Vajinal iltihaplanmalar vajina dokusunda oluşan floraların bozulması sonrasında iltihaplanmalarıdır. Sağlık problemi olarak ortaya çıkan vajinal iltihaplanmalar vücutta da olumsuz etkiler yaratarak yaşam kalitesini olumsuz yönde etkiler.
Vajina bölgesinde akıntı, kaşıntı ve ağrı hisleriyle kendini gösteren vajinal iltihaplanmanın asıl nedenleri enfeksiyon düzenlerinde oluşan değişikliklerdir. En önemli belirtileri arasında kaşıntı, koku ve yoğun akıntı bulunur.
Vajinal iltihaplanmalar sıklıkla görülen kadın hastalıklarından olup çoğunlukla gençlerde görülür. Gençler arasında da oldukça yaygın ve ciddi bir sağlık sorunu olarak gözlemlenir.
Vajinal Mantar
Vajinal iltihaplanmaların en sık rastlanan türü vajinal mantarlardır. Ergenlik çağından menopoz dönemine kadar her kadında görülmesi mümkün olan mantarlar bir çeşit enfeksiyondur. Belirtileri arasında yoğun ve peynir gibi akıntı, vajinal kaşıntı, yanma ve akıntının artmasıdır.
Vajinal mantarların görülmesine neden olan durumların başında antibiyotikler, hormon ilaçları ve dengesizlikler, diyabet ve gebelik yer alır.
Vajinal mantar tedavisinde fiziki muayene ve akıntı için gözlem yapılması yeterli olur. Çok ekstra şüphe uyandıracak bir durum oluşmasıyla kültür alınarak tedavinin seyri değiştirilebilir.
Bakteriyel Vajinoz
Sıklıkla karşılaşılan vajina hastalıklarından olup bakterilerin neden olduğu bir iltihaplanma çeşididir. Balık kokusuna benzer bir akıntı oluşturarak erken doğum, düşük, tüplerde tıkanıklık gibi durumların oluşmasına neden olur.
Bakteriyel vajinoz dışında tehlikeli olan tür de herpes’dir. Herpes enfeksiyonları genital bölgede su kabarcıkları şeklinde görülür. Ateş ve ağrı şikâyetleriyle yaklaşık 3 hafta sonra iyileşme göstermesi beklenir. Herper ve bakteriyel vajinoz dışında trikomonas, atrofik ve kandida vajinal iltihaplanmaları mevcuttur.
Vajinal İltihaplanmalardan Korunmak İçin Neler Yapılmalıdır?
Vajinal iltihaplanmalar genellikle beraberinde başka rahatsızlıkları da getirmesinden dolayı ciddi bir sağlık sorunudur. Özellikle tedavi edilmemesi durumuna yaşam kalitesini düşürmenin yanı sıra ciddi sorunların ortaya çıkmasına neden olan bir kadın hastalığıdır. Vajinal iltihaplardan korunmak ya da önlem alabilmek için;
- Vajina ve çevresinin kuru olması
- Pamuklu çamaşırların giyilmesi
- Vücut ve vajina hijyeninde aşırıya kaçılmaması, dikkat edilmesi
- Dar pantolonlardan uzak durulması
- Cinsel birlikteliklerde korunmaya özen gösterilmesi
Gibi faktörler oldukça faydalı olacaktır.
Vajinal İltihaplanma Tedavisi
Vajinal enfeksiyonlar yani iltihaplanmalar çoğu kadın tarafından önemsenmeyerek evde çözümlenmeye çalışılmaktadır. Doğru bir tanı konabilmesi ve tedavi sürecinin başarılı olması adına testler, fiziki muayene ve kültür alınması gibi yöntemler tercih edilmelidir.
Vajinal iltihaplanmalar için tanı konulması oldukça önemlidir. Farklı nedenlerden oluşan iltihaplanmaları farklı tedaviler uygulanacağından mutlaka altta yatan nedenleri çözümleyerek tedavi başlatılmalıdır.
Genellikle vajinal iltihaplanmalarda ağız yoluyla antibiyotik tedavileri başlatılır. Diğer bir tedavi şekli ise mantar oluşumunu engellemek için tabletler ya da fitil ve kremlerdir.
Vajinal iltihaplanmaların tedavi edilmemesi durumunda düşük, dış gebelik, rahim ağzı kanserleri ve yeni doğan rahatsızlıkları görülebilir. Bu nedenle erken dönemde tanısının doğru konularak doğru bir tedavi süreciyle çözümlenmelidir.