Hibiskus bir bitkidir ve hibiskus ailesine ait 300 türün olduğu tahmin edilmektedir. Ilıman iklimleri tercih eden bu aromatik bitki, Afrika’ya özgü ebegümecidir. Hibiskus çayı ayrıca ebegümeci çiçeklerinin kurutulmuş yapraklarından demlenir. Hibiskus vitamin ve mineral bakımından zengindir. Hindistan’dan Meksika’ya kadar geniş alanlarda yetişir.
Nar çiçeği olarak da bilinen hibiskus çayı koyu kırmızı bir renge sahiptir. Ekşi bir tada sahiptir. Hibiskus çayı tansiyonu dengeler, kolesterolü düşürür, sindirim sistemini rahatlatır, regl ağrılarını geçirir, kabızlığı ve karın şişliğini önler. Şimdi hibiskus çayının sağlığa faydalarına daha yakından bakalım.
Kalp Sağlığına Faydalıdır
Hibiskus çayının kalple bağlantılı faydaları, antosiyaninler adı verilen antioksidan içeriğinden kaynaklandığı düşünülmektedir. Yüksek tansiyon kalp hastalığı riskini artırabilir; araştırmalar, ebegümeci çayı içmenin yüksek risk gruplarında yüksek tansiyonu ve sistolik tansiyonu düşürmeye yardımcı olabileceğini göstermiştir.
Kolesterolu Düzenler
Aynı zamanda birçok çalışma kalp hastalığı için başka bir risk faktörü olan kolesterol seviyelerini etkili bir şekilde düzenleyebileceğini göstermiştir. Hibiskus çayı tüketmek kan lipid düzeylerini düşürmeye ve iyi kolesterolü artırmaya yardımcı olur. Bunun yanı sıra kötü kolesterol ve trigliserit düzeylerini düşürmeye yarar.
Kanseri Önleyebilir
Hibiskus çayı tüm bunlarla beraber kanser önleyiciözelliklere sahip polifenol adı verilen antioksidanları da içerir. Bazı araştırmalara bakıldığında hibiskus çayının kanser hücrelerinin çoğalmasını yavaşlattığını, özellikle prostat ve mide kanseri hücrelerinin yayılmasını önlemeye yardımcı olduğunu göstermiştir.
Erken Yaşlanmayı Geciktirir
Doku büyümesi ve onarımı, diş gelişimi, yara iyileşmesi, kollajen oluşumu ve demir emilimi gibi vücudun birçok önemli fonksiyonunda rol oynayan C vitamini içerir. Flavonoidler gibi mineraller ve antioksidanlar açısından zengindir. Bu nedenle araştırmalar, hibiskus çayının çeşitli kronik hastalıkları, serbest radikallerin neden olduğu hücre hasarını önlemeye yardımcı olabileceğini ve antibakteriyel etkileri olduğunu göstermiştir.
Hibiskus Çayının Zayıflatma Etkisi var Mı?
Çalışmalar, hibiskus çayının ayrıca düşük vücut kitle indeksi, kilo ve kalça-bel oranı ile ilişkili olabilecek özelliklere sahip olduğunu göstermiştir. Düşük kolesterol ve trigliseritlere yol açtığı için kilo kaybını teşvik ederek obezite riskini azaltabileceğine inanılmaktadır.
Ayrıca insan vücudunun birçok önemli fonksiyonunda rol oynayan antosiyaninler, fenolik bileşikler ve flavonoidler gibi antioksidanlar açısından zengin olduğu için yağ metabolizmasında görev alan genleri düzenleyerek yağların yok edilmesini hızlandırabilir. Yağ hücrelerinin aşırı büyümesini önleyebilen özelliklere sahiptir. Kilo vermek amacıyla kullanmak isteyenler doktoruna danıştıktan sonra hibiskus çayı tüketmeye başlayabilir.
Not; hibiskus çayı dengeli bir diyetle birlikte kullanılırsa etkili olabilir. Akşam yemeğinden 20 dakika önce 1 fincan hibiskus çayı tüketmek kilo vermeyi destekler ve yağ oluşumunu önler.
Hibiskus Çayı Nasıl Demlenir?
Hibiskus çayı taze çiçeklerden veya kuru çiçeklerden yapılabilmekte olup, ülkemizde genellikle kuru çiçekler kullanılmaktadır. Hibiskusu taze çiçek olarak kullanıyorsanız, çiçek tabanının sapın bağlı olduğu yeşil kısmını ve çiçeğin ortasına bağlı olduğu ince doğrusal boruyu çıkarın. Kuru hibiskus bitkisi kullanıyorsanız bunu yapmanıza gerek yoktur.
Hibiskus çayı demlemek için; 1 litre suyu kaynatın ve 2 yemek kaşığı kuru hibiskus çiçeği ekleyin. 10 dakika demlendirin, ardından süzün. Hibiskus çayı sıcak veya soğuk olarak tüketilebilir. Sıcak tüketmek isteyenler bal, tarçın veya birkaç damla limon ile tüketebilirler. Koku ve lezzet için nane veya fesleğen ekleyebilirsiniz.
Hibiskus Çayı Hamileler İçin Risklidir
Bazı araştırmalar sonucunda hibiskus çayının hamile kadınlar ve bebekleri üzerinde istenmeyen etkilerinin olabileceği görüldü. İçeriğindeki fitoöstrojenler hamilelik sırasında istenmeyen sonuçlar doğurabilir. Erken doğum ve düşüğe sebep olduğu görülmüştür. Ayrıca hormonal değişikliklere neden olarak doğurganlığı azaltabilir. Bu nedenle gebe kalmaya çalışan kadınlar için sakıncalı olabilir.