Emziren annelerde memelerde ağrı ve ateşlenme şikâyetlerinin oluşması sıklıkla rastlanan durumlar arasında yer alır. Emzirme öncesinde görülen ağrı ve sertlik bir arada görülmekle birlikte ağrıların nedenleri bilinmelidir.
Emzirme dönemlerinde annelerin göğüslerinde ağrı ve ateş oluşumu mastit oluşmasının işaretidir. Tedavi edilmemesi ya da ihmal edilmesi gibi durumlarda göğüslerdeki enfeksiyon ilerleyerek yüksek ateş, kitle oluşumu ve meme ağrısı şeklinde şikâyetlerin oluşumu gözlemlenir.
Emzirme dönemlerinde ağrı ve ateşin oluşumlarına mantarlar, enfeksiyonlar ve mastit oluşumları neden olurken tedavileri oldukça pratiktir. Faydalanılan tedavi yöntemleri memelerde oluşan ağrı ve ateş şikâyetlerinin en aza indirilmesine son derece yardımcı olur. Bu dönemde bir hekim desteği mutlaka alınmalıdır.
Memelerde Ağrı ve Ateş Neden Olur?
Özellikle emzirme dönemlerinde annelerin en çok rahatsızlık duyduğu memelerde oluşan ağrı ve ateşlenmedir. Ana neden olarak süt birikmesi bilinirken kişiden kişiye farklı nedenlerden oluşabilir. En önemli nedenler arasında;
- Bebeğin yeteri kadar süt emmemesi
- Annenin sütünün çok olması
- Bebeğin emzirilmiyor olması
- Emzirme sıklığının ayarlanamamış ve olması gerekenden az olması gibi durumlar bulunur.
Memelerde Görülen Ağrı ve Ateş Tedavisi
Emzirme dönemlerindeki meme hassasiyetleri, mastit ve enfeksiyonlara bağlı olarak ilerler ve ağrılar dayanılmaz bir hal alabilir. Bu gibi durumlarda tedavi yöntemleri farklılık gösterirken mutlaka bir uzman desteği alınarak tedavi yöntemi geliştirilmelidir.
Memelerde oluşan ağrı ve ateşin giderilmesi, annenin rahatlayabilmesi için ılık banyo yapılması faydalı olacaktır. Banyo süt kanallarını rahatlatıcı etki gösterir.
Sıcak ya da soğuk kompres meme ağrılarında oldukça etkili bir yöntem olup göğüs kanallarını açarak annelerin rahatlamasını sağlar.
Bebeğin bu süreçte daha sık emzirilmesi, pompa ile sütlerin sağılması sertliklerin giderilmesi açısından önem taşır. Dinlenmek ve stres yaşamamak da süt kanallarının rahatlamasını sağlayacaktır.
Göğüs Mantarı
Emziren annelerde ağrı ve ateşe neden olan göğüs mantarları göğüste kaşıntı ve dökülmelerde oluşturabilir. Göğüs mantarının oluşumunu engellemek için meme ucunun temiz tutulması önemlidir. Göğüsler kuru kalmalı, eller sıklıkla emzirme öncesi ve sonrası yıkanmalıdır. Göğüs pedi kullanılıyorsa sık değiştirilmesi önerilirmektedir.
Mastit
Genelde emzirme dönemlerinde oluşan mastit süt kanallarının tıkalı olmasıyla gelişen bir sorundur. Memelerde kızarıklık, ağrı ve ateş gibi etkenlerin ortaya çıkmasına neden olan rahatsızlık emziremeyen annelerde sıklıkla görülür.
Mastitin önlenmesi ve tedavisinin gerçekleşmesi için bebeğin sıklıkla emmesi sağlanmalıdır. Buz kompresleri ya da sıcak kompres uygulamaları memelerin rahatlatılmasında yardımcı olur. Sıcak suyla duş alınması da mastit oluşumlarında oldukça rahatlatıcı bir uygulamadır.
Meme iltihaplanmalarından olan mastit için mutlaka bir doktor muayenesi gerekli olup antibiyotik tedavisi önerilebilmektedir. Emzirmediğiniz sütleri de sağarak mastit oluşumunu engelleyebilir ya da tedavisini sağlayabilirsiniz.