluşabilecek kanser hücrelerinin oluşumunu ve yayılmasını önlemeye yardımcı olur.

Cilt Rahatsızlıklarını Önler

Sumak, mevcut cilt hastalıklarını tedavi eden tüm bileşiklere sahiptir. Cilt iltihapları ve deri rahatsızlıklarında tedavi yöntemi olarak kullanıldığı bilinir. Anti mikrobiyal özellikleri içerisinde bulunduran sumağı salataların içinde tüketebilirsiniz. Düzenli tüketildiğinde cilt hastalıklarını tedavi etmede büyük rol oynar.

Hücre Oluşumunu Destekler

Hücre oluşumuna destek olan sumak saç, cilt ve saç gelişimine de iyi gelir. Kaynatılmış olan sumak suyu cilde ve tırnaklara serum olarak kullanılabilir. Akne ve sivilce oluşumunu engelleyerek yeni hücrelerin oluşumunu sağlar. Tırnaklar için ise sumak suyu, biraz sirke ve balı karıştırarak maske yapabilirsiniz. Kırılmış ve yıpranmış tırnakları onararak daha sağlıklı bir görünüme kavuşturur.

İdrar Söktürücü Etkiye Sahiptir

Sumak idrar söktürücü özelliğiyle de bilinir. Vücudun idrar üretme kapasitesi artar ve sağlıklı bir boşaltım sistemi oluşturur. Bu sayede bireyler zararlı toksit maddelerden kısa vadede kurtulabilirler. Tuvalete çıkma sorunu yaşayan tüm bireylerin sumak tüketmesi önerilir. İdrar yanması ve mesane hastalıklarına iyi gelir.

Sindirim ve Dolaşım Sistemini Destekler

Sumak çay olarak tüketildiğinde sindirime olumlu etkisi oldukça fazladır. Solunum ve dolaşım sistemlerini iyileştirmeye yönelik etmenleri taşır. Kan dolaşımını olumlu etkileyerek organlardan daha verim almanızı sağlar. Dolaşım sistemi rahatsızlıkları yaşıyorsanız her gün sumak çayı tüketmeyi alışkanlık haline getirebilirsiniz.

Sumak Nasıl Tüketilmeli?

Sumak, ülkemizde yaygın olarak tüketilir. Genellikle salatalarda baharat olarak kullanılır. Dolmalarda ekşi tadı vermesi amacıyla sumak suyu eklenebilir. Sumağın faydalarından tam verim alabilmek için sumağı sadece yemeklerde değil, çay olarak da tüketmeniz gerektiğini hatırlatalım. Hastalık dönemlerinde kuru öksürük ve balgam söktürücü olarak da kullanılabilir.

Sumak çayı demlemek için ürünlerine güvendiğiniz bir aktardan sumak baharatı almalısınız. Kronik hastalıkları bulunan bireyler bu konuda daha dikkatli olmalı ve sumak tüketmeden önce hekimlerine danışmalıdır. Ayrıca hamile kadınlar ve emziren kadınlar da sumak tüketmeden önce doktora danışmalıdırlar. Bunun dışındaki tüm sağlıklı bireyler sumak tüketebilir.

Sumak Çayı Nasıl Yapılır?

Güçlü antioksidan etkilerine sahip sumak baharatı, enfeksiyona yol açabilecek bakterileri vücuttan hızla uzaklaştırır. İki hafta boyunca her gün tüketildiğinde faydalarını görmeye başlarsınız.

  • Bir fincan suyu cezveye ekleyin.
  • İçine yarım yemek kaşığı sumak ekleyerek kaynamaya bırakın.
  • Yaklaşık 5-7 dakika sonra ocaktan alın ve biraz ılıması için kenara bırakın.
  • Ardından fincana aktararak çayınızı içebilirsiniz.
Günde bir fincandan fazla sumak çayı tüketilmesi önerilmez.
Oy Ver

“Sumağın Faydaları Nelerdir ?” üzerine 3 yorum

Yorum yapın