Emziren Annelerde Memede Ağrı ve Sertlik - Sağlık List

Emziren Annelerde Memede Ağrı ve Sertlik

Emziren annelerde sıklıkla görülen memede ağrı ve sertlik mastit olarak tanımlanır. Mastit oluşması emziren annelerde görülen bir rahatsızlık olup mutlaka tedavi edilmelidir. Bir çeşit doku iltihaplanması anlamına gelen mastit göğüslerde hassasiyet hissedilmesi, ağrı ve şişlikle kendini belli eder.

Genel olarak doğumdan sonraki 2 aylık dönem içinde gelişir ve emziren annelerde sıklıkla görülür. Bakteriler nedeniyle sütle ve emzirmeyle ilişkili olan bu durum memelerde sertlik, şişlik, ağrı, ateş ve kızarıklık olarak ortaya çıkabilir.

Emziren Annelerde Mastit Belirtileri

Emziren annelerde enfeksiyonla ilişkili olan mastit oluşumu oldukça ağrı ve ateş gösteren bir rahatsızlık olarak ortaya çıkar. Kişiden kişiye farklı belirtilerle ortaya çıkan mastitin belirtilerine bakıldığında;

  • Emzirirken yanma hissi oluşması
  • Memelerin belirli bölgelerinde anormal ısı değişiklikleri
  • Memelerde şişlik, kızarıklık ve ağrı
  • Meme dokularında sertleşme ve kaşınma
  • Sert ve ağrılı olarak hissedilen apse oluşumu
  • Yüksek ateş
  • Üşüme ve titreme

Gibi belirtiler bulunur. Bu belirtilerin oluşması durumunda vakit kaybedilmeden mutlaka bir uzman hekime muayene olunmasında fayda bulunur.

Emziren Annelerde Mastit Neden Oluşur?

Emziren annelerde sıklıkla görülen mastit süt kanallarının tıkanması ya da enfeksiyon olmasına işaret bir rahatsızlıktır. Enfeksiyon ya da iltihap oluşmadan ortaya çıkması ise memelerde süt birikmesi anlamına gelir ve sonrasında enfeksiyon oluşacağını gösterir.

Mastitin diğer oluşum nedenleri arasında ilk sırada sigara kullanımı gelir. Risk faktörü olmasının yanı sıra meme dokusunda iltihaplanmalara neden olur.

Bağışıklık sisteminin zayıflamasına yol açan kronik rahatsızlıklar emzirmeye bağlı gelişen mastit için risk faktörü oluşturur.

Meme dokularının duyarlı hale gelmesine neden olan meme implantları da mastit oluşumunda önemli rol oynar. Erken tedavi mastit oluşumlarında oldukça önemli olup oluşabilecek komplikasyonların önlenmesinde faydalı olacaktır.

Mastit Oluşumu Nasıl Tedavi Edilir?

Mastit meme kanallarının tıkanması ya da enfeksiyondan kaynaklı olan ve emziren annelerde sıklıkla görülen bir rahatsızlıktır. Teşhisi genellikle uzman hekimler tarafından yapılması gerekli olup muayene ve laboratuvar tetkikleri yapılarak sağlanır.

Emziren annelerde tedavi aşamasında ilk tercih edilen tedavi yöntemi biriken sütlerin memeden boşaltılmasıdır. Emzirmeye devam edilmesi ve bebeğin emerek kanalları boşaltması faydalı olup bebeğe herhangi bir zararı olmaz. Bu süreçte emzirmeye devam edilmesiyle herhangi bir iyileşme gerçekleşmez, semptomlarda bir gerileme görülmezse antibiyotik tedavisi başlanabilir.

Bir diğer tedavi yöntemi ve rahatlatan işlemde memelere emzirmeden önce ılık kompres uygulaması yapılmasıdır. Ilık duş alınması ve ılık kompresler ağrıların giderilmesi açısından faydalı olan yöntemler arasında yer alır.

Tedavilere yanıt vermeyen durumların oluşması ve mastitin gerilememesi durumunda ise meme kanserinden şüphe edilebilir. Meme kanseri semptomları mastit semptomlarıyla çok benzer olmasından dolayı acil bir biyopsi istemiyle teşhis konulması sağlanmalıdır. Bu sayede meme kanseri şüphesi netlik kazanarak alternatif tedaviler geliştirilmesi mümkün olabilir.

Oy Ver

Yorum yapın