Vücudun İkinci Beyni: Bağırsak Florası ve Sağlık İlişkisi - Sağlık List

Vücudun İkinci Beyni: Bağırsak Florası ve Sağlık İlişkisi

Bağırsak florası vücudun ikinci beyni olarak adlandırılır. Vücuttaki organların doğru şekilde çalışabilmesi için bağırsaklardaki bakterilerin arasında belirli bir denge olması gerekir. Bağırsak florasında bulunan yararlı bakteriler sayesinde vücudun ihtiyaç duymuş olduğu pek çok hormonu alabilmesi mümkündür. Bağırsakların doğru şekilde çalışması sayesinde daha fazla mutluluk hormonu salgılanabilir beyin gelişimi olumlu yönde ilerleyebilir ve karar verme süreci hızlanabilir

Sakinleştirici Hormonlar

Bağırsak florası hakkında gerçekleştirilen araştırmalar sonucunda florada bulunan hormonların ruh sağlığı üzerinde bazı değişimlere neden olduğu görülmüştür. Bağırsaklar ile beyin arasında bir bağlantı bulunduğundan bağırsaklarda mutluluk veren hormonların bulunması durumunda kişilerin daha fazla serotonin salgıladığı görülmüştür. Yapılan araştırmalar göstermiştir ki vücutta bulunan serotoninin sadece %5’ini beyin salgılarken %95’ini bağırsaklar salgılamaktadır. Bu nedenle bağırsakların doğru şekilde çalışması durumunda kişilerin daha fazla serotonin yani mutluluk hormonu salgıladığı görülmüştür.

Duygular

Bağırsak florası iyi ve kötü pek çok bakteriye ev sahipliği yapar. Bağırsaklarda bulunan iyi ve kötü bakterilerin dengede tutulması durumunda bağırsakların daha doğru şekilde çalışması sağlanır. Bağırsakların doğru şekilde çalışması sayesinde mutluluk hormonu salgılanabilirken depresyona neden olan hormonların da bağırsaklarda salgılandığı görülmüştür.

Bağırsakların insan vücudunun ikinci beyni olarak adlandırılmasının nedenleri arasında bağırsaklarda bulunan bakterilerin depresyona yol açabilmesi gösterilebilir. Bağırsaklarda bulunan bakteriler kişilerin ruhsal durumlarını olumlu veya olumsuz olarak etkileyebilir. Özellikle bağırsaklarında çok fazla kötü bakteri bulunan kişilerin depresyona daha kolay şekilde yakalandığı ve depresyon belirtilerini daha fazla gösterdiği görülmüştür.

Bilim adamları tarafından gerçekleştirilen araştırmalar sonucunda kötü bağırsak sağlığına sahip olan kişilerin bebeklik döneminden itibaren depresyonla daha fazla karşı karşıya kaldığı görülmüştür. Bu da bağırsakların insan vücudunun ikinci beyni olarak adlandırılmasını ve bağırsaklardaki olumsuz durumun insanın psikolojik sağlığını etkilediğinin görülmesini de sağlamıştır.

Beyin Gelişimi

Bağırsak florası iyi karakterli bakterilere sahip olması sayesinde vücudun daha sağlıklı şekilde çalışabilmesini sağlayacaktır. Vücutta bulunan bağırsakların insan vücudunun ikinci beyni olarak adlandırılmasının nedeni ise bağırsaklarda meydana gelebilecek olumsuz bir durumun hem ruh sağlığını hem de fiziksel sağlığı olumsuz yönde etkilemesidir. Yapılan araştırmalar sonucunda bağırsaklarda bakterilerin bulunması insan beyninde gelişim ve değişimlere neden olmaktadır. Bağırsaklarda herhangi bir bakteri bulunmadığı durumlarda kişilerin beyin yapısında bazı gerilemeler görüldüğünden sağlıklı bağırsaklara sahip olan kişilerin beyin sağlığının daha iyi olduğu gözlenmiştir.

Bağırsaklarda bulunan bakteriler sayesinde beynin işleyişinde ve davranışlarda bazı olumlu değişimlerin ortaya çıktığı tespit edilmiştir. Bağırsaklar da bulunan bakterilerin beyin gelişimini olumlu yönde etkilediği görülebildiği gibi beyin işleyişini ve davranışlarını da pozitif yönde etkilemektedir. Bağırsaklarda bulunan bakterilerin sağlıklı olabilmesi için bağırsakların ihtiyaç duymuş olduğu vitamin ve mineralleri içeren yiyecekler ile düzenli olarak desteklenmesi gerekir.

Karar Verme Sürecindeki Etkisi

Bağırsak sağlığının insan vücuduna yapmış olduğu etkilerden birisi de karar verme sürecini etkilemesidir. Beyin karar verirken bağımsız bir şekilde karar verememekte ve bazı verilerin incelenmesi sonucunda karar verebilmesi mümkün hale gelmektedir. İnsan vücudunun ikinci beyni olarak adlandırılan bağırsaklar ise beyinden bu noktada ayrılır. Yapılan araştırmalar sonucunda elde edilen verilere göre bağırsak sağlığının olumlu yönde ilerlemesi durumunda kişilerin karar verme sürecini daha hızlı şekilde gerçekleştirebildiği görülmüştür.

Bağırsaklar vücudun ikinci beyni olma unvanını yerine getirmeyi başarmakta ve beyinden almış olduğu bildirimleri işlemektedir. Bağırsaklar beyinden alınan sinyalleri ve geri bildirimleri bazı denetimlerden geçirdikten sonra karar verme sürecinden hızlandırılmasını sağlamaktadır. Bağırsak florası sağlıklı olan kişilerin ruh sağlığının ve beyin gelişiminin olumlu yönde etkilendiği kanıtlanmıştır. Ruh durumunda meydana gelen değişmelere ek olarak karar verme sürecinde de etkili olan bağırsaklar daha hızlı ve doğru şekilde karar verilebilmeyi mümkün hale getirmiştir.

Oy Ver

Yorum yapın