Kanser tedavisi gören insanların bağışıklığı düşük olacağından hastalığa karşı daha güçlü ve sağlıklı besinlerin tüketilmesi önemlidir. Kanserle mücadelede vücudun ihtiyaç duyduğu besinler hastalığa karşı önemli bir rol oynar. Her kanser hastasının içinde bulunduğu duruma göre beslenme düzeni değişkenlik gösterebilir.
Kanser hastalarında beslenme bozukluğu yaygın olduğu için beslenme planı mutlaka oluşturulmalıdır. Bununla beraber internette veya aktarlarda satılan bitkisel ilaçlar tüketilmemelidir. Beslenme planına girecek her yeni besin için doktora danışmakta fayda görülüyor.
Kanserle Mücadelede Beslenmenin Önemi
Kanser hastaları ihtiyaç duyulan vitamin ve minerali karşılamak için iyi bir beslenme planına sahip olmalıdır. Bir uzmanla oluşturulan bu beslenme planı devamlı takip edilmeli ve değiştirilmelidir. Her şeyin daha riskli olduğu bu dönemde hastanın bağışıklığını güçlü tutarak enfeksiyon oluşumundan korunması gerekir.
Bu zorlu süreçte kanser hastalarının tat ve doku duyuları değiştiğinden her besini tüketmek istemeyebilirler. Bunun sonucu olarak malnütrisyon denilen beslenme bozukluğu ortaya çıkar. Hasta bu nedenle yeterli besin alınımını sağlayamaz, enfeksiyona yatkın olabilir ve ağız içinde yaralar oluşabilir.
Kanser Hastalarında Beslenme Düzeni
Kanser hastaları için dengeli bir diyetle daha fazla yemek, günlük enerji ve beslenme ihtiyaçlarını karşılamada faydalıdır. Kanser hastaları 3 ana 3 ara öğün için uygundur ancak bu hastadan hastaya değişiklik gösterebilir. Örneğin mide kanseri teşhisi konan ve ameliyat olan hastalar için öğün sayısı 8 öğüne kadar çıkabilir veya kemoterapi sonrası iştahsızlık yaşayan hastalarda öğün sayısı yeniden hesaplanabilir.
Kanser Hastalarında Beslenme İçeriği
Diyet içeriği olarak; Akdeniz diyetinin kanser hastaları için birçok faydası vardır. Diyet planı;
Tam tahıllar, çavdar, siyez buğdayı gibi sağlıklı karbonhidratlardır. Az yağlı hayvansal protein kaynakları, süt ve süt ürünleri, meyve ve sebzeleri içermelidir.
Haftada iki kez balık yenilmeli, günlük diyete kavrulmamış kuruyemişler dahil edilmelidir. Özellikle sebze ve meyveler olabildiğince çeşitli olmalı, öğün içeriğinin zengin ve renkli olmasına özen gösterilmelidir.
Şuna dikkat edin; bu besin kategorilerinin tüketimi, bireyin günlük enerji ve beslenme ihtiyaçlarına göre belirlenmelidir. Paketleme ve işlenmiş gıdalardan kaçınılmalı, gıda kaynaklı enfeksiyonları önlemek için yemeklerin hazırlanmasında çevresel sanitasyon koşullarına dikkat edilmelidir.
Kanser Hastaları Hangi Besinlerden Kaçınmalı?
Kanser tedavisi gören hastalar sucuk, sosis veya salam gibi işlenmiş şarküteri gıdalarını tüketmemelidir. İşkembe ve kokoreç gibi sakatatlar da tüketilmemesi gereken besinlerdendir. Bu besinler hastanın midesine ağır gelebilir ve mide bulantısına yol açabilir.
Bir diğer önemli nokta yemek pişirme yönteminin sağlıklı olmasıdır. Kızartma türlerinden kesinlikle uzak durulmalı, haşlama ve buharda pişirme yöntemleri kullanılmalıdır. Tuz ve şeker kısıtlanmalı, tatlı ihtiyacı için şeker oranı az dondurma tüketilmelidir. Bunun yanı sıra sütlaç gibi ağır olmayan sütlü tatlılar tüketilebilir.
Sıkça reklamları yapılan ve bitkisel çözüm olduğu vaat edilen aktar ürünlerinden kesinlikle uzak durulmalıdır. Doktor izniyle çeşitli bitkisel ürünler kullanılabilir fakat bağımsız hareket edilmemelidir. Bitkisel karışımlar her zaman sağlıklı değildir ve her durumda kullanılamaz. Aldığınız tıbbi kanser tedavisinin etkisini azaltabileceği ve gidişatı olumsuz etkileyeceği için bu tür ürünlerden kaçınılmalıdır.
Kanser Hastaları Tatlı Tüketebilir Mi?
Kanser hastalarının tatlı yemesi yasak değildir. Ancak tatlının içeriğine ve şeker oranına dikkat edin. Buna dikkat edilerek haftada bir veya iki gün hastaların diyetine sütlü tatlılar eklenebilir.