Bronşit, akciğerlerde bronşiol adı verilen keselerin enfeksiyon taşıması anlamına gelir. Hastalığın ortaya çıkması yaş ve mevsim değişikliklerine göre şekillenebilir. Bronşitin çoğunlukla kış aylarında ve bahar mevsimlerinde daha yaygın görüldüğü bilinen bir gerçektir.
Bronşit Nedir?
Bronşiol da bulunan hava keselerinin iltihaplanması ve enfeksiyona tutulması sebebiyle ortaya çıkar. Bu hastalığa sahip kişilerde akciğer değerleri düşer ve kapasitesi yüksek oranda azalma gösterir. 3 yaş altı çocuklarda görülmesi büyük olasılıktır ve tedavisi zamanında yapılmalıdır. Viral enfeksiyonların sebep olduğu bronşit hastalığının temel sorumlusu Sinsiyal (RSV) virüsüdür.
Bronşit Belirtileri Nelerdir?
Bronşit, akut ve kronik olarak ikiye ayrılır. Her iki bronşit çeşidinde de ortak belirti derin öksürük, balgam ve sıklıkla nefes darlığıdır.
- Koyu renk balgam
- Yüksek Ateş
- Burun tıkanıklığı
- Baş ve boğaz ağrısı
Kronik bronşit belirtileri;
- Tekrarlayan akciğer enfeksiyonları
- Anormal yorgunluk seviyeleri
- Sık meydana gelen nefes darlıkları
- Göz ve tırnaklarda morarma
Ek olarak kronik bronşite kalıcı öksürük belirtileri vardır. Bu öksürükler balgamlı olur ve aylarca sürdüğü görülmüştür. Yukarıdaki belirtileri gösteriyorsanız ve geçmeyen öksürüklere maruz kalıyorsanız derhal uzman bir hekime görünmeniz gerekir.
Bronşit Nasıl Teşhis Edilir?
Akut ve kronik bronşitte semptomlar benzerlik gösterdiğinden dolayı karıştırılması olağandır. Bronşitin ilk belirtileri gösterdiği sırada bunu anlamak neredeyse imkânsız hale gelebilir. Kendini daha fazla gösteren bronşit belirtileri klinik bulgular sayesinde çok geçmeden teşhis edilebilir. Ailenin sağlık geçmişi de hastalık tanısı koymak için gerekli verilerdir. Ailede eskilere dayanan bronşit geçmişi varsa hastalığın varlığının ihtimali artar.
Bronşit teşhis edildiğinde hastalığın hangi boyutta olduğu doktorlar tarafından belirlenebilir. Bu tanı sırasında solunum değeri, solunum sesi ve retraksiyon yakından takip edilir. Kaydedilen veriler sonucunda hastalığın boyutu 1 en hafif olmak üzere numaralandırılır. 9 puan ve üstündeki bronşit daha şiddetlidir ve ağır bronşit olarak adlandırılır.
Bronşit Nasıl Tedavi Edilir?
Bakteriyel sebeplerden kaynaklanan bronşit hastaları doktor tavsiye ederse antibiyotik kullanarak hastalığı yenebilirler. Bazı akut bronşit hastalarında ise antibiyotik işe yaramadığında farklı tedavi yöntemleri düşünülür. Hasta sürekli kontrol atında olup, durumun daha kötüleşmemesi için gerekli koruma tedavileri uygulanmalıdır.
Bu tedaviler hastayı rahatlatmaya yönelik olup, mukus ve balgamın koyulaşmasını engelleyecek ilaçlar içerir. Bunların yanı sıra dengeli bir diyet programı tedaviye dahil edilebilir. Süreç boyunca bol su içmek ve asitli içecekler tüketmemek büyük önem taşır. Buna ek olarak boğazı tahriş edebilecek tütün ürünlerinden uzak durulmalıdır.
Kronik bronşit semptomları akut bronşite nazaran daha şiddetli ve uzun sürebilir. Semptomları üç ay gibi uzun bir süredir gözlemliyorsanız bunun kronik bronşit olma ihtimali çok fazladır. Her iki bronşitte de uygulanan tedavinin gidişatı takip edilmeli, semptomları yatıştırmaya yönelik ilaçlar kullanılmalı ve hastanın diyeti düzenlenmelidir.
Bronşite Ne İyi Gelir?
Bronşit hastalığının evde tedavi edilmesi söz k
onusu değildir. Belirtileri taşıyan hastaya tanı konulmalı ve tedavinin gidişatı ciddiye alınmalıdır. Ancak bu demek değildir ki, hastayı rahatlatmaya yönelik doğal beslenme diyetleri ve bitkisel yatıştırıcılar kullanılamaz. Doktorun da tavsiyesiyle diyetinize ekleyebileceğiniz bitkisel ürünler elbette tedaviyi hızlandırmaya yönelik yardımcılar olabilmektedir.
Hastalığı daha hızlı atlatmanız için günlük yaşamınızda uymanız gerekenler;
Sıvı ihtiyacınızı bol su ile giderin. Tütün ve alkol alışkanlıklarınızdan vazgeçin. Tozlu, havasız ve nemsiz kapalı ortamlarda bulunmayın. Bir diyetisyen yardımıyla programınızı değiştirin. Ellerinizi bol sabunlu suyla yıkayın ve dezenfekte edin.
Tıbbi tedavilerle birlikte uygulanan ev bakımları ve bitkisel uygulamalar hastalığı tedavi etmeye yönelik değildir. Bu uygulamalar sadece süreci daha hızlı ve kolay geçirmenize yardımcı olur.