12 aylık bebekler kahvaltı yapmaya başlarlar ve kahvaltı bebeklerin bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi için en önemli ihtiyaçlardan birisidir. Bebeklere düzenli olarak kahvaltı yaptırılması sayesinde bebeklerin boylarının uzaması ve bağışıklık sistemlerinin daha güçlü hale gelmesi sağlanabilir. Bebekler 6 aya kadar sadece anne sütü ile beslenir ve sonrasında ek gıda kullanımına geçerler. Bebeklerin 12 aylık olması artık kahvaltı yapabilecekleri anlamına gelir ve farklı kahvaltı menüleri sayesinde bebeklerin ihtiyaç duyduğu tüm besinleri alması sağlanabilir.
Sebzeli Omlet
12 aylık bebekler kahvaltı yapmaya başladığında en fazla tercih edilen ürün omlettir. Özellikle sebzeler kullanılarak hazırlanan omlet sayesinde bebeğin ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineralleri daha kısa süre içerisinde alması sağlanabilir. Sebzeli omletin hazırlanabilmesi için haşlanmış patatese ve maydanoz ya da ıspanak gibi sebzelere ihtiyaç duyulur. Haşlanmış patatesin içerisine maydanoz veya ıspanak eklenerek karıştırılır ve üstüne bir adet yumurta kırılır.
Yumurtanın ardından bir miktar peynir de rendelenerek tüm karışım güzelce çırpılır. Karışım güzelce çırpıldıktan sonra ısıtılmış tavada yaklaşık 10 dakika kadar pişirilir ve soğuduktan sonra bebeklere yedirilebilir. İçerisinde bulunan sebzeler sayesinde bebeklerin ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineralleri almasını sağlayan sebzeli omlet 12 aylık bebekler için en çok tercih edilen tarifler arasındadır.
Havuçlu Pankek
12 aylık bebekler kahvaltı sofrasında havuç veya balkabağı kullanılarak hazırlanan pankekleri çok sevecektir. Pankekin hazırlanabilmesi için 1 adet havucun yıkanıp yumuşayıncaya kadar haşlanması gerekir. Havucun haşlanmasını ardından bir püre haline getirilmesi ve içerisine un, yumurta ve sütün eklenmesi gerekir. Elde edilen bu karışım güzelce çırpıldıktan sonra bir tava içerisine dökülür ve her iki tarafı da kızarana kadar güzelce pişirilir. Pankeklerin pişirilmesinin ardından üzerine bir tatlı kaşığı bal da ekleyebilmek mümkündür.
Muzlu Kefir
12 aylık bebekler kahvaltı sırasında muzlu kefir de tüketebilir. Özellikle çalışan anneler tarafından kısa süre içerisinde hazırlanacak bu karışım sayesinde bebeklerin ihtiyaç duymuş olduğu tüm besin maddelerine bir anda kavuşabilmesi sağlanabilir. Muzlu kefirin hazırlanabilmesi için bir su bardağı kefir ve 1 adet muza ihtiyaç duyulur. Muz blenderden geçirilir ve içerisine kefir veya isteğe bağlı olarak bir tatlı kaşığı bal eklenir. Kısa süre içerisinde hazırlanan bu karışımı bebeklere kahvaltıda içerek bebeklerin ihtiyaç duymuş olduğu vitamin ve minerallere kavuşabilmesi sağlanır.
Haşlanmış Yumurta
Kahvaltı yapmaya yeni başlayan bebeklerde tüketilecek bir diğer tarif ise haşlanmış yumurta ve avokado kullanılarak hazırlanan tariftir. Bir tane haşlanmış yumurta ve 3 tatlı kaşığı kadar avokado güzelce karıştırılır. Karışımın içerisine isteğe bağlı olarak 1 adet ceviz veya bir miktar peynir de eklenebilir. Tüm malzemeler güzelce karıştırılır ve çatalla ezildikten sonra bebeklere yedirilebilir.
