Ebeveynler bebeklerinin diş çıkarmasını heyecanla beklerler fakat bu oldukça zorlu bir süreçtir. Süt dişler bebekler doğduğu zaman çene yapılarında zaten bulunur. Bu dişlerin yukarı doğru büyümesi ve bebeğin diş çıkarması 6 ay ile 1 yıl arasında başlar. 3 yaşına gelmiş bir bebeğin toplam 20 adet sağlıklı süt dişi bulunur.
Bebeklerin diş çıkarma zamanı çok değişkenlik gösteren bir konudur. Bazı bebekler doğduğunda birkaç dişi çıkmış olur. Bazı bebeklerde ise 1 yaşında dahi diş çıkarma belirtisi görülmez. Ebeveynler bu tip durumlarda endişeye kapılmamalı ve bunun doğal bir gelişim süreci olduğunu unutmamalıdırlar.
Bebeklerde Diş Çıkarma Nedir?
Bebeklerde süt dişlerinin ağza ulaşma sürecine diş çıkarma denir. Bebeklerde diş çıkarma; genellikle 6. ve 7. aylar arasında başlasa da ortaya çıkma süresi ağızda bulunan dişlerin türüne göre değişiklik göstermektedir. Genetik ve çevresel faktörlerden dolayı her bir bebeğin dişinin çıkma süreci farklı olabilir.
Bebeklerde Diş Çıkarma Belirtileri Nelerdir?
Bebeklerde diş çıkarma belirtileri ebeveynler tarafından en sık sorulan sorulardan biridir. Yukarıda bahsedildiği gibi, semptomlar 3. aydan itibaren değişen ağız davranışlarıyla ortaya çıkmaya başlar. Bebekten bebeğe değişmekle birlikte, diş çıkarmanın en yaygın belirtileri şunlardır:
- Uyku Problemleri
- Sürekli Ağlama
- Huysuzluk
- İştahsızlık
- Diş Eti Şişmesi
- Artan Tükürük Salgısı
- Ağız etrafında yara
Bu belirtiler her bebek için geçerli olmayabilir. Bebeğiniz bu semptomların birkaç tanesini gösteriyorsa bir uzmandan destek almak isteyebilirsiniz.
Bebeklerde Diş Çıkarma Nasıl Gelişir?
Doğumla birlikte ağız dokuları ve tüm vücut büyümeye ve gelişmeye devam edecektir. 4. ve 7. aylar arasında diş etlerinin gelişimini tamamlayan dişler, diş etlerinin yüzeyine doğru hareket etmeye başlar. Önce ön kesici dişler alt çenede görünmeye başlar. Ardından üst çenenin ön kesici dişleri de kendini göstermeye başlar. Daha sonra yan kesici dişlerin ortaya çıkması ile süreç devam eder. Bebek 3 yaşına geldiğinde 20 süt dişi tamamen çıkarılmış olur.
Bebeklerde Diş Çıkarma Ağrıları Nasıl Hafifletilir?
Bebeklerde diş çıkarma süreci şiddetli ağrılara yol açar. Günler süren uykusuz geceleri beraberinde getiren bu süreci atlatmanın bazı kolay yolları var. Çeşitli yöntemler uygulayarak kendinizi ve bebeğinizi rahatlatmanız mümkün.
Bu dönemde bebeğinizi rahatlatmanın en iyi yolu soğuk kompres uygulamaktır. Havuç veya diş kaşıyıcı gibi yiyecekleri bir süre buzdolabına koyabilir ve ardından soğuk kompres için bebeğinize verebilirsiniz. (Uygulama işlemi sırasında lütfen bebeğinizin yiyecekleri koparmasını önlemek için sürekli takip edin.) Eczanelerde satılan silikon parmak fırçayla dişlerin çıkacağı bölgeye nazikçe masaj yapabilirsiniz. Ayrıca bu süreçte bebeği kucaklamak ona güven duygusu verecek ve rahatlamasına yardımcı olacaktır.
Bu yöntemleri kullandıktan sonra bebeğiniz hala memnun değilse mutlaka bir doktora danışmalısınız. Ağrı kesici, jel gibi ilaçlar diş çıkarma sırasında kullanılabilir fakat yalnız doktor kontrolünde olmalıdır.
Bebekler Diş Sağlığı Muayenesine Ne Zaman Gitmeli?
Araştırmalar, çocukların bir yaşından itibaren düzenli olarak diş hekimine gitmeleri ve günde en az iki kez dişlerini fırçalamaları gerektiğini göstermiştir. Bu nedenle lütfen çocukların ağız ve diş sağlığını korumak için önlemler alın. İlk ağız ve diş muayenesi için çocuğun ilk diş ortaya çıktıktan sonra 6 ay ile 1 yaş arasında olması gerekiyor.
İlk diş hekimi ziyaretine bu kadar erken başlamanın en önemli nedeni, anne babalara bebeklerinin dişlerini nasıl temizleyeceklerini gösterebilmek ve yanlış beslenme alışkanlıkları nedeniyle çok küçük yaşta ortaya çıkan biberon çürümesinden bebeği nasıl koruyacaklarını gösterebilmektir.