Kadın Hastalıkları Nelerdir?

Hastalıklar kişilerde ciddi olumsuzluklar oluşturan süreçler olup cinsiyet ayrımı yapılmasıyla sadece kadınlarda görülen rahatsızlıklar mevcuttur. Kadınlarda görülen ve yaşamlarını olumsuz yönde etkileyen hastalıklar kadın hastalıkları olarak adlandırılır. Nadir görülen ya da tehlikeli olanların yanı sıra sık görülen kadın hastalıkları özellikle üreme dönemlerinde ciddi sorunlar ortaya çıkarabilir.

İdrar kaçırma, adet düzensizlikleri, miyomlar, bel ve kasık ağrıları sık görülen kadın hastalıkları arasında yer alır. Her hastalıkta olduğu gibi erken dönemde teşhis ve tedavileri önemlidir.

Kadın hastalıklarının teşhisi konmasının ardından tedavisinin gerçekleşmesi yaşam kalitesini arttırarak karşılaşılabilecek sorunların önüne geçmeye yardımcı olur.

Ağrılı Adet Görme

Tıp dilinde dismenore olarak adlandırılan ağrılı adet görme hastalığı kadınların en sık karşılaştığı rahatsızlıklar arasında yer alır. Adet öncesi dönemde başlayarak adet başladığında sona eren karın ve kasık ağrılarını barındırır. Miyomların oluşması ve rahim içinde ortaya çıkan başka sorunların neden olduğu ağrılı adet görme yaşam kalitesini olumsuz etkileyen bir durumdur. Nedenlerin belirlenmesi tedavi sürecinin şekillenmesinde son derece yardımcıdır.

Ağrılı adet görme yanı sıra kasık ve bel ağrıları da kadın hastalıkları içinde yer alır. Günlük yaşamı ve yaşam kalitesini etkileyen bir durum olup farklı nedenlere bağlı olarak tedavi süreçleri de değişiklik gösterir.

Polikistik Over Sendromu

Polikistik over sendromları hormonların bozulmasının ardından ortaya çıkan bir sorun olup düzensiz ya da hiç adet görmeme şeklinde belirti verir. Beraberinde erkek tip tüylenme, saç dökülmesi, akne, metabolizma bozuklukları gibi sağlık sorunları oluşturabilir. Tedavi edilmemesi durumunda ise ilerleyen yaşlarda diyabet, kalp hastalıkları ve hipertansiyon gibi ciddi sağlık sorunları oluşturan bir kadın hastalığıdır.

Vajinal Akıntılar

Her kadında hemen hemen görülebilen normal bir durumdur. Sağlıklı vücut fonksiyonları olarak görülmekte olup kokusuna, rengine ve yoğunluğuna dikkat edilmelidir. Anormal olan vajinal akıntılar genelde oluşan enfeksiyonlara işaret ederken çeşitlerine bakıldığında;

  • Beyaz renkli
  • Berrak ve akışkan
  • Mukus benzeri
  • Kahverengi
  • Sarı ya da yeşil akıntı olarak ayrılırlar.

Bu akıntı çeşitlerinden kahverengi, kanlı, yeşil ya da sarı olması durumunda vakit kaybedilmeden mutlaka bir uzman hekime gidilmesi gereklidir.

Miyomlar

Doğurganlık çağında kadınların rahminde görülen miyomlar anormal dokular arasında yer alır. Rahim içinde en sık görülen iyi huylu tümörler olarak bilinmektedir. Genelde 30-40 yaşlarında görülürken nedenleri kesin belirlenememektedir.

Sıklıkla herhangi bir belirti vermemekle birlikte şikâyetler arasında adet düzensizlikleri, uzun ve şiddetli kanamalar yer alır. Miyomların büyümesi durumunda da karın ağrısı, gaz şikâyetleri, şişlik ve hazımsızlıkla kendini gösteren bir kadın hastalığıdır.

Kansere dönüşme riskleri çok düşük olsa da mutlaka bir uzman hekim tarafından kontrol edilmelidir. Küçük boyutlu olan ve belirti vermeden şikâyetlere neden olmayan miyomlara tedavi gerekli olmazken büyüme eğiliminde olan miyomlara cerrahi ya da ilaçla tedavi gerekli olabilir.

Oy Ver

Yorum yapın