Vajinal hastalıklar kadınlarda sıklıkla görülen rahatsızlıkların başında gelmekle birlikte genellikle enfeksiyonlardan kaynaklanmaktadır. Rahimde ve vajinada görülen rahatsızlıkların tedavisi bulunurken kişilerin yaşam kalitelerini olumsuz etkilemekte de risk faktörü oluştururlar.
Kadınların vajinal hastalıkları jinekologlar tarafından muayene edilerek tedavi süreci erken dönemde başlamalıdır. Erken tanının hayat kurtarması mümkün olmasından vajinal rahatsızlıklarda erken tanı büyük önem taşır. Rahim kanseri başta olmak üzere, rahim ağzı enfeksiyonları, miyomlar ve polipler görülmesi dışında vajinal akıntılar, siğiller, enfeksiyonlar, vulva, gibi hastalıklarda vajinal hastalıklar arasında yer almaktadır.
Vajinal Akıntı
Vajinal akıntılar genelde yumurtlama döneminde artış gösteren kokusuz, renksiz bir vücut salgısıdır. Vajinanın ıslaklığını sağlayan bu sıvı kötü kokulu ve renkli ise enfeksiyona işaret ederken kaşıntı da duruma eşlik eder.
Vajinal akıntının normal dışında renkli, kokulu ve fazla salgılanmasında enfeksiyonlar, mantar oluşması, kısırlık, bel soğukluğu gibi birçok farklı sağlık sorunundan şüphelenilebilir. Tanısının konması jinekolojik muayene ile mümkün iken kültür analizleri yapılarak nedenleri tespit edilmelidir. Krem ve vajinal tabletlerle tedavisi sağlanır.
Vajinal Uçuklar
Vajinal uçukların büyük bir kısmı TİP 2 HSV tarafından oluşturulmakta olup önemli bir genital rahatsızlıktır. Sulantılı lezyonlar halinde görülürken açılmasıyla yerini ağrılı oluşan yaralara bırakır. Artmış olan vajinal akıntı ve yanmalara neden olur. Belirli bir tedavisi olmayarak temiz tutulması ve hijyen sağlanması önem taşır. Belirtilerle kendini göstermesi durumunda ilaç tedavileriyle ağrılar azaltılabilir.
Vajina Siğili
Vajina siğilleri cinsel yolla bulaşan bir rahatsızlığa işaret olup bulaşıcı bir enfeksiyondur. HPV virüsünün neden olduğu siğiller kolayca ve cinsel yolla bulaşabilen siğil çeşitleridir. En sık 25-30 yaşlarındaki kişilerde gözlemlenen vajinal siğiller belirti vermeden ilerlerler ve temas olması sonucunda birkaç ay içerisinde ortaya çıkarlar.
Vajina siğilleri birçok şikâyete neden olabilirken aynı zamanda kansere de dönüşebilme riskleri bulunur. Lazer tedavileri, krem kullanılması, koterizasyon ve krioterapi tedavileri sıklıkla önerilen tedaviler arasındadır. Tedaviler için kesin bir süre verilmemekte olup bu süre zarfında bulaşmaları engellemek önem taşır.
Vulva İltihaplanması
Vulva iltihaplanması enfeksiyonların oluşması anlamına gelirken vulva enfeksiyonlara çok açık bir konumdadır. Cinsel ilişki sırasında tahriş olması ve adet kanamasının görülmesiyle riskli bir bölgededir. En önemli vulvit nedenleri arasında travmalar, vajinal akıntılar, kaşıntı, iç hastalıklardan kaynaklı sorunlar sayılabilir.
Her yaşta görülebilen bir vajinal hastalık olan vulvit dış genital alanlarda da yanma, kaşıntı ve şişme gibi sorunlar oluşturabilir.
Rahimde Miyomlar
Vajinal hastalıklar arasında yer alan ve rahimde sıklıkla görülen iyi huylu tümörlere miyom denir. Miyomlar 35 yaş üzerinde olan kadınlarda görülmekte olup yavaş bir şekilde büyüme gösterebilirler. Fazla ve uzun süren kanamalar, adet dışı görülen kanamalar, kansızlık, idrar yapmada zorluk belirtileri arasındadır. İlaç tedavisi ile giderilmemesi durumunda mutlaka bir cerrahi tedavi gerekli olacaktır.