Mastit memede oluşan kızarıklık, şişlik ve ağrıyla ortaya çıkan bir meme rahatsızlığıdır. Emziren annelerde sıklıkla görülürken nadir de olsa emzirmeyen kadınlarda ve hatta erkeklerde de oluşabilen bir sağlık sorunudur.
Emzirmeyen kadınlarda görülen mastitler meme başı etrafında oluşur ve büyük çoğunluğu sigaradan kaynaklı olarak görülmektedir. Sigara meme başı arkasındaki süt kanallarını etkileyerek bu bölgede tahribatlara yol açar ve bakterilerin oluşma risklerini arttırır.
Periduktal Mastit Nedir?
Periduktal mastit emzirmeyen kadınlarda sıklıkla görülen bir mastit çeşididir. Meme başı etrafında görülen bir iltihaplanmadır. Periduktal mastit başlangıcında areola kenarında sadece şişlik görülür. Antibiyotik kullanılmasıyla tedavi amaçlansa da apse oluşması durumunda drenaj gerekli olabilir.
Mastite Neden Olan Risk Faktörleri
Memelerde bakterilerden kaynaklı mastit oluşumu söz konusu olup meme başındaki çatlaklardan oluşması mümkündür. Meme ucunda yer alan çatlaklar hem emzirmeyi engeller hem de bakterilerin oluşmasına zemin hazırlar.
Mastitin oluşmasıyla vücut sinyaller verirken memede ağrı, ateş ve kızarıklıklar görülür. Mastit oluşmasında risk faktörleri de kişilere göre değişkenlik gösterir. mastit oluşmasına etki eden risk faktörleri ise;
- Aşırı yorgunluk ve stres
- Sigara içmek ve yetersiz beslenme
- Sıkı sutyen takmak
- Dar kıyafetler giyilmesi
- Meme ucundaki çatlak ve yara oluşumlarıdır.
Mastit Oluşmasında Ortaya Çıkan Belirtiler
Emzirmeyen kişilerde mastit oluşumları belirtileri hastalığın derecelerine göre farklılıklar gösterir. Hızlı bir şekilde belirtilerin ilerlemesi görülürken yaygın görülen mastit belirtileri;
- Memelerde kızarıklık ve şişlik
- Memede ateş
- Memelerde şiddetli ağrı hissi
- Anksiyete, stres
- Vücut ağrısı sıralanabilir.
Bu belirtiler mastit oluşmasının işaretleri olup kişilerin durumlarına göre değişiklik gösterirler. Mutlaka tedavi edilmesi ve uzman bir hekim muayenesi gereklidir.
Mastit Tanı ve Tedavisi
Mastit rahatsızlığının teşhisinde hastalara fiziki muayene yapılması yeterli olur. uzman hekimler muayene sırasında hastanın memelerindeki renk, ısı ve boyut değişikliklerine göre değerlendirmeler yapar. Mastit oluşumlarında nadir görülse de meme kanseri şüphesi olabilirken emin olabilmek adına ultrason ve mamografiden faydalanılabilir.
Mastit tedavilerinde genellikle ilaç tedavileri yeterli görülür. Tedavi yöntemlerinden olan ilaçlarda antibiyotik ve ağrı kesiciler sıklıkla reçete edilir.
Tedavi edilmemesi ve ihmal edilmesi durumunda ise tekrarlayan mastitler, apse ve sepsis gibi ciddi sağlık sorunları ortaya çıkar.
Mastit Oluşumunu Önlemek İçin Nelere Dikkat Edilmelidir?
Mastit oluşumu emziren annelerde sıklıkla görülen bir durum iken emzirmeyen annelerde de görülebilmektedir. Mastitin önlenebilmesi için öncelikle meme başı bakımına özen göstermek önem taşır. Memelerin ıslak olmaması, meme başı çatlakları ve yaralarının hijyen olarak sıklıkla temizlenmesi mastit oluşmasının önüne geçebilir.
Meme uçların bakımların yapılması, emzirme dönemi olsun ya da olmasın fark etmeden çatlak önleyici kremler kullanılması mastit oluşmamasına etki eder.
Emzirme dönemi dışında oluşan ya da emzirme dönemlerinde oluşan mastitlerin tedavisi mümkün olup ihmal edilmeden erken dönemde hekim desteği alınmalıdır.