Bebeklerde diş çıkarma genellikle altıncı aydan sonra görülür. Bazı bebeklerde 1 yaşında da çıkabilir. Bebekler 3. aydan sonra buldukları ve gördükleri şeyleri ağzına sokmaya başlar. Gördüğü şeyleri bu şekilde keşfetmeye çalışır. Anne ve babalar bu durumda çocuklarının diş çıkarmaya başladığını düşünmeye başlar. Ama aslında bu durum bebeğin diş çıkarmasıyla bir ilgisi yoktur. Bu durum gelişimlerinin bir parçasıdır.
Bebeklerde diş çıkarma döneminde genellikle ilk çıkan üst ve alt kesici dişlerdir. Sonrasında beraberinde diğer dişlerde çıkmaya başlar. Bazı bebekler çok daha geç diş çıkaramaya başlar. Bu bebeklerin ağızlarıyla ilgili bir problemin olduğu anlamına gelmemektedir. Bu durumda bazı ebeveynlerin endişelenmesi de çok olası bir durum. Fakat bu diş çıkaran bebekler için beklenen olası bir durumdur. Bu dönemi sabırla beklemek ve sabırla atlatmak çok önemlidir.
Bebekler Diş Çıkarırken Yapılması Gerekenler
Bebekler diş çıkarırken ebeveynlerin biraz sabırlı olması gerekmektedir. Hem ebeveynleri hem de bebekleri zorlu ve sabır isteyen bir yol beklemektedir. Çünkü bazı bebekler diş çıkarma esnasında ateşlenebiliyor ve çeşitli rahatsızlık geçirebiliyor. Bu durumda ebeveynlerin endişelenmeden temkinli olmaları gerekmektedir. Diş çıkaran bebeklerin ağzı çok fazla kaşındığı için sürekli bir şeyleri ısırmak isterler. Diş etleri kaşındığı için de biraz huysuzluk gösterebiliyorlar.
Diş çıkaran bebeğin ebeveynleri ellerini iyice temizledikten sonra bebeğin dişine masaj yapabilirler. Bebeklerine dişlerini kaşıması için diş kaşıma halkası verebilir. Ebeveynler içinde sıvı olmayan halkaları bebeklerine tercih etmelilerdir. Ateşin yükselme durumuna karşı bebeğin ateşi sürekli ölçülmeli ve kontrol altına alınmalıdır.
Bebeklerde diş çıkarma, sağlıklı ağız ve diş gelişimi için kritiktir. Dişler, beslenme sürecine katkıda bulunarak sindirime yardımcı olur. Dişlerin erken çıkması, konuşma becerilerinin gelişimini destekler. Ayrıca çene ve yüz kemiklerinin uygun şekilde oluşmasına katkıda bulunarak çiğneme fonksiyonunu etkiler. Diş çıkarma, bebeklerde rahatlatıcı bir etki yaratır ve ağrılı diş etlerini hafifletir. Sağlıklı dişler, gelecekteki diş problemlerini önlemeye yardımcı olur ve genel sağlığın temelini oluşturur. Diş bakımına erken başlamak, ağız hijyenini sürdürmek için önemlidir.
Bebeklerde Diş Çıkarma Belirtileri Neler?
Bebeklerde diş çıkarma belirtileri görülmeye başlandığında bebeğin dişlerinin çıkmakta olduğu anlaşılacaktır. Bu dönemde bebeğinizin ihtiyaçlarını olabildiğince gidermelisiniz. Çünkü diş çıkarma dönemi oldukça sancılı geçebilmektedir. Özellikle huysuzluk bu dönemde çok sık görülen durumların başında gelmektedir. Bebeklerin diş çıkarma dönemlerini çok kolay şekilde atlatmalarını sağlamak için belirtilerinin de yakından bilinmesi yarar sağlayacaktır;
- Tükürük akıntısında artış,
- İştahsızlık,
- Uyku problemi,
- Huysuzluk,
- Kulaklarda kaşıntı ya da ağrı,
- İshal,
- Kabız,
- Nesneleri ısırma isteği görülecektir.
Diş Çıkaran Bebeği Rahatlatmak İçin Ne yapılır?
Diş kaşıyıcıyı biraz soğutarak bebeğinize o şekilde verebilirsiniz. Hafif soğukluk bebeğinizin diş etlerine iyi gelecektir ve onu rahatlatacaktır. Bu noktada çok soğuk olmamasına dikkat edilmelidir. Çünkü fazla soğuk olursa bebeğin diş etlerine zarar verebilir ve bebeğinizin diş sağlığını olumsuz etkileyebilir. Bebeğiniz eğer ek gıda alıyorsa ona verdiğiniz sebzeleri hafif soğutarak vererek ısırmasını sağlayabilirsiniz. Tüm bunların yanında bir doktora danışarak ağrı kesici şuruplar verilebilir. Bazı bebekler bu süreci ilaç içmeden atlatırken bazı bebekler oldukça sancılı bir süreç geçirebiliyor. Tüm bunların yanında bebeğinizin bu dönemde huysuz olacağını da göz önünde tutarak, bu dönemim çok rahat ve kolay şekilde geçmesi için gerekli çabayı göstermeyi unutmamalısınız.