Diş Eti İltihabı Nedir ? - Sağlık List

Diş Eti İltihabı Nedir ?

 Diş etleri yediğimiz içtiğimiz her şeyden direk etkilenmektedir. Sıcak soğuk yenilen ve içilen her şey zaman içinde diş etlerimize zarar vermektedir. Ağız ve diş sağlığına yeterince dikkate etmemek, yetersiz vitaminsiz beslenmek ve bazı hastalıklar diş eti iltihabına sebep olmaktadır. Diş etleri en çok bakteriyel enfeksiyonlara bağlı olarak iltihaplanmaktadır. Yetişkinlerde diş kayıplarının baş sebebi olarak gösterilmektedir. Genel olarak küçük boyutlu olmaktadır. İltihap oluştuğu yere bağlı olarak kişiye herhangi bir rahatsızlık vermeyebilir. Daha büyük boyutlu iltihaplar oluştuğunda kişinin konuşma, yeme içme fonksiyonlarını kaybetmesine sebep olmaktadır.

Diş Eti İltihabı Belirtileri Nelerdir?

Genel olarak diş eti iltihabı başlangıçta küçük olmasından ve kişiyi rahatsız etmemesinden ötürü fark edilmemektedir. Bu sebeple herhangi bir belirti olmasa da birçok kişi de diş eti iltihabı var olmasına rağmen iltihabın boyutu artmadıkça veya iltihabın olduğu yer ağrımaya başlamadıkça farkına varmaz. Diş eti iltihabının olup olmadığını anlamanın birçok belirtisi bulunmaktadır.

l Diş etlerinde oluşan kızarık, şişlik ve sıcak soğuk hassasiyeti

l Beyaz renkli oluşumlar

l Dişlerin fırçalanması veya diş ipi kullanılırken meydana gelen kanamalar

l Diş eti çekilmesi

l Dişlerin sallanması

l Konuşma yada çiğneme fonksiyonları sırasında meydana gelen ağrı

l Ağız kokusu

Bunlar en bilinen diş eti iltihabı belirtileridir. Bu belirtiler olmamasına rağmen 6 ayda bir yapılan doktor kontrollerinde iltihabın çıkması mümkündür.

Diş Eti İltihabı Neden Meydana Gelir?

 Diş etleri görüldüğünden daha uzak bir kısımdan tutunmaktadır. Dişler ile diş etleri arasında bulunan bu kısımlar yiyecek artıkları ve oluşan plaklar ile dolmaktadır. Meydana gelen diş eti iltihaplarında en çok görülen sebeptir. Çok ince olarak oluşmaya başlayan plaklar zamanla yetersiz ağız bakımı sebebiyle büyük sorunlara yer açmaktadır. Plakların oluşturduğu tartar adı verilen diş taşları iltihapları meydana getirir ve eğer önlem alınmazsa dişin zarar görmesine hatta kaybedilmesine sebep olmaktadır. Bundan korunmanın en net yolu günde 2 kere dişleri uygun şekilde fırçalamaktır. Bunun haricinde diş eti iltihabının bazı nedenleri;

l Aşırı sigara ve tütün tüketimi

l Şeker hastalığı

l Kortikosteroid, oral kontraseptif, kemoterapi vb ilaçlar

l Kırık diş dolguları

l Dişteki yapısal bozukluklar

l Gebelik

l Genetik etkenler

Diş Eti İltihabına Ne İyi Gelir?

Diş eti sorunları için en iyi yöntem diş hekimine görünmektir. İltihabın oluştuğu yere göre daha büyük sorunlarla karşılaşmamak için erken tedavi önemlidir. Diş eti iltihabında hekime gidene kadar yapabileceğiniz en iyi yöntem gargaradır. Tuzlu su ile yapılan gargara diş iltihabının iyileşmesine iyi gelecektir. Bir bardak ılık su içine bir çay kaşığı tuz atın. Tuz suda tamamen çözülene kadar karıştırın. Tuz iyice çözüldükten sonra bir yudum su alıp ağzının özellikle iltihap olan yeri ve tüm ağzınızı çalkalayıp tükürün. Bu işlem hazırlamış olduğunuz bir bardak suyun tamamı bitene kadar tekrar edin.

Tuzlu su gargarasını sirke ile de yapabilirsiniz. Bir bardak ılık suyun içine bir çay kaşığı elma sirkesi koyarak iyice karıştırın. Su ile sirke birbiri ile tamamen karışmasının ardından bir yudum su alıp ağzınızın tamamını çalkaladıktan sonra bardak bitene kadar uygulamaya devam edin.

Her iki gargarada evde oldukça kolay hazırlanabilen ve uygulanabilen yöntemlerdir. Bunları yaptıktan sonra 4 yada 5 gün geçmesine rağmen hala iltihap sorununuz devam ediyorsa mutlaka bir doktora gitmeniz gerekir. Diş eti iltihaplarının sadece ağız sağlığı değil vücut genel sağlığı içinde sonuçları olan bir sorundur.

Oy Ver

Yorum yapın