Kadınlarda bazı hormonsal sorunlar ve değişimlere bağlı olarak adet düzensizlikleri görülebilir. Bu gibi durumlarda ilaçlar ya da kontroller yapılarak adet kanamalarının düzeninin sağlanabilmesi mümkün olur. 40’lı yaşlarda ise durum biraz farklı olup menopoz dönemine girildiğine işaret niteliğinde olabilir. Menopoz döneminin gelmesi ya da yaklaşmasıyla kadınlarda değişimler görülebilirken kanser belirtileri de bazı durumlarda artış gösterebilir. 40’lı yaşlardan itibaren adet gecikmesi, adet dışı ara kanamalar, kasık ağrıları, adet düzensizlikleri, adet kanında artma ya da azalma gibi durumlar yaşanması halinde mutlaka bir uzman hekim kontrolü yapılmalıdır.
40 Yaş Üstü Adet Düzensizliği Nedenleri
40 yaş üstü kadınlarda genellikle yumurta kalitesi düştüğü uzman hekimler tarafından belirtilirken bu durum kendini adet düzensizlikleri yaşayarak belli eder. Adet düzensizliklerinin bu yaşlar itibariyle başlaması, erken dönem menopoz ya da yumurtalıkların yetersiz olmasının bir göstergesidir. Bu nedenle 40 yaş üstü kadınların mutlaka düzenli bir şekilde muayene olması gerekmektedir.
40 yaş üzeri kadınlarda yumurtalıklarda ve hücrelerinde sayı, kalite gibi etkenlerin azalması söz konusu olur. Yumurtaların sayılarında ve kalitelerinde olan bu azalma adet döngüsünü olumsuz etkileyerek düzensizliklerin yaşanmasına neden olur. Kadınlarda bu dönemde sık aralıklarla adet görme, kanamaların normalden fazla olması görülürken bazı kadınlarda ise adet sürelerinin araları giderek açılabilir.
Adet Düzensizliği ve Menopoz İlişkisi
Kadınların menopoz dönemlerine girme yaşları genel olarak 45-55 yaş civarıdır. 40 yaşında ve öncesinde menopoz sürecine giriyorlarsa buna erken menopoz dönemi denir. Kadınların yumurtalama işlevlerinin sonlanmasıyla oluşan bu dönem oldukça normal olup yaşamın bir parçasıdır. Olumsuz olan değişikliklerin başında adet düzensizlikleri gelirken kişilerin yaşam kalitelerini bozan birçok farklı etken ortaya çıkabilir.
Menopoz döneminde görülen başlıca değişikliklere bakıldığında adetlerde olan düzensizlikler gelirken, ateş basması, terleme, çarpıntı, sinirlenme, cinsel isteksizlik, kemik erimesi gibi etkenler görülür.
Adet Düzensizlikleri Teşhisi
Adet gecikmeleri genel olarak her kadında farklı etkenlere bağlı olarak görülebilirken 40 yaş üstü olan kişilerde genellikle menopoz dönemine girilebileceğinden şüphelenilebilir. Kesin tanının konulabilmesi için hastaların mutlaka uzman hekimlere tanı yöntemlerinden faydalanılarak muayene olması gerekmektedir.
Kadınlarda yaşanan adet düzensizliklerinde stres, hormon bozuklukları gibi birçok farklı etken mevcutken yaş sınırları da büyük önem taşır. Ultrason, MR, tomografi gibi yöntemlerden faydalanmanın yanında kan testleri de hormonların durumlarını belirlemeye yardımcı olur.
Adet düzensizliklerinin nedenleri tespit edildikten sonra tedavi süreci de şekillenecektir. 40 yaş üstü olan bir kadında erken menopoz döneminden kaynaklanan bir düzensizlik mevcut ise doğum kontrol hapları ya da hormon tedavileriyle sürecin geçirilmesi sağlanabilir.