Diş ve ağız bakımı hassasiyet gerektiren konulardan biridir. Dişler temizlenmediğinde ve gerekli özen gösterilmediğinde dışarıya karşı savunmasız bir hale gelir. Bununla beraber dişler kendi başına mikroplara ve bakterilere çok açık bir bölgedir. Başta diş çürüğü olmak üzere ağız bakımına gerekli ilgi gösterilmediğinde çeşitli sorunlarla karşılaşırsınız.
Dişlerinizi fırçalarken dikkatli olmazsanız diş minesine zarar verebilirsiniz. Diş çürükleri ağız kokusuna ve hoş olmayan bir görünüme neden olmasının yanı sıra ağrı ve hassasiyete neden olarak günlük yaşamı zorlaştırabilir. Tedavi edilmezse diş kayıplarına yol açan diş çürüğü meydana gelir. Bu nedenle ağız ve diş bakımı düzenli olarak yapılmalı, diş çürüğü tespit edilirse diş hekiminize başvurulmalı ve muayene olunmalıdır.
Diş Çürüğü Neden Olur?
Şekerli, asitli ve potansiyel olarak zararlı yiyecekler diş boşluğunu işgal ettiğinde oluşur. Ağızda çok sayıda bakteri bulunur. Bu bakteriler şeker, karbonhidrat ve asit kalıntıları ile beslenir. Sürecin devamında mikroorganizmalar büyür ve asidik bir ortam ortaya çıkar. Bu asidik ortam dişlerin sert dokularını tahrip edebilir ve diş çürüklerine neden olabilir. Şekerli yiyecekler ağızda kalıntı bıraktığında ağızda bakterilerin oluşturduğu plak asit oluşturabilir. Diş çürüklerine neden olan temel sorun budur.
Diş Çürüğü Belirtileri Nelerdir?
Diş çürüğü belirtileri çürüğün evresine göre değişebilir. Çürüğün hangi dişte olduğu ve ne boyutta olduğu önemlidir. İlk başlarda fark edilemeyen diş çürüğü şiddetli ağrılarla kendini göstermeye başlar. İlk başlarda göz ardı edilen diş ağrıları tedavi edilmediği takdirde diş kaybına yol açar. Diş çürüğünün en sık görülen belirtileri şöyledir;
- Nedensiz gelen diş ağrıları
- Dişlerde yüksek hassasiyet
- Soğuk veya sıcak içeceklere karşı sızlama
- Dişlerde görülen siyah noktalar ve delikler
- Yemek yerken ağrı ve sızlama
- Özellikle geceleri artan şiddetli diş ağrıları
Daha önce diş çürüğü yaşadıysanız ağrıyı tanıyabilirsiniz. Diş ağrısı oldukça şiddetli ve zorlu bir ağrı türüdür. Semptomların artması ve ağrının şiddetlenmesi dişin yavaşça çürüme sürecinden kaynaklıdır. Bir süre sonra dayanılmaz hale gelen ağrılar sebebiyle dişinizi kaybetmeniz büyük olasılıktır. Bu nedenle diş çürüğünde erken tedavi önemlidir.
Diş Çürüğü Nasıl Anlaşılır?
Diş çürüğüne kesin teşhis koymak için bir diş hekimine başvurmalısınız. Ağrının sıklığı, şiddeti ve ne zamandan beri süregeldiği gibi bilgiler işe yarayacaktır. Kısa bir muayene sonrasında doktor sizi durum hakkında bilgilendirir.
Diş çürükleri çoğu zaman fiziki muayene ile anlaşılabilir. Diş sinirlerinde iltihap meydana geldiyse ve anormal bir ağrı görülüyorsa büyük ihtimalle diş röntgeni istenecektir. Doktor bu sayede diş çürüğünün ne durumda olduğunu daha kolay anlayabilir ve tedaviyi buna göre belirleyebilir.
Diş Çürüğü Nasıl Tedavi Edilir?
Dolgu tedavisi, çürük diş dokusunun oluşturduğu boşlukları doldurmak için kullanılan bir tedavi yöntemidir. Dolgu tedavisinin birçok çeşidi vardır. Teknoloji ve tıbbın gelişmesi ve kompozit malzemelerin kullanımı ile diş çürüğünün tedavisinde son derece güzel ve kalıcı etkiler elde edilebilmektedir.
Diş çürüğü durumunda yapılabilecek bir diğer tedavi kanal tedavisidir. Diş çürüğü sinirlere kadar ilerleyecek ve sinirlerde çeşitli sorunlara neden olacaktır. Bu durumda diş kökünü korumak için sinir dokusu, kan damarı dokusu ve çürük kısımlar çıkarılmalıdır. Bu temizleme işlemine kanal tedavisi denir.
Diş Çürüğü Nasıl Önlenir?
Diş çürüğü için en iyi tedavi, oluşmadan önce önlemektir. İyi ağız ve diş hijyeni, diş çürümesi ve diş iltihabı oluşumunu önleyebilir. Diş çürüğü oluşmadan gerekli hijyen önlemlerinin alınması en etkili yöntemdir. Gece yatmadan önce ve kahvaltıdan sonra dişlerinizi fırçalamak önemlidir. Ayrıca şekerli ve nişastalı yiyecekler yedikten sonra dişlerinizi fırçalamalısınız. Ayrıca temizleyici gargara kullanmak da faydalı bir yöntemdir. Dişlerinizi fırçalayamadığınız durumlarda gargara gününüzü kurtarabilir.