Emziren annelerde göğüslerde sütle ve emzirme süreçleriyle alakalı bakteri oluşumları görülebilir. Memelerde görülen kitleler genel olarak ağrı, şişlik, sertlik ve kızarıklık olarak belirti verir. Bu enfeksiyon belirtilerinin ilk aşamasında görülen şikâyetlerin mutlaka bir uzman hekim tarafından değerlendirilmesi ve tedavi edilmesi önem taşır.
Kitlelerin oluşumu farklı belirtilerle ortaya çıksa da genel adı mastit olarak tıp alanında bilinir. Her sertlik mastit ya da enfeksiyona işaret değildir. Emziren annelerde göğüslerde görülen sertlikler ve kitleler gebelik sırasında da ortaya çıkabilir. Kişi bilinçli olarak kendisinde oluşan kitlelerin farkında olmalıdır.
Emziren Annelerde Kitlelerin Fark Edilmesi
Emziren annelerin göğüslerinde iyi huylu ya da kötü huylu kitleler oluşması söz konusu olabilir. Her görülen kitle meme kanseri olarak nitelendirilmelidir ve araştırılarak meme kanseri olup olmadığı değerlendirilmelidir.
Emziren annelerde meme kitleleri geç fark edilebilir. Bu durumun nedeni ise emzirmede meme kanallarının genişleyerek meme dokularının artması görülür. Memelerde görülen bu değişiklikler kitlelerin fark edilmemesi için en büyük etken olur. Emzirme dönemlerinde de hormon düzeyleri de değişiklik göstereceğinden kitleler hızlı bir şekilde büyüme gösterebilir.
Emziren Annelerde Göğüsteki Kitle Nedenleri
Emziren annelerde göğüslerinde ya da tek bir göğsünde birçok farklı nedene bağlı olarak şişme ve sertlik görülebilir. İlk akla gelen mastit olsa da çok daha farklı neden bulunur. Göğüste görülen sertlikler, kızarıklık, ağrı ve şişlik olarak kişilerde rahatsızlık oluşturur. Bu durumun başlıca nedenleri ise;
- Meme apsesi
- Memelerden aşırı süt gelmesi
- Yanlış emzirme teknikleri kullanılması
- Mantar enfeksiyonu
- Süt kanallarında görülen tıkanıklık
- Göğüslerin sütten dolayı aşırı dolması
- Bebeklerin emmeyi ret etmesine bağlı olarak süt kanallarının tıkanması
- Düzensiz emzirme süreçleri
Gibi birçok farklı neden bulunur. Tedavi sürecine başlanarak ağrıların ve kitlenin giderilmesi için nedenlerin belirlenmesi büyük önem taşır. Nedenlerin belirlenmesinin ardından uzman hekimler tarafından uygun tedavi yöntemleri uygulanarak memelerdeki kitlelerin giderilmesi sağlanabilir.
Göğüslerde Görülen Kitlelerin Tedavisi
Emzirme döneminde göğüste herhangi bir kitle ya da farklı bir sorun hissedilmesi durumunda muayene olunması önerilirken tedavi sürecinin hızlanması için reçete edilen ilaçların kullanılması önem taşır. Uzman hekimlerin muayeneleri öncesinde kendi bildiğiniz ve önerilen yöntemlerle de kitlenin dağılması, ağrıların ve şikâyetlerin giderilmesi mümkün olabilir.
Göğüslerde oluşan sancıların ve kitlelerin giderilmesi için sıcak kompres uygulanması etkili bir tedavi yöntemidir. Sıcak su torbasına ılık olan bir su doldurulması ve emzirilmeden 10 dakika önce uygulanması ağrıların giderilmesinde fayda sağlar.
Memelerde oluşan kitleler bazı durumlarda sütün çok gelmesi ve dolmasıyla ilişkili olabileceği için sütün bir pompa yardımıyla sağılması fayda sağlayacak bir diğer yöntemdir. Ağrı ve sızlama için etkili olan bir diğer yöntem ise buz kompresi uygulanmasıdır. Uygulama sonrasında kitlelerin dağılması ve ağrıların giderilmesi de mümkün olacaktır.