Isırgan otu çayının faydaları oldukça uzun yıllardır geleneksel tıpta etkili şekilde kullanılmıştır. Isırgan otunun içerdiği mineral, vitamin ve enzimler pek çok ilacın yapımında kullanılır. Şifalı bitkiler arasında yer alan ısırgan otu, Mayıs ve Ağustos ayları arasında taze şekilde toplanabilir. Isırgan bitkisi ile temas edildiği zaman batma hissi ve kaşınma görülür, bu nedenle adına ısırgan otu denmiştir.
Isırgan Çayı Faydaları
Alternatif tedavi yöntemlerinde ve bilim dünyasında etkilerinden sıkça söz ettiren ısırgan otunun demlenmesi sonucunda çayı elde edilebilir. Özellikle yapısