Sedimantasyon nedir sorusu vücutta meydana gelen enfeksiyonlar sonucunda kan testi yaptırmak isteyen kişilerin cevap aradığı bir sorudur. Sedimantasyon testi vücutta enfeksiyonların varlığının tespit edilebilmesi için kullanılan bir kan testidir. Bu kan testi sayesinde vücutta hangi enfeksiyonların bulunduğu ve karaciğerdeki enzimlerin seviyesi öğrenilebilir.
Sedimantasyon Nedir?
Sedimantasyon nedir sorusuna cevap olarak vücutta bulunan bakterilerin ölçümünün gerçekleştirildiği test şeklinde cevap verilebilir. Bu test sayesinde vücuttan kan alınır ve kanda bulunan kırmızı kan hücrelerinin test tüpünde nasıl hareket ettiğine bakılır.
Vücuttan alınan kanın tüp içerisinde yüzeye çok fazla çökmesi durumunda vücutta yüksek iltihap olduğu tespit edilmektedir. Bu testin yapılması sayesinde vücutta iltihap olup olmadığı tespit edilebilir. Elde edilen bu değer sayesinde vücutta hangi hastalıkların bulunabileceği konusunda ek testlerin yapılması da önerilebilir.
Sedimantasyon Testi Neden İstenir?
Sedimantasyonun ne olduğu sorusuna cevap alan kişiler bu testin neden istenildiğini de merak ederler. Sedimantasyon testi öncelikle vücuttaki enfeksiyon oranının tespit edilebilmesi için istenen bir testtir. Bu test sayesinde vücutta görülen eklem ağrılarının, ani kilo kaybının ve sindirim sisteminde yaşanan problemlerin neden meydana geldiği tespit edilebilir.
Sedimantasyon testinin sonuçları kişinin yaşına ve cinsiyetine göre değişiklik gösterebilir. Ayrıca hamilelik sürecinde olan veya kolesterol yüksekliği bulunan kişilerde de değerde değişiklikler görülebilir. Kadınlarda 0 ile 20 mm arasındaki değerler normal değerlerken erkeklerde 0 ile 15 mm arasındaki değerler normal kabul edilmektedir. Çocuklardaki normal sedimantasyon değeri 0 ile 10 mm olarak belirlenmiştir.
Sedimantasyon testinden elde edilen değerler kişilerin yaşına bağlı olarak da artış gösterebileceğinden normal değerler kişinin yaşı ve cinsiyeti göz önünde bulundurularak değerlendirilir. Kişilerin vücudunda sedimantasyon değerinin yüksek olması vücutta daha fazla iltihabın bulunduğunu gösterir.
Sedimantasyon Düşüklüğü Nedir?
Sedimantasyon nedir sorusu ile yola çıkan kişiler sedimantasyon düşüklüğünün neden meydana geldiğini de merak ederler. Sedimantasyon değerinin düşük olması kişinin vücudunda iltihap bulunmadığının tespit edilmesini sağlar. Ancak sedimantasyon testinden elde edilen değerler vücutta iltihap bulunmadığını net olarak öğrenilmesi için yeterli olmayabilir.
Sedimantasyon testi sırasında kişilerin kullanmış olduğu ilaçlar nedeniyle değerin düşürebileceği unutulmamalıdır. Sedimantasyon değerinin düşmesine neden olan etmenler arasında kalp yetmezliği kemik iliği bozukluğu veya kırmızı kan hücrelerinde meydana gelen hastalıklarda etkili olabilir. Sedimantasyonun değerinin neden düşük olduğunun tespit edilmesinin ardından bu hastalıkların nasıl tedavi edilebileceği doktorlar tarafından tespit edilmektedir.
Sedimantasyon Yüksekliği Nedir?
Sedimantasyon nedir sorusu ile yola çıkan kişiler sedimantasyon değerinin nedeni yüksek olduğunu merak ederler. Sedimantasyon değerinin yüksek olması kişilerin cinsiyetine bağlı olarak değişiklik gösterir. Sedimantasyon değerinin yüksek olmasının nedenleri arasında kişilerin a vitamini kullanımı ve doğum kontrol hapı kullanımı da yer almaktadır. Ayrıca vücutta bulunan bazı problemler nedeniyle de sedimantasyon değerinin yükseldiği görülebilir. Sedimantasyon değerinin yüksek çıkmasına neden olan durumlar ise şu şekilde sıralanabilir:
- Dokulardaki kan eksikliği
- Yaşlılık
- Hamilelik
- Kalp ve böbrek hastalığı
- Obezite ve aşırı kilo
- Tiroit hastalığı
Sedimantasyon Yüksekliği Nasıl Tedavi Edilir?
Sedimantasyon nedir sorusunun ardından kişilerin sedimantasyon testi yaptırması gerekebilir. Sedimantasyon testindeki değerlerin yüksek çıkması durumunda kişilerin doktorlar tarafından tedavi altına alınması önerilebilir. Sedimantasyon değerinin yüksek çıkmasının temel nedeni vücutta enfeksiyonların bulunmasıdır. Vücutta bulunan enfeksiyonların ortadan kaldırılabilmesi ve sedimantasyon değerinin düşebilmesi için bazı tedavi yöntemleri uygulanabilir. Sedimantasyon değerine düşmesi için bağışıklık sistemini güçlendirilmesi ve kişilerin doktorları tarafından uygun görülen aşıları yaptırması gerekir.
Sedimantasyon değerinin yüksek olması durumunda kişilerde kanser hastalığının var olabileceği göz ardı edilmemelidir. Kanser hastalarında sedimantasyon değeri normalden yüksek çıktığı için rutin kontroller ile kanser olup olunmadığını kontrol edilmesi gerekir. Sedimantasyon değeri yüksek olan kişilerde kanser olabileceğinin şüphelenilmesi durumunda doktorlar tarafından gerekli tetkikler yapılabilir.