Sadece Türkiye’de her yıl 200 bin kişi kalp krizi sebebiyle hayatını kaybediyor. Kalbin atardamarları tıkandığında kalp yeterli oksijen alamaz ve buna bağlı olarak kalp krizi meydana gelir. Bu durumda kalp hasar görür ve geri döndürülemez sonuçlar doğurabilir.
Kalbe kan akışını sağlayan atardamarların duvarlarında yağ ve kolesterol gibi maddeler biriktiğinde plak denilen yapılar ortaya çıkar. Zamanla bu plakların çoğalması kan damarlarını daraltır ve kan damarlarında çatlaklar oluşmaya başlar. Bu kan damarı çatlaklarında ortaya çıkan pıhtı, kan damarının tıkanmasına ve kalp krizine neden olabilir.
Kalp Krizi Belirtileri Nelerdir?
Kalp krizi sırasında kalp krizinin en temel belirtisi, kalp ağrısı olarak da adlandırılan göğüs ağrısıdır. Göğüs duvarının arkasındaki bu ağrı, ağırlık ve baskı ile donuk bir ağrıdır ve göğüste biri oturuyormuş hissi verir. Sol kol, boyun, omuzlar, karın, çene ve sırta yayılabilir. Genellikle 10-15 dakika sürer. Koroner kan damarlarını genişleten nitrat içeren ilaçların dinlenmesi veya kullanılması ağrıyı hafifletebilir.
- Ağrı
- Terleme
- Baskı hissi
- Solgun cilt
- Halsizlik
- Sıkışan ve yanan göğüs
- Sersemlik
- Huzursuzluk
- Nefes alma güçlüğü
Kriz öncesi dönemde, bazı insanlar kalp krizinin gizli semptomları olan çeşitli sindirim hastalıkları yaşayabilir. Hazımsızlık ve göğüste yanma gibi sindirim sorunları bazı kalp krizi semptomlarına benzeyebilir.
Kalp Krizi Nedenleri Nelerdir?
Kalp damarlarında plak oranı yıllar geçtikçe sessizce artmaya devam eder. Üst üste gelen riskli etkenlerle beraber sigara ve alkol kullanımı bu durumu hızlandıran en tehlikeli faktörlerin başında geliyor. Sadece sigara kullanımı kadın ve erkek ayırt etmeden kalp krizi riskini en az 3 kat arttırıyor.
- Yüksek tansiyon
- Obezite
- Diyabet
- Kötü Kolesterol
- Sigara
- Alkol
- Sağlıksız beslenme
- Hareketsiz yaşam
Kalp krizine karşı risk faktörlerini en aza indirmek için kalp krizinin ana sebeplerini bilmeniz gerekiyor. Hayatı tehdit eden bu sağlık sorununu önlemenin en etkili yolu sigara kullanmayı bırakmak ve pasif içicilikten uzak durmaktır.
Kalp Krizi Ne Kadar Sürer?
Yanan ve sıkışan göğüs, solgun yüz, terleme ve nefes darlığı kalp krizinin ilk belirtileridir. Kalp ve kan damarları tamamen tıkalıysa, bu semptomlar birkaç saat sürer ve gerekli müdahale olmadan ağrının geçmesi pek olası değildir. Damar tamamen tıkanmamışsa 10-15 dakika şiddetli göğüs ağrısışeklinde kendini gösterecektir. Kalp krizinin ne kadar süreceğini bilmek isteyenler bu belirtileri takip etmeli ve belirtiler ortaya çıktığı andan itibaren doğru ve hızlı bir şekilde gerekli önlemleri almalıdır.
Kalp Krizi Sırasında Ne Yapılmalı?
Kalp krizi acil bir durumdur. Semptomlar görüldüğünde normal bir hastaneye başvurulmalıdır. Kalp krizine bağlı ölümlerin büyük çoğunluğu, ataktan sonraki ilk birkaç saat içinde meydana gelir. Bu nedenle hızlı bir şekilde teşhis konulması ve doğru müdahale edilmesi esastır. Kalp krizi geçirirseniz hemen bir acil durum numarasını arayın ve durumunuzu bildirin.
Kalp Krizi Tanısı Nasıl Konulur?
EKG (elektrokardiyogram), kalbin elektriksel aktivitesinin bir kaydını sağlar ve olası kalp krizlerini tespit etmek için kullanılan ilk testlerden biridir. Bu muayenede göğüs ve uzuvlara yerleştirilen elektrotlar muayene için kullanılır ve elektrik sinyalleri çeşitli dalga formlarında kâğıt veya monitörlere yansıtılır.
Elektrokardiyogramlara ek olarak, kalp krizlerini teşhis etmek için çeşitli biyokimyasal analizler de kullanılabilir. Bir kriz sırasında hücre hasarına göre bazı proteinler ve enzimler, özellikle troponin, genellikle kalp hücrelerinde bulunur ve kan dolaşımına girebilir. Bu maddelerin seviyelerini kontrol edildiğinde uzman bir doktor tarafından teşhis konulabilir.
Bu durumu yasanlat iyi bilir cok guzel anlatmissiniz tesekkur ederim