Saç Dökülmesi Neden Olur? Saç Dökülmesinde Bunlara Dikkat - Sağlık List

Saç Dökülmesi Neden Olur? Saç Dökülmesinde Bunlara Dikkat

Saç dökülmesi en genel tanımı ile saçların kafa derisinden dökülmesi ve genelde yerine de yeni saçların çıkmaması olarak adlandırılır. Saç dökülmesi kellik gibi sorunlara yol açabileceği için estetik açıdan zararlı olabilmektedir.

Saç Dökülmesi Tanımı Nedir?

Saç dökülmesi tanımı itibariyle kafa kısmında saçların dökülmesine denilir. Genelde genetik kökenlidir. Ancak çeşitli hastalıklar sebebiyle de yaşanabilir. Bunun yanında geçici hastalıklar, ilaç kullanımı, enfeksiyon gibi durumlar da saç dökülmesine neden olabilirler. Saç dökülmesi temelde çok seyrek olarak herkeste görülür. Ancak aşırı şekilde dökülme meydana geliyorsa bu durum çeşitli sorunlara işaret edebilir.

Saç Dökülmesi Neden Olur?

Saç dökülmesi oluşumu için erkeklerde ve kadınlarda farklı etmenler söz konusudur. Erkeklerde saç dökülmesi genelde daha erken yaşlarda görülür ve ergenlik sonrasında yaşanabilir. Erkek genetiği saç dökülmesi için daha uygundur ve bu yüzden erkeklerde kellik oranı çok sık görülür. Kadınlarda ise saç dökülmesi seyrektir ve oluşması halinde ise bu durum gen farklılıklarından kaynaklanacaktır. Stresli yaşam, hormonal bozukluklar, doğum kontrol haplarının çok kullanımı, stres, alkol ve uyuşturucu madde kullanımı, doğum süreci gibi durumlar kadınlarda saç dökülmesine neden olur.

Erkeklerde ise saç dökülmesi eğer hastalıktan kaynaklanmıyorsa genetik kökenlidir. Kişinin babası ya da dedesinde saç dökülmesi yaşanıyorsa bu durum kendisine de yansımış olmaktadır. Ayrıca yanlış bakım uygulamaları, jöle gibi kozmetik ürünlerin kullanılması da saç dökülmesine sebep verebilmektedir.

Saç Dökülmesi Nasıl Engellenir?

Saç dökülmesini engellemek için öncelikle cildiye bölümünde bu duruma neden olanın tespit edilmesi gerekir. Uzman yardımı sonrasında tanıya göre de farklı tedavi yöntemleri uygulanacaktır. Hastalığa bağlı olarak bir dökülme görülüyorsa bu durumda uygun tedavi yöntemleri uygulanacaktır. Gerekli durumlarda ise vitamin takviyesi yapılır ve protein destekli beslenme yoluna da gidilir. Hormonal bir bozukluk söz konusu ise yine tedavi sağlanacaktır. Doğru tanı saç dökülmesinin engellenmesi için çok önemlidir.

Uzman kontrolü kapsamında verilen ilaçlar saç dökülmesine iyi gelecektir. Bu türden ilaçlar zayıf saç tellerinin güçlenmesini, ince saç tellerinin ise kalın yapıya kavuşmalarına neden olurlar. Dökülmeye yüz tutmuş olan saç tellerinin tedavi olmasını da sağlayarak dökülmesinin önüne geçerler. Özellikle saç mezoterapisi denilen tedavi kapsamında saç derisinde sorunlar meydana geliyorsa deriye yönelik tedavi yöntemleri uygulanır. Bu kapsamda da vitamin, mineral, dolaşım düzenleyici gibi çeşitli yardımcı maddelerin küçük iğneler ile saç derisine enjekte edilmesi sağlanır. Enjekte işleminin bitmesi sonrasında ise saç derisine masaj yapılır ve maddelerin kafa derisine iyi bir şekilde yayılması hedeflenir.

Bu tedavi yöntemlerinin dışında saç bakımı için uygulanacak olan doğal yöntemler de bulunur. Bazı doğal yağlar saç ve saç derisine iyi geldiği için dökülmenin önüne geçmeye yardımcı olurlar. Ancak bu yağların doğal olmasına ve kimyasal içermemelerine dikkat edilmelidir.

Oy Ver

Yorum yapın