Kadın hastalıkları ve tüm hastalıklar tedavi edilmemesi durumunda tehlikeli bir hal alabilir. Erken teşhis ve tedavi hayat kurtarıcı olmasından dolayı basit görülen bir rahatsızlığın dahi bir uzman hekim tarafından muayene edilmesi gerekmektedir.
Kadın hastalıkları genel olarak düzensiz adet kanamaları, şişlik, ağrılı bir adet dönemi geçirmeleri gibi belirtiler gösterirler. Bu belirtilerin oluşması jinekolojik bir kanser işareti olabilirken ihmal edilmemesi gereken bir durumdur.
Göz ardı edilmemesi gereken belirtiler ciddi ve tehlikeli kadın hastalıklarına eşlik ederken tedavi edilmemesi durumunda hayati sağlık sorunları oluşturabilir. Tehlikeli hastalıkların başında kanserler gelirken genel olarak rahim ve vajina gibi alanlarda görülen hastalıklardır. Belirtilere dikkat edilmesi ve göz ardı etmeden erken dönemde tanı konularak tedavi sürecine başlanması büyük önem taşır. Jinekolojik muayeneler ve farklı tetkiklerin istenmesiyle erken dönemde başlayan tedavi hayat kurtarır nitelikte olacaktır.
Rahim Kanseri
Rahim hastalıkları kadınların en sık karşılaştığı sağlık sorunları başında gelir. Bazı rahim rahatsızlıkları ilaçla tedavi edilebilirken bazı rahim sorunları ciddi sorunlara neden olabilir. Rahim kanseri rahim hastalıkları içerisinde en tehlikeli olanıdır. Özellikle 50 yaş üzeri kadınlarda görülen sağlık sorunu olup lekelenme, kesilmeyen kanamalar ve sulu akıntı gelmesi şeklinde belirtiler görülür.
Rahim ağzı kanserinde ilk tanı yöntemi ultrasondur. Sonrasında biyopsi ve patolojik incelemelerle kanser türü tespit edilir. Tedavinin şekli bu aşamadan sonra belirlenerek kemoterapi, radyoterapi gibi tedaviler yapılmakta olup yakından takip edilmelidir. Rahim kanseri çocuk oluşumunu en çok etkileyen rahatsızlık olup tedavi edilmemesi durumunda ölümcül sonuçlar doğurabilir.
Rahim Sarkması
Rahim sarkması rahatsızlığı rahimi yerine tutan bağların zayıflamasıyla oluşur. Sık doğum yapan kadınlar ve yaşlılarda görülen bir rahatsızlıktır. Bazı durumlarda da genetik olup hiç doğum yapmamış kişilerde de görülebilir.
Ayakta kalındığında ağrılar artar, hapşırma ve öksürmede idrar kaçırılabilir, cinsel ilişki sırasında ağrı oluşabilir. Tedavisi genellikle cerrahi bir şekilde gerçekleşirken beslenmeye dikkat edilmesi ve egzersiz yapılması da fayda sağlayacaktır.
Rahimde Miyomlar
Rahimde görülen miyomlar kadınlarda sıklıkla görülen iyi huylu tümörler demektir. Özellikle 35 yaş üzeri kadınlarda görülen sağlık sorunu olup farklı belirtilerle ortaya çıkar. Kanamalar, sık ve uzun adet görmeler, karın krampları, idrar kaçırma ve yaparken zorluk gibi belirtileri bulunur. Miyomların tedavilerinde ilaçlarla çözüm olmaz ise mutlaka cerrahi müdahale gerekli olur.
Çikolata Kistleri
Rahim içi ya da başka bir alanda ortaya çıkarak büyüyen kistlerdir. Kesin bir tedavisi olmayarak en belirgin belirtisi kasık ağrısıdır. Ağrılı bağırsak hareketleri, cinsel ilişki sırasında ağrı ve yanma, adet kanamalarının anormal olması gibi belirtilerle görülür.
Tedavisinde bazı durumlarda açık ameliyatlar gerekli olurken tanısı için laporoskopi önerilir. Tam tedavi olacak bir çözüm yolu bulunmayarak tedaviler sadece hastaların şikâyetlerini azaltmaya yöneliktir.