Çocuk hastalıkları çocukluk çağında meydana gelen hastalıklar olarak açıklanabilir. Bu hastalıklar genelde bulaşıcı hastalıklardır ve bir çocuktan diğerine ya da bir çocuktan yetişkine geçebilirler. Özellikle kalabalık ortamlarda bulunan çocuklarda bulaşıcı hastalığa yakalanma riski daha fazladır.
Çocuk Hastalıkları
Kızamık Hastalığı
Çocuk hastalıkları arasında en sık görünenlerden biri kızamık hastalığıdır. Kızamık hastalığı bulaşıcı bir hastalıktır ve virüsler sonucunda ortaya çıkar. Bu hastalığın özellikle kış aylarında ve ilkbahar aylarının ilk dönemlerinde ortaya çıktığı görülmüştür.
Küçük bebeklerde ve çocuklarda görülen kızamık hastalığından kurtulabilmek için çocuklara aşı yaptırılması önerilir. Aşı yaptırılması sayesinde kızamık sonucunda oluşan öksürük ishal ve vücutta kırmızı noktaların oluşması gibi durumların önüne geçilebilir.
Kızamık hastalığına yakalanmış olan kişilerin hapşırması veya öksürmesi durumunda bulunduğu ortamdaki kişilere hastalığı bulaştırabildiği açıklanmıştır. Kızamık hastalığına neden olan virüslerin 10 gün boyunca bir kuluçka döneminde olduğu bu nedenle de bulaşan kişilerde bir hafta içerisinde etkisini gösterdiği görülmüştür.
Kızamıkçık Hastalığı
Kızamıkçık hastalığı da çocuklarda en sık görülen hastalıklardan birisidir. Bu hastalık çocuklarda görülebildiği gibi nadiren yetişkin bireylerde de görülebilir. Kızamıkçık hastalığından korunmak isteyen kişilerin mutlaka aşı olması önerilir. Hastalığın herhangi bir tedavi yönteminin bulunmadığı için aşı olarak kişilerin hastalıktan korunabilmesi amaçlanır.
Kızamıkçık hastalığından korunabilmek için aşı yaptırabilmek mümkünken bu hastalığı geçiren kişilerin hastalığa karşı bağışıklık kazandığı da bilinir. Kızamıkçık hastalığı genellikle öksürük veya damlacık gibi yollar ile bulaşır.
Kızıl Hastalığı
Çocuk hastalıkları içerisinde yer alan kızıl hastalığı da okul çağındaki çocuklarda sıklıkla görülen bir hastalık türüdür. Bu hastalık sonucunda çocukların ateşinin yükselmesi ve vücudunda döküntülerin ortaya çıkması gibi belirtileri olduğu bilinmektedir. Vücutta ve deride döküntülere neden olan bu hastalık aynı zamanda önemli komplikasyonların ortası ile çıkmasına da neden olabilir.
Kızıl hastalığı okul çağındaki bireylerde sıklıkla görülen ve öksürük yoluyla bulaşan bir hastalık türüdür. Bu hastalığın kuluçka süresi 4 ile 5 gün arasında değişir. Öksürük yolu ile bulaşan hastalık sonucunda çocuklarda yüksek ateş ve boğaz ağrısı ile karşılaşılabilir. Ayrıca çocuklar da mide bulantısı da kızıl hastalığının belirtileri arasında gösterilebilir. Bu hastalıktan korunabilmek için çocukların küçük yaşlarda antibiyotik tedavisi olması gerekebilir.
Kabakulak Hastalığı
Çocuk hastalıkları arasında kabakulak hastalığı da yer alır. Kabakulak hastalığı bir viral enfeksiyon sonucunda ortaya çıkar ve çocukların tükürük bezlerinin şişmesine neden olur. 2 ile 12 yaş arasındaki çocuklar kabakulak hastalığına yakalanabilir. Kabakulak hastalığından korunabilmek için çocukların aşılarının yaptırılması gerekir.
Kabakulak hastalığı solunum salgıları ile bulunduğu ortamdaki kişilere bulaşabilen bir hastalık türüdür. Bu hastalık genelde kabakulak olan bir kişi ile aynı ortamda bulunduktan sonra 7 günü içerisinde kendini gösterir. Kabakulak hastalığına yakalanan kişilerin bir bölümü daha az belirti gösterirken bir bölümünde 2 tarafında şişkinlik oluşması gibi ciddi problemlerle karşılaşılabilir. Kabakulak hastalığı aynı zamanda baş ağrısı ateş ve yutma sırasında ağrı oluşması gibi belirtilere de sahiptir. Bu hastalık 2 ila 3 hafta boyunca belirtilerini gösterdikten sonra çocukların hastalıktan kurtulabilmesi mümkün olacaktır.
Boğmaca Hastalığı
Çocuk hastalıkları arasında en tehlikeli olarak gösterilebilecek hastalık boğmaca hastalığıdır. Boğmaca hastalığı hava yolları sayesinde bulaşan bakteriler sonucunda ortaya çıkar. Bu hastalığın yüksek bulaşıcılığı bulunduğu için kuluçka süresi olarak 30 ila 40 gün gösterilebilir. Boğmaca hastası olan kişilerin bulundukları ortamda öksürmeleri aynı ortamda bulunan kişilerin öksürük damlacıkları yoluyla bu hastalığa yakalanmasına neden olabilir.
Boğmaca hastalığından korunabilmek için kişilerin aşı olması ve bu sayede bağışıklık kazanmaları istenir. Aşı olan kişilerin 5 ile 7 yıl arasında bu hastalığa karşı korunabilmesi mümkün olacaktır. Boğmaca hastalığının belirtileri arasında öksürük nöbetlerinin geçirilmesi dudaklarda morarma solunumun durması veya halsizlik gösterilebilir. Bu hastalık çocuklarda sıklıkla rastlanabilen bir hastalık olduğundan belirtileri görüldüğünde mutlaka doktora gidilmesi gerekir. Özellikle bebeklerde boğmaca hastalığının belirtileri görüldüğü anda çocukların doktor gözetimine alınması gerekecektir.