İsveç diyeti ilk olarak İskandinav ülkeleri tarafından ülke genelinde oluşan aşırı kilo alımının durdurulması amacıyla ortaya çıkarılan bir diyet programı olarak bilinmektedir. Hızlı bir biçimde kilo verilmesini sağlamaktadır. 2 hafta içerisinde 7-20 kilo verilmektedir. Ağır bir diyet programı olması nedeniyle uzun süreli uygulanmaması önerilmektedir. Ülkemizde ismin 13 gün diyeti olarak da adlandırılmaktadır. Ülkemiz bu diyet programını biraz daha hafifletilmiş şekli ile uygulamaktadır. Ancak kişi bağışıklığına etkisi nedeni ile pek fazla kullanımı önerilmemektedir.
İsveç Diyeti Nasıl Uygulanır?
Kısa süre içerisinde aşırı miktarda kilo kaybı olması nedeni ile pek fazla önerilmeyen ancak uygulanmaya devam İsveç diyet iştahı büyük oranda azaltmaktadır. Çok az miktarda karbonhidratlı besinler tüketilmesine izin veren diyet programıdır. Diyet kapsamında çok düşük kalorili yiyecek tüketimi amaçlanmaktadır. Bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerin bu diyeti uygulamaması gerekir. Az miktarda ürün tüketimi ve kaliteli yağlar, proteinler tüketimi ile metabolizmayı hızlandırarak kilo verilmesini sağlamaktadır.
İsveç diyeti, düşük karbonhidrat ve yüksek yağ içeren bir beslenme programını temsil eder. Bu diyetin önemi, vücutta ketozis durumunu tetikleyerek yağ yakımını artırması ve kilo kaybını desteklemesidir. Ayrıca, insülin seviyelerini düzenleyerek kan şekerini kontrol altına alabilir, enerji seviyelerini artırabilir ve metabolizmayı hızlandırabilir. İsveç diyeti aynı zamanda inflamasyonu azaltabilir, kalp sağlığını destekleyebilir ve diyabet riskini azaltabilir. Ancak, her diyet gibi bireysel ihtiyaçlara uygun olarak uygulanmalı ve uzman gözetiminde takip edilmelidir.
İsveç diyeti yapmak için uyulması gereken başlıca kurallar vardır. Bunlar sırası ile şu şekildedir:
- Asit içerikli ve şeker içerikli içeceklerden ve gıdalardan uzak durulmalıdır.
- Gün içerisinde 10 ila 12 bardak arasında su içilmelidir.
- Diyet için ideal gün sayısı 13 gündür. 13 günden fazla devam edilmemelidir.
- 5 ve ya 6 günden sonrasında sonuç alınacağı bilinmelidir.
- 2 ve 3 ay gibi kısa bir süreden sonra diyet tekrar uygulanmamalıdır.
Bu diyet ile kişi vücuduna bir nevi şok vermektedir. Kısa süreli sonuç vermesi amacıyla en çok tercih edilen diyetlerden bir tanesidir. Ancak uzun vadeli ve sağlığa zarar vermeyecek diyet programlarını uygulamak kişinin uzun vadede istediği ideal kiloya ulaşmasında etkili olacaktır. Kontrollü besin tüketme isteği uzun yıllar boyunca etkisini gösterecektir
İsveç Diyeti Günlük Öğün Miktarı ve Tüketilmesi Gereken Besinler
İsveç diyeti son derece katı kuralları olan diyet çeşididir. Belirli sağlık problemleri olan kişilerin uygulaması son derece tehlikelidir. Bu diyet programında kişi öncelikle olarak hangi besinlerin tüketilip hangi besinlerin tüketilmeyeceğini bilmesi gerekmektedir. Tüketilmesi gereken besinler şunlardır:
- Tavuk, hindi, balık, et
- Bitkisel yağlar
- Doğal yağ içerikli tohumlar
- Kökü olmayan bitkiler, sebzeler,
- Yumurta
- Süt ve süt ürünleri tüketilmelidir.
Tüketilmesi kesinlikle yasak olan yiyeceklerin başında gazlı, şekerli içecekler, işlenmiş gıdalar, tahıl ürünleri, tatlılar, rafine yağları ve aşırı yağlı yiyecekler gelmektedir. Günlük 3 öğün şeklinde düzenlenen bu diyet programı ile kısa zaman diliminde kişi fazla kilolarından kurtulmaktadır.
İsveç Diyetinin Yararları ve Zararları
İsveç diyeti yapmak kişi bedenine kısa zamanda gözle görülür bir değişim imkanı sunacaktır. 13 günü aşmayan süre zarfında kullanımında 20 kiloya kadar kilo verilmesine yardımcı olmaktadır. Uzun vadede asla sürekli tekrar edilmesi tavsiye edilmemektedir. Kişi sağlığına sürekli uygulamada ciddi zararlar vermektedir. Bağışıklık sisteminin zayıflaması nedeni ile çeşitli hastalıkların oluşumunda etkili olmaktadır. Kısa zamanda bu denli ciddi bir kilo kaybı sağlıksızdır ve kişi yaşamını da etkilemektedir. Kilo uzun vadede düzenli bir diyet ve spor programı yardımı ile verildiği zaman kişi bağışıklığını düşürmemektedir. Kahvaltı içermeyen bir diyet programı olması sebebi ile kişinin kan şekerinin düşmesinde ve halsizliğin başlamasına da neden olmaktadır.