Böbrek Taşı Hastaları İçin Beslenme Rehberi

Böbrek taşı hastalığı herkeste görülebilen ve bilinen en ağrılı hastalıktır. Halk arasında her 10 kişiden birisi hayatı boyunca mutlaka bu hastalık ile karşılaşıyor. Böbrek taşı oluşumdaki en büyük etken idrar yapısında taş oluşumuna sebep olan mineral ve tuz miktarının normalden çok fazla olmasıdır. Bununla beraber idrar tam olarak vücuttan atılamaz ve böbrek taşı hastalığı ortaya çıkar.

Hastalığın tanısı sonrasında iyi bir diyet değerlendirmesi ve düzenlemesi, böbrek taşı oluşumunun zararlı etkilerini minimum seviyeye düşürebilir. Uzmanların söylediğine göre böbrek taşı hastalarının dikkat etmesi gereken en önemli şey beslenme planıdır.

Böbrekleri sağlıklı tutmak için yapılması gerekenler 

Böbrek Taşı Diyeti

Böbrek taşı hastalığının etkilerini azaltmak veya yeniden taş oluşumunu önlemek için iyi bir diyet gereklidir. Böbrek taşı hastaları aşağıdaki maddeleri titizlikle hayatlarına dahil etmelidir.

  • Her gün yeterli miktarda su tüketmek (2-2,5 litre)
  • Tuz tüketimi azaltmak veya tümüyle diyetten çıkarmak
  • Hayvansal protein alımını azaltmak
  • Siyah çay, alkol ve kahve tüketimini azaltmak
  • Kalsiyum destekli ilaçları kullanmamak

Her taş hastası için aynı diyeti uygulamak mümkün değildir. Bunu iyi bir şekilde değerlendirilmesi ve hasta tarafından dikkatle takip edilmesi gerekir. Bu süreçte bir diyet uzmanından yardım almak en doğru diyeti bulmanıza yardımcı olacaktır.

Diyetin amacı; Böbrek taşı oluşumunu azaltabilen, kan basıncını düzenleyebilen, kalp hastalığı, felç ve kanser riskini en aza indirebilen bir diyet düzenlemesidir. Bu diyet sebze ve meyve, az yağlı süt ve kepekli tahıllar yemeyi önerir. Kırmızı et, tuz ve şeker alımı çok sınırlıdır.

Böbrek Taşı Hastaları İçin Uygun Besinler

Böbrek taşlarının yapı taşları farklı olduğu için taş oluşumunu engelleyen besinler de farklı olacaktır. Bu nedenle tüm taş hastalarının taşları kontrol edilmeli ve yapı taşları belirlenmelidir. Ayrıca idrar ve kan testleri ile taş yapısındaki risk faktörleri detaylı olarak araştırılmalıdır.

Bu maddeler tüketilen besinlerin yapısında da bulunduğundan her hasta tükettiği diyetin içeriğine göre deneyimli bir diyetisyen tarafından değerlendirilmelidir. Bu sayede her hastanın hangi besin gruplarını daha az yemesi gerektiğini belirlemiş olacaktır.

Su

Böbrek taşı tipine göre doğru ve sağlıklı bir beslenme planı uygulamak önemlidir. Bol su içmek böbrek sağlığını korumanın ilk adımıdır. Su, böbreklerde taş oluşturan kimyasalları çözecektir. İdrar açık sarı ve kokusuz ise, vücudun iyi hidrate olduğu anlamına gelir.

Kalsiyum

Gıdalarda kalsiyum alımı düşükse, vücuttaki oksalat içeriği artacaktır. Oksalattaki artış böbrek taşı oluşma olasılığını artıracaktır. Bunu önlemek için diyetinizde kalsiyum ve D vitamini yönünden zengin yiyecekleri eklemeye çalışın.

Süt, yoğurt, süzme peynir, koyu yeşil yapraklı sebzeler ve incir kalsiyum açısından zengindir. Somon, sardalye, yumurta sarısı ve peynir ise D vitamini açısından zengindir.

Meyve Suları

Ev yapımı limonata ve taze sıkılmış portakal suyu böbrek taşı oluşumunu engelleyebilen içeceklerdir. Bu içecekler, inhibitör adı verilen ve taş oluşumunu engelleyebilen sitratlar açısından zengin bir madde içerir. Vücutta sitrat eksikliği taş oluşumu riskini artırır. Bu nedenle bu tür içecekleri diyete dahil etmek faydalıdır. Ancak hazır meyve suları kullanılması önerilmez. Buna ek olarak greyfurt suyu tüketilmemelidir.

Lifli Gıdalar

Günlük diyet çeşitlendirilmelidir. Tek gıdaların aşırı tüketiminden kaçının. Yüksek lifli gıdalar tercih edilmelidir. Kabızlık diyette lifli gıdaların eksikliğinden kaynaklandığı için taş oluşumunu hızlandıracaktır. Sebzeler, meyveler ve fasulye gibi lif bakımından zengin besinler kabızlığı önleyebilir. Lifli gıdalar, besinlerin bağırsaklardan geçme süresini kısaltacak ve böylece oksalat emilimini azaltacaktır.

5/5 - Oy verildi.

Yorum yapın