Sarı kantaron otu doğal ortamda yetişen, antideprasan özelliği ile insanlık tarihi boyunca tedavi amaçlı kullanılmış değerli bir bitkidir. Sarı yaprakları ve içeriğinde bulunan zengin bileşenler sayesinde birçok hastalıkta destekleyici tedavi materyali olarak tercih edilmiştir. Sarı kantaron otunun faydaları cilt hastalıkları, mide rahatsızlıkları, sindirim sistemi, ağrılar ve ruhsal problemler olarak sıralanabilir.
Ülkemiz coğrafyasına ait birçok türü bulunmaktadır. Sarı kantaron otu aynı zamanda kanotu, binbirdelik, kılıçotu, kuzukıran olarak da anılmaktadır. Bitki sökülerek yaprak, tomurcuk ve kökleri kurutularak yağ veya çay olarak kullanılabilmektedir.
Depresyon
Kantaron bitkisi içerdiği zengin bileşenler sayesinde hafif ve orta depresif durumlar yaşayan kişilerde olumlu yönde etki sağlamaktadır. Hipesirin, protopsödohypericin ve psödohiperesin antideprasan özellikteki içerik maddeleridir. Sakinleştirici özelliğe sahip olması özellikle uyku problemi yaşayan kişilerin odaklanmasına yardımcı olmaktadır. Bağımlılık yapan maddeler için tedavi gören kişilerde destekleyici olarak kullanımı tavsiye edilmektedir. Kantaron çayının uykudan 1 saat önce tüketilmesi önerilmektedir.
Mantar, Virüs ve Bakteri Önlemesi
Kantaron bitkisinin bilindik en önemli özelliği antibakteriyel ve mikrobiyal içeriklere sahip olmasıdır. Deri üzerinde oluşan istenmeyen mantar virüs ve bakterilere karşı savaşarak tedavi sürecini desteklemektedir. Kantaron yağı kullanılarak sorunlu dokulara uygulanmaktadır.
İltihap Gidermesi
Ödem söktürücü ve asit yakıcı özelliği ile vücudumuzda oluşan iltihaplanmaları atmakta destekçi olarak kullanılmaktadır. Anti bakteriyel özelliği ile oluşan ödemleri atmamıza yardımcı olmaktadır.
Romatizma Ağrıları
Romatizma kaynaklı ağrılar, doku zedelenmeleri ve varis gibi ağrıları hafifletmektedir. Masaj tedavilerinde kantaron yağı kullanımı yaygındır.
Mide Rahatsızlıkları
Eski dönemlerde ülser ve gastrit tedavilerinde kullanıldığı bilinmektedir. Anti bakteriyel özelliği bulunan sarı kantaron bitkisi midede oluşan enfeksiyon ve yaraları tedavi etmektedir. Mide rahatsızlıklarında kantaron bitkisinin yağ olarak tüketilmesi önerilmektedir. Yemekten önce günde 2 defa olmak üzere tüketilmelidir. Kullanılmadan önce uzman öneri alınması faydalı olacaktır.
Yanıklar ve Yaralar
Yeni hücre oluşumu ve doku yenilenmesini artırıcı özelliği bulunan kantaron eski çağlardan günümüze kadar yanık ve yaralarda iyileştirici olarak kullanılmıştır. Antiseptik özelliği olması sebebiyle yara ve yanıkların mikrop kapmasına da yardımcı olmaktadır.
Böcek Isırıkları
Eski çağlardan günümüze kadar insanların kantaron bitkisini böcek ısırıklarında kullandığı bilinmektedir. İçerdiği antibakteriyel ve antimikrobiyal bileşenler sayesinde dokularda oluşan bozulmalarda iyi yönde etki ettiği yapılan çalışmalar sonucu kanıtlanmıştır.
Sarı Kantaron Yağı
Evinizde hazırlayabileceğiniz, kolay ve zahmetsiz bir yağ karışımıdır. Cilt hastalıklarına iyi geldiği bilinen yağ içerdiği enzimler sayesinde vücudunuzda oluşan lekeler ve yaraların iyileşme sürecine katkı sağlayacaktır. Cildin nemlenmesi, doğal parlaklığını kazanması ve ölü deri parçalarının vücudumuzdan atılmasına destek olmaktadır. Sivilce problemi yaşayan ve vücudunda izler kalan kişiler içinde fayda sağladığı bilinmektedir.
Sarı Kantaron Yağı Yapımı
Topladığınız kantaronu yıkadıktan sonra kurutmanız gerekir. Kuruma işleminin ardından bitkiyi elinizle parçalara ayırıp bir kavanozun içerisine yerleştirin. Bitkinin üzerine saf zeytin yağını dökerek kavanozun üzerini hava alabilecek bir bezle kapatın. Bitkinin özünü zeytin yağına bırakabilmesi için 5 gün boyunca güneşte karışımı bekletin ardından kapağı kapatarak 1 ay beklemeye bırakın. Kavanozu belirli aralıklarla ters düz edip karışmasına yardımcı olun. Yağın kırmızı renk alması karışımın hazır olduğunu gösterecektir.
Sarı Kantaron Çayı
Sarı kantaron otunun faydaları çay olarak tüketildiğinde de alınabilmektedir. Kurutulmuş kantaronun demlenerek tüketilmesi mide rahatsızlıkları, sindirim sisteminin düzenlenmesi, hormon sağlığı ve hücreleri yenilemede destek sağlamaktadır. Uyumadan önce 1 fincan sarı kantaron çayı tüketmenin uyku kalitesini artırdığı bilinmektedir.
Sarı Kantaron Çayı Nasıl Demlenir?
Kantaronun kurutulmasından sonra 1 demlik kaynamış suya ve 2-3 tutam eklenerek 10 dakika beklemeye bırakılır. Demini alan kantaron çayını tatlandırmak için zencefil veya bal kullanabilirsiniz. Kantaron çayını fazla süreyle kaynatırsanız acımsı bir tat verecektir.