Ekinezya çayının faydaları arasında en bilinen özelliği doğal bir antioksidan olmasıdır. Doğada bulunan birçok bitkinin sunduğu faydalardan biri olan antioksidanlar, ekinezya bitkisinde de oldukça fazladır. Ekinezya çayının popülerlik kazanmasında birçok etken bulunsa da kabızlık ve enfeksiyon karşısında oldukça güçlü bir koruma görevi görür.
Ekinezya Çayı Ne İşe Yarar?
Açık ağaçlık alanlarda ve nemli ortamlarda yetişen ekinezya bitkisinin pembe ve mor çiçekleri bulunur. Ekinezya çayı yapmak için bitkinin yaprakları, çiçekleri ve kökleri kullanılabilir. Doğru şekilde demlendiği zaman oldukça lezzetli bir bitki çayı elde edilebilir. Doğal bir antioksidan kaynağı olması, bağışıklık sisteminin güçlenmesinde etkilidir. Grip ve soğuk algınlığı için tüketilebilir.
Ekinezya çayı ne işe yarar sorusu için verilecek cevap oldukça fazladır. Kan şekeri seviyesini dengeleyen özelliği tokluk hissinin artmasında oldukça etkilidir. Vücutta oluşan ağrıların giderilmesi için antiinflamatuar özelliğinden faydalanılabilir. Özellikle sakinleştirici ve yatıştırıcı etkisi, stresli dönemlerde tercih edilebilecek doğal bir seçenek sunar. Depresyon ve kaygı bozukluğu gibi psikolojik sorunlarda da tercih edilebilir. Ödemin dışarı atılması için tüketilebilecek çaylardan biridir.
Ekinezya Neye İyi Gelir?
Ekinezya neye iyi gelir sorusu için verilecek cevaplar şu şekilde sıralanabilir;
- Ciltte oluşan egzama ve mantar tedavisi,
- Eklem ve kas ağrılarının giderilmesi,
- Bağışıklık sisteminin desteklenmesi,
- Enerjik ve zinde hissetirme,
- Çeşitli enfeksiyonların tedavisi,
- Solunum yolu problemlerinin tedavisi.
Doğada kolay şekilde yetişen bir bitki olan ekinezya birçok özelliğe sahiptir. Bağışıklık sistemini destekleyen özelliği aynı zamanda vücudun direncinin artmasını sağlar. Cilt sorunları için kullanılan birçok krem ve losyonun içeriğine bakıldığı zaman ekinezya olduğu görülür. Bitkiyi çay olarak tüketmenin yanı sıra çeşitli ilaç ve kremler ile tüketmek de mümkündür. Bitki E, A ve B vitamini açısından oldukça zengindir. Aynı zamanda sodyum, kalsiyum, magnezyum ve demir mineralleri de vücudun ihtiyaç duyduğu enerjiyi sağlar.
Eklem ve kas ağrılarının dışında migren gibi baş ağrılarının da hafifletilmesi için tercih edilebilir. İltihap azaltıcı etkisinin bulunması hem vücut içinde hem de dışında oluşan sorunlar için kullanıma uygun hale getirir. Nezle, soğuk algınlığı, grip, ayak mantarı, vajinal mantar ve kulak enfeksiyonlarının tedavi edilmesi için tercih edilen doğal bitkilerden biridir.
Ekinezya Faydaları
Birden fazla faydası bulunan ekinezya farklı şekillerde tüketilebilir ya da kullanılabilir. Araştırmalar sonucunda faydaları ortaya konulması, doğal tedavi yöntemlerinde, ilaç ve krem içeriklerinde de yer almasını sağlar. Ekinezya faydaları incelendiği zaman; solunum yolu enfeksiyonları, tüberküloz, boğmaca, boğaz ağrısı, difteri, astım ve kuş palazı gibi rahatsızlıkların tedavisinde etkili şekilde kullanıldığı görülür.
Çeşitli faydaları bulunan ekinezya, birçok hastalığın tedavisinde tercih edilebilir. Hastalıkların durumları ve tedavi yöntemleri konusunda uzman kişilerden destek alınması gerekir. Bilinçsiz şekilde tüketilmesi riskli durumlara yol açabilir. Çay şeklinde tüketim tercih edildiği zaman kontrollü tüketim yapılmalıdır. Fazla ve sık şekilde tüketmek çeşitli zararlara yol açabilir.
Ekinezya Karışık Bitki Çayının Faydaları
Ekinezya bitkisinin çay şeklinde demlenmesi, gıda takviyesi olarak ya da harici şekilde kullanılmasına imkan sunar. Bitkinin toplanmasından sonra tüketilmesi ile demleme yapılabilir. Çeşitli faydaları bulunan ekinezyayı demlerken farklı bitkiler kullanılabilir. Ekinezya karışık bitki çayının faydaları içinde bulunan bitkilere göre değişiklik gösterebilir. Ekinezyanın sunduğu faydaların yanında tercih edilen diğer bitkiler ile daha güçlü bir hale getirilebilir. Tarçın, ıhlamur, karanfil ve adaçayı gibi çeşitli bitli ve baharatlar ile birlikte tüketime uygundur. Farklı aromalar ile daha yumuşak bir içim elde edilebilir.
Ekinezya Bitkisi Nasıl Demlenir?
Bitkiler genel olarak kurutulduktan sonra sıcak su içerisinde bekletilerek demlenir. Ekinezya bitkisi de aynı yöntemle demlenmektedir. Ekinezya yaprakları ve kökünün kurutulmasıyla elde edilen çay önceden kaynatılmış bir bardak suya iki kaşık eklenerek 10 dakika bekletilir. Acımsı tada sahip olan Ekinezya yanında bal, tarçın vb. tatlandırıcı ürünlerle karıştırılarak tüketilebilir. Ekinezya uzun sürelerle tüketilmemesi gereken bir bitki türüdür. Kullanımında ara verilmesi gerekir. Sürekli olarak kullanılan ilaçlarınız varsa doktorunuza danışıp kullanmalısınız.
Demleme Tarifi;
2 kaşık kurutulmuş Ekinezya bitkisi
1 bardak kaynamış su
Ek olarak bal, tarçın
10 dakika demlenme