Patatesli ve Biberli Omlet
Ek gıdaya yeni geçen bebeklerin tüketebileceği yiyecekler arasında patatesli omlet de yer alır. Patatesli omletini hazırlanabilmesi için patatesin ve bir adet yeşil biberin minik minik doğranması gerekir. Doğranan patates ve biberler zeytinyağı konulan tava içerisinde pişmeye bırakılır. Patates ve biberin yanmadan pişmesi için içerisine bir miktar su eklenebilir. Sebzeler güzelce piştikten sonra içerisine bir adet yumurta eklenerek güzelce karıştırılır. Yumurtada piştikten sonra hazırlanan patatesli omlet bebeklere kahvaltılarda yedirilebilir. Hem pratik olması hem de tadını güzel olması nedeniyle patatesli omlet ek gıdaya geçen annelerin en büyük yardımcılarından biridir.
Yulaf Ezmesi
Kahvaltı yapmaya yeni başlayan bebeklerin veya kahvaltı yapmayı sevmeyen bebeklerin tüketebileceği bir diğer tarif ise yulaf ezmesi bile hazırlanan tariftir. Yulaf ezmesi içerisine bir miktar su eklenilerek kaynatılır. Yulaflar şiştikten sonra içerisine isteğe bağlı olarak muz veya hurma ezilerek katılabilir. Üzerine bir adet cevizin rendesi de eklenerek hem doyurucu hem de lezzetli öğünler hazırlanabilir.
Peynir ve Yulaf Ezmesi
12 aylık bebeklerin tüketebileceği bir diğer kahvaltılık önerisi ise yulaf ezmesi ve peynirle hazırlanan bu tariftir. Tarifini hazırlanabilmesi için 2 tatlı kaşığı yulaf ezmesinin içerisine bir çay bardağı su eklenir ve ardından 1 tatlı kaşığı irmiğin de eklenilmesi sayesinde elde edilen karışım kaynatılmaya bırakılır. Karışım kaynadıktan sonra kenara alınır ve soğuduktan sonra içerisine labne peyniri karıştırılarak homojen bir karışım elde edilir. Son olarak isteğe bağlı olarak üzerine rendelenmiş ceviz de eklenerek bebeklerin kahvaltıda tüketebileceği lezzetli bir tarif elde edilebilir.
Keçiboynuzu Özlü Karışım
1 yaşının üzerinde bebekler için kahvaltının önemi oldukça fazladır. Bebeklerin kahvaltıyı sevebilmesi için anneler tarafından farklı tarifler araştırılır. Anneler tarafından sıklıkla tercih edilen tariflerden birisi keçiboynuzu özü ve yulaf kullanılarak hazırlanan tariftir. Bu tarifini hazırlanabilmesi için bir su bardağı su ve 1 yemek kaşığı yulaf ezmesi güzelce pişirilir. Ardından yulaf ezmesi soğumaya bırakılır ve soğuduktan sonra içerisine bir tatlı kaşığı keçiboynuzu özü eklenir. Keçiboynuzu özüne ek olarak rendelenmiş ceviz veya yarım elma da ekleyerek bebekler için besleyici bir kahvaltı hazırlayabilmek mümkündür.
Bebeklerin Kahvaltısında Olması Gerekenler
12 aylık bebekler kahvaltı yapmaya başladıklarında sofralarında olmazsa olmaz bazı ürünlere yer verilmesi gerekir. Bebeklerin bağışıklık sisteminin güçlenebilmesi ve ihtiyaç duydukları mineralleri alabilmeleri için kahvaltı tabaklarında olması gereken öğünler şu şekilde sıralanabilir:
- Haşlanmış yumurta
- Beyaz peynir veya labne peyniri
- Zeytin
- Mevsim sebzeleri
- Mevsim meyveleri
- Bal
- Ev yapımı reçel
- Tam buğday ekmeği
Yukarıda sıralanan besinlerden biri veya birkaç tanesini kullanarak bebeklerin daha sağlıklı şekilde beslenebilmesini sağlayabilmek mümkündür. Bebeklerin dengeli ve düzenli beslenmesini sağlayarak hem boylarının uzaması hem de hastalıklara karşı daha dirençli olmaları sağlanabilir. Tam buğday ekmeğinin üzerine ev yapımı reçel veya marmelat sürülerek en lezzetli ve basit tarif elde edilebilir.