Dünya çapında pandeminin şiddetli etkisi nedeniyle farklı şirketler, Covid-19 aşılarını üretmek ve en kısa sürede piyasaya sürmek için derinlemesine araştırmalar yaptı. İlk grup aşı denemeleri, acil durum prosedürleriyle birlikte tamamlandı ve birçok ülkede uygulandı. Ülkemizde Covid-19 aşısı olarak kullanılan ilk aşı, Çinli bilim adamları tarafından geliştirilen Sinovac aşısıydı.
Türkiye’de kullanılan iki aşıdan biri olan Sinovac aşısının etkinliği ve yan etkileri merak ediliyor. Aşı sisteminde tanımlanan vatandaşlar, MHRS sistemine giriş yaparak Sinovac aşısı ile Biontech aşısı arasında seçim yapabilirler. Aşı yetersiz olduğu durumlarda size seçme hakkı sunulmayacaktır. Bu yazımızda Sinovac aşısının yan etkilerinden bahsedeceğiz.
Sinovac Aşı Yan Etkileri
Sinovac aşısının Faz I ve Faz II çalışmalarında ciddi bir yan etkiye rastlanmamıştır. Bununla birlikte, bazı hafif ila orta dereceli yan etkiler mümkündür. Bu yan etkiler ciddi değildir ve kısa süreli olduğu için genellikle sorun teşkil etmezler. Herkes için geçerli olmasa da bazı insanlarda şu yan etkiler görülebilir;
- Ateş
- Solunum Problemleri
- Aşı yapılan kolda ağrı, kızarıklık ve şişlik
- Bitkinlik
- Baş ve vücut ağrısı
- İshal
Bu yan etkiler hafif ila orta dereceli problemlerdir. Tüm aşı türlerinde görülebilir ve genellikle birkaç günden az sürer. Ancak ani bir reaksiyon varsa aşılı kişi derhal bir sağlık kuruluşuna başvurmalıdır. Alerjik reaksiyonlar aşılar için son derece nadirdir. Bunlar aşıdan sonra normal yan etkiler olarak kabul edilir, bu da aslında aşının gereken rolü oynadığı ve bağışıklık sistemini etkinleştirdiği anlamına gelir. Bu nedenle olumlu bir durum olarak bile kabul edilebilir.
Sinovac Güvenli Bir Aşı Mı?
Aşının olası bazı yan etkileri olmasına rağmen, Covid-19enfeksiyonu riskiyle karşılaştırıldığında, bu olasılıklar oldukça önemsiz ve kısa sürelidir. Bu nedenle uzmanlar, doktorları aksini önermedikçe sıra kendilerine gelen kişilerin en kısa sürede aşı olmalarını önermektedir. Herhangi bir sağlık sorununuz ya da özel bir durumunuz varsa aşılarla ilgili sorular sormak ya da aşı tercihleri konusunda tavsiye almak için doktorunuza danışabilirsiniz.
Sinovac Aşı Başarı Oranı
Sinovac, Çin’de kullanımı onaylanmış ve Türkiye dahil 10’dan fazla ülkede acil kullanımı onaylanmış bir aşıdır. Brezilya’da yapılan aşının etkinliği üzerine yapılan bir çalışmada, semptomu olan veya olmayan kişilerde aşının başarı oranının %50,65 olduğu tespit edildi. Ancak Türkiye’de yapılan çalışmaların sonuçlarına göre Sinovac aşısının Covid-19 enfeksiyonu semptomlarını önlemede %91,25 başarı oranı bulunuyor.
Kimler Sinovac Aşısı Olabilir?
Sinovac veya Biontech aşılarını yaptırmadan önce özel dikkat gerektiren durumlar yoktur. Bazı kişiler aşı öncesi yan etkilerden korunmak için ağrı kesiciler kullansa da aşı öncesi işlem için böyle bir bilimsel tavsiye yoktur. Kişilerde alerjik hastalıklar, ciddi hastalıklar veya düzenli olarak kullandıkları ilaçlar varsa aşı öncesi doktorları veya sağlık profesyonelleri ile bu bilgileri paylaşmalarında fayda vardır.
Aşı Olanlar Neye Dikkat Etmeli?
Aşı sizi koruyabilir ancak kişinin virüsü taşımasını ve başkalarına bulaştırmasını engellemez. Bu nedenle Covid-19 aşısı olan kişilerinmaske, mesafe ve hijyene dikkat etmeye devam etmesi gerekiyor. Ayrıca aşı yapıldıktan sonra da özellikle ek önleyici tedbirler almadan günlük yaşamlarına devam edebilirler. Aşıdan sonra bol su içmek vücudunuzun dengesini sağlayabilir. Ayrıca çok kalın giyinmemeye özen göstermelisiniz. Dar veya terletmeyen giysiler seçmek sizin için daha iyi olacaktır. Kolunuzun ağrıyan bölgesine temiz ve ıslak bir havlu koymak ağrının kesilmesine yardımcı olur.
İçim rahat bir şekilde bende sinovac oldum hayırlısı diyelim ve metni okurken biraz daha içim rahatladı