Meme kanserinin yalnızca kadınlarda görüldüğü gibi yanlış bir düşünce vardır. Meme kanseri erkeklerde de oluşabilen ancak ihtimali kadınlara göre çok daha az olan bir kanser türüdür. Erkeklerde meme kanseri, meme dokusunda başlar ve erken teşhis edilmemesi durumunda zaman içerisinde bölgede yayılım gösterebilir. Kanser hücrelerinin yayılma hızıyla şiddeti kişinin yaşı ve genel sağlığıyla doğru orantılıdır.
Kanser, sırasıyla; koltuk altı lenf nodları, akciğer, karaciğer ve kemiklere yayılır. Bu nedenle erkeklerin meme kanseri olamayacağı gibi yanlış bir düşünceye kapılmak oldukça yanlıştır. Meme boyutunda, yapısında ve hissiyatında değişiklik hissedilmesi durumunda direkt olarak kontrole gitmek gerekir. Tüm kanser türlerinde olduğu gibi meme kanserinde de erken teşhis hayat kurtarır.
Erkeklerde Meme Kanseri Risk Faktörleri
Meme kanserinin bazı risk faktörleri vardır ve bu faktörlere sahip olan kişilerde daha yaygın görülür. Erkeklerde meme kanseri risk faktörleri aşağıdaki gibidir:
- Yaşlılık: Meme kanseri riski 60 yaş ve üzerindeki erkeklerde çok daha sık gözlemlenir.
- Ailede meme kanseri geçmişinin olması
- Siroz gibi ciğer bozukluklarında hastaların erkeklik hormonları azalır ve kadınlık hormonları artar bu durum da meme kanseri riskini arttırır.
- Testislerin alınması işlemi olan orşektomi, meme kanseri riskini arttırır.
Erkeklerde Meme Kanseri Tanısı Nasıl Konulur?
Meme kanserinin tanısının konulması için ayrıntılı bir muayene yapılması gerekir. Uzman hekimler tarafından yapılması gereken muayenede koltuk altı ve meme bölgesi incelenir. Muayenede; MR, mamografi ve meme ultrasonografisi gibi yöntemler kullanılmaktadır. Bu yöntemlerle gerçekleştirilen tetkiklerde memede kitle oluşumu görülmesi durumunda kitle derecelendirilir.
Yapılan derecelendirmeye göre kitlelerin bir kısmı sadece takip edilirken bazı kitlelerde de doku tanısı ihtiyacı duyulur. Doku tanısı için biyopsi yapılarak kitlenin iyi huylu mu, kötü huylu mu olduğu belli olur. Meme kanserinin tedavi sürecinde ise yapılan biyopsi sonucuna göre başlanır. Sonraki aşamalar biyopsi sonucu nezdinde uzman hekim tarafından gerçekleştirilir. Meme kanseri erken teşhis edilmesi gereken ve tedavisine zaman kaybedilmeden başlanması gereken bir türdür.
Erkeklerde Meme Kanseri Tedavisi
Meme kanseri tedavisi kadın ya da erkek fark etmeksizin aynı yöntemlerle gerçekleştirilir. Biyopsi sonucu meme kanseri tanısının konulması durumunda kanserin hangi evrede olduğu belirlenir. Memede bulunan kötü huylu kanser hücrelerinin diğer doku ve organlara yayılıp yayılmadığı araştırılır. Meme kanseri tedavisi öncesi evre belirlemesinde; tomografi meme MR tetkikleri ve bilgisayarlı tomografi yöntemlerinden yararlanılır.
Kanserin hangi aşamada olduğunun belirlenmesiyle birlikte kemoterapi ya da cerrahi müdahale olmak üzere iki seçenek vardır. Bunlar arasından seçimin uzman hekim tarafından yapılması gerekir. Hastanın genel sağlık durumu, yaşı ve kanserin kaçıncı evrede olduğu bu durumu netleştirecektir. Tüm bunlar sebebiyle meme bölgesinde herhangi bir değişiklik ve anomali görülmesi durumunda en kısa sürede bir uzman hekim muayenesi olunmalıdır.