Propolis güçlü bir bağışıklık sistemi savunucusudur. Düzenli olarak tüketildiğinde mevsim geçişlerinde yaşanan pek çok hastalığa iyi gelen bir şifası bulunur.
Propolis Nedir?
Propolis arıların ürettikleri bir maddedir. İçerisinde vücuda sağlık veren E vitamini, C ve B vitamini ve mineralleri yer alır. Meyveler aracılığı ile alınan pek çok vitaminin sağladığı faydadan daha çok miktarda fayda sağlar. İçerisindeki fenolik asit ve bu sebeple antioksidan özelliğine sahiptir.
Arıların ürettiği propolis yaşadıkları alanı farklı canlılardan uzak tutabilmek, virüsleri ve mikroplara karşı bir dezenfeksiyon gösterebilmek amacıyla üretirler. Bu amaçla kovanlarını korumak için üretilen propolis insanların enfeksiyonlara direncinde ve bakterilere karşı korunabilmesinde vücutlarında büyük bir onarıcı özellik gösterir. Baldan farklı olarak bir kokuya ve yapıya sahiptir. Renkleri koyu ve kahverengi tonlarındadır.
Propolis Neden Tüketilir?
Propolis tüketmek sıklık direnci zayıflamış olan ve sürekli hasta olan kişilerin dengede kalmalarını sağlar. Özellikle mevsim geçişlerinde ve kış aylarında görülen hastalıkların çoğuna iyi gelmektedir. Hücrelerin yenilenebilmesi ve korunabilmesinde, virüslere karşı atak geliştirilmesinde takviye bir üründür. İçerisinde vücutta biriken ve hastalığa sebep olan iltihapları giderici, koruyucu bir etkisi bulunur. Vücutta biriken zararlı toksinlerin atılmasına ve hücrelerin kendini yenileyebilmesine katkı sağlar.
Yalnızca yiyecek olarak değil vücut hastalıklarında cilt problemlerinde de gerekli görülen alana propolis uygulaması yapılmaktadır. Propolis arılardan elde edilen petek ballar ile karıştırılmamalıdır. Onlardan farklı olarak vücudun farklı alanlarına şifa sağlayan bir özelliğe sahiptir. Sıvı bir yapısı bulunur. Yiyeceklerin içerisinde veya kendi başına tüketilebilir. Fazlası ve yoğun alındığında zarar oluşturabileceği için çocukların tüketimi ve büyüklerin tüketimi bir danışandan yardım alınarak yapılmalıdır.
Propolisi yetişkinlerin ve çocukların alınan miktara dikkat etmesi gerekir. Sabah ve akşam olarak iki kere veya gün içinde 3 kere, aç veya tok karnına kullanılabilmektedir. Yetişkinlerin kullanım miktarı 20 damlayı geçmemeli, çocuklarda ise 10 damlayı aşmamalıdır. Piyasada bulunan pek çok propolis farklı yiyecek ve içeceklerle karıştırılabilme imkanı sunar. Yiyeceklerin içerisine de konarak tüketilebilme olanağı da bulunur.
Propolis Faydaları Nelerdir?
Propolis faydaları günümüz hastalıklarının çoğuna iyi gelmekte ve pek çok şikayeti gidermektedir. Bireysel olarak sağladığı faydalar vücudun genel direncini arttırmaktadır. Sağladığı farklı enzimlerin etkisi ile diş etlerinde, bağırsaklarda, idrar yollarında oluşabilecek enfeksiyonları kışın daha çok yaşanan hastalıkları, boğaz ağrılarını tedavi edebilme özelliği bulunur.
Propolis, arıların bitkisel reçine, balmumu ve salgılarından elde ettiği doğal bir üründür. Sağlık açısından önemli bir role sahiptir. Antioksidan özellikleri sayesinde vücudu serbest radikallerden korur, bağışıklık sistemini güçlendirir. Antimikrobiyal özellikleri ile enfeksiyon riskini azaltabilir. Anti-inflamatuar etkileri sayesinde iltihaplanmayı önleyebilir. Yaraların iyileşmesini hızlandırabilir ve cilt sağlığını destekleyebilir. Propolis, anti-viral özellikleriyle soğuk algınlığı gibi viral enfeksiyonlara karşı koruyucu olabilir. Ayrıca içerdiği flavonoidlerle kalp sağlığını destekleyebilir. Propolis, genel sağlık ve doğal iyileştirici özellikleri ile bilinir ve kullanılır.
Özellikle kalp-damar hastalıkları ile ilgili şikayetçi bulunan kişilerin düzenli olarak sağlıklı üretilmiş ve kaliteli propolis ile beslenmeleri şifa kaynağıdır.
Cilt görünümünü desteklediği için parlaklık, gençlik ve pürüzsüzlük sağlar.
İltihaplara, ağır yaralara iyi gelen bir yanı da bulunur.
Çağımızın hastalıklarından biri olan kolesterol farkında olmadan yükselerek gündelik hayat aktivitelerinin sınırlandırılabilir. Vücut sağlığına iyi gelen ve kolesterol seviyesini dengeleyen propolisi tüketebilmek bu yönüyle değerlidir.