Haşimato tiroit bezlerinde meydana gelen problemler sonucunda ortaya çıkan bir hastalık türüdür. Tiroit bezlerinin yeterli şekilde çalışmaması durumunda bu hastalık ortaya çıkmaktadır.
Haşimato Nedir?
Haşimato tiroid bezlerinin az çalışması sonucunda ortaya çıkan ve sıklıkla görülen bir hastalık türüdür. Tiroitler boynun ön tarafında yer alır ve vücudun ihtiyaç duymuş olduğu tiroid hormonunun sentezlenmesini sağlar. Vücudun ihtiyaç duymuş olduğu tiroid hormonunun sentezlenmemesi durumunda çeşitli problemler açığa çıkabilmektedir. Tiroit bezlerinin doğru şekilde çalışmaması durumunda ortaya çıkan hastalıklardan biri de Haşimatodur.
Haşimatonun Belirtileri Nelerdir?
Haşimato tiroit bezlerinin yeterince çalışmaması ve erken teşhis edilmediği durumda tiroid bezlerinde meydana gelen büyüme olarak açıklanabilir. Tiroit bezleri boyunda bulunduğu için bu bezlerde meydana gelen büyüme sonucunda adem elmasının altındaki alanda bir şişkinlik oluşabilir. Bu hastalığın tedavi edilmemesi durumunda tiroid bezlerinde kronik hastalıkların ortaya çıkması veya tiroid bezlerinin işlevini yerine getirememesi gibi problemlerle karşılaşılabilir. Haşimatonun belirtileri ise şu şekilde sıralanabilir:
- Yorgunluk ve halsizlik hali
- Çok fazla üşüme
- Kabızlık problemi
- Yüzün şişmesi veya ödem toplaması
- Saçları ve tırnakların daha kırılgan hale gelmesi
- Aniden gerçekleşen kilo alımı
- Kaslarda meydana gelen ağrılar ve hassasiyet durumu
- Adet döneminin daha uzun sürmesi
- Unutkanlık
- Sinir ve depresyon hali
Haşimato Neden Meydana Gelir
Haşimato vücudunun yabancı dokulara karşı üretmiş olduğu antikorlar sonucunda ortaya çıkan bir hastalık türüdür. Tiroid bezine karşı vücut tarafından üretilen antikorlar sayesinde haşimatonun ortaya çıktığı bilinmektedir. Haşimatonun neden ortaya çıktığı ve vücudun neden tiroidlere karşı antikor ürettiği kesin olarak bilinmemektedir. Haşimatonun ortaya çıkabilmesi için risk oluşturan faktörler şu şekilde açıklanabilir:
- Haşimatonun görülmesinin cinsiyete bağlı olarak farklılık gösterdiği söylenebilir. Bu hastalık genellikle kadınlarda erkeklere oranla daha sık görülen bir hastalık türüdür.
- Haşimatonun ortaya çıkmasında yaşta oldukça önemli bir etmendir. Hastalar her yaştan kişi yakalanabilecekken özellikle orta yaşın üzerindeki kişilerde bu hastalığa daha sık rastlanmaktadır
- Hastalığın ortaya çıkmasının temel nedenleri arasında genetik de yer alır. Aile bireylerinden birinde bu hastalık bulunan kişilerin de bu hastalığa yakalanması oldukça yüksek bir ihtimaldir
- Haşimatonun ortaya çıkmasının nedenleri arasında kişilerin radyasyona çok fazla maruz kalması da gösterilmektedir.
- Hastalığın neden ortaya çıktığı tam olarak bilinmese de doktorlar tarafından gerçekleştirilen çeşitli tetkikler sonucunda kişilerin hastalığa yakalanıp yakalanmadığı tespit edilebilir. Hastalığın tespitinde öncelikle kan tahlili kullanılmaktadır. Doktorlar tarafından talep edilen kan tahlili sayesinde hastanın tiroid hormonunun vücutta ne kadar bulunduğu incelenir. Kan testinin uygulanmasının ardından kesin teşhisin konulabilmesi için hormon testi de uygulanabilir.
- Hormon testinin uygulanması ile tiroid bezlerinin ne kadar çalıştığı tespit edilmesi amaçlanır. Hastalığın teşhis edebilmesi için doktorlar tarafından tercih edilebilecek bir diğer test ise antikor testidir. Gerçekleştirilen antikor testleri sayesinde vücutta TPO adı verilen ve haşimatoya karşı oluşturulan antikorun bulunup bulunmadığı araştırılır. Bu enzimi vücudunda bulunduran kişilerin hasta olabileceği düşünülebilir.
Haşimatonun Tedavisi
Haşimato tiroidlerde meydana gelen hastalıklardar biridir ve tedavisinin ömür boyu sürmesi gerekir. Hastalığın tedavi edilebilmesi için doktor tarafından düzenli olarak hastanın kontrolden geçirilmesi ve hormonlarında değişiklik meydana gelip gelmediğini takip edilmesi sağlanır.
Hastalığın tedavisinde kişilerin vücudunda herhangi bir hormon eksikliği bulunması durumunda doktor tarafından günlük olarak alınması gereken ilaçlar hakkında bilgi verilir. Doktorlar tarafından kullanılması önerilen ilaçların düzenli şekilde kullanılması sayesinde Haşimatonun belirtilerinin hafifletilmesi amaçlanır
Hastalığın tedavisinde kullanılacak ilaçların dozunun doğru şekilde ayarlanabilmesi için doktor tarafından belirli aralıklarla hastanın tiroit hormonlarının ölçümü gerçekleştirilir. Bu ölçüm sayesinde hastanın günlük olarak kullanması gereken ilaç tozu ayarlanır ve hastanın senede bir defa kontrol için doktora gelmesi gerekir. Doktor tarafından önerilen dozun üzerinde ilacın kullanılması durumunda kişilerde kemik erimesi gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği bilinmelidir
Hastalığın tedavisinde doktorlar tarafından hormon tedavisinin uygulanması da önerilebilir. Hastalığın tedavisinde kullanılacak ilaçların belirlenebilmesi için hastanın düzenli olarak kontrole gitmesi ve ilaçlarını doğru şekilde kullanmadığı durumda ortaya çıkabilecek ciddi sağlık sorunları olduğunu bilmesi gerekir.