Toplumun en çok maruz kaldığı rahatsızlıklardan biri baş ağrısıdır. Baş ağrısı her yaştan insanı etkileyebilir. Kronik hale gelen baş ağrıları gününüzü mahvedebilir ve yaşam kalitenizi yüksek oranda düşürebilir.
Baş ağrısının birçok sebebi olabilir fakat genel sebebi uykusuzluk, açlık ve stres olarak belirlenmiştir. Her insan hayatında onlarca kez şiddetli baş ağrılarına maruz kalır. Acil servise gelinen en yaygın sebep baş ağrısı kaynaklıdır. Baş ağrısı genellikle zararsız olabilir fakat kronikleşen ağrılar için doktora gidilmelidir. Gün içerisinde baş ağrılarıyla başa çıkmayı öğrenmek hayatınızı kolaylaştırabilir ve veriminizi arttırır.
Baş Ağrısı Neden Olur?
Baş ağrısı sebebiyle hastaneye gittiğinizde yapılacak olan değerlendirme sadece baş bölgesiyle alakalı olmayacaktır. Bununla beraber bulantı ve ışık hassasiyeti gibi bulgular rahatsızlığın asıl nedenini bulmak için önemlidir. Baş ağrısının genel nedenleri şöyledir;
- Strese maruz kalmak
- Uykusuz bir gün geçirmek
- Aç ve susuz kalmak
- Göz bozuklukları
- Migren kaynaklı ağrılar
- Kafa içi basınç artışı
- Sinir sıkışması
- Yoğun kimyasal kokular
- Oksijensiz kalmak
- Sigara ve alkol kullanımı
- Kafeinli içecekler tüketmek
Baş ağrısı yaygın olarak bu durumlardan dolayı ortaya çıkar. Baş ağrınıza bulantı ve kusma eşlik ediyorsa ertelemeden uzman bir doktora görünmenizde fayda var.
Geçmeyen (Kronik) Baş Ağrıları
Baş ağrıları zararsız gibi görünse de geçmeyen baş ağrıları için tetikte olmak gerekiyor. Geçmeyen baş ağrılarınız varsa ağrı kesiciler ile geçiştirmeye çalışmayın. Sürekli ağrı kesici almak organlarınıza zarar verdiği gibi baş ağrılarınızı da tam olarak geçiremez. Gerek gördüğünüz zamanda bir sağlık kuruluşuna başvurmak ağrının nedenini ve çözümünü bulmak için en iyi yoldur. Aşağıdaki önerileri dinleyerek şiddetli baş ağrılarınızı yatıştırabilirsiniz.
Baş Ağrısına Ne İyi Gelir?
Bol su içmek baş ağrılarını hafifletmeye ve rahatlatmaya yardımcı olabilir. Susuz kalmış bir vücut baş ağrısına neden olabilir. Bu nedenle baş ağrısı oluştuğunda ağrı kesici almadan önce su içmelisiniz. Günde ortalama iki litre su içmenin sağlığınızı koruyucu etkisi olduğu unutulmamalıdır.
- Bol su tüketin
- Düzenli uyuyun
- Temiz hava alın
- Sigara kullanımını azaltın
- Yüksek ışığa maruz kalmayın
- Ilık duş alın
- Nefes egzersizi yapın
- Gürültüyü azaltın
- Stresten uzak durun
Baş ağrısının diğer en yaygın nedeni uykusuzluktur. Günlük yaşamınızda şiddetli baş ağrılarına maruz kalıyorsanız 23:00-03:00 arasında uykuda olmayı deneyin. Birçok insan farkında olmadan uykuya önem göstermez ve gün içerisinde bundan kaynaklı baş ağrıları yaşar.
Baş Ağrısı İçin Bitki Çayları
Birçok hastalıkta faydalı etkilerini gördüğümüz bitki çayları, baş ağrılarını gidermek için de kullanılabilir. Rahatlatıcı etkisinin yanı sıra antioksidan özellikleri de ek faydalar sağlayabilir. Özellikle papatya, zencefil, adaçayı ve yeşil çay yaygın olarak kullanılan ağrı kesicilerdir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken en önemli şey bu bitki çaylarının doğru demlenmesi ve taze tüketilmesi gerektiğidir.
Hangi bitki çayı neye iyi gelir ?
Baş Ağrısı Tedavi Edilebilir Mi?
Baş ağrısı yaşayan insanlar için birçok ilaç tedavisi seçeneği vardır. Geçmeyen baş ağrılarına sahip birçok insan bu ilaçlarla baş ağrılarını dindirilebiliyor. Bilinen bir gerçektir ki, ağrı kesiciler acil durumlar dışında sürekli olarak kullanılmamalıdır. Baş ağrısı için ilaç tedavisi almak yalnızca doktor kontrolünde yapılmalıdır.
Baş Ağrısı İçin Ağrı Kesici Kullanmak
Analjezikler yani ağrı kesiciler genellikle zararsız ilaçlar olarak kabul edilir. Ancak böbrekler ve mide gibi organlarda geri dönüşü olmayan hasarlara neden olabilirler. İlaçlar baş ağrısına doğrudan bir çözüm değildir. Bu nedenle ağrı kesicilerin uzun süreli ve düzenli kullanımından kaçınılmalıdır. Özellikle baş ağrılarını tedavi etmek için haftada birden fazla ağrı kesici almamalısınız. Geçmeyen ağrılar için bir nöroloji uzmanına başvurmalısınız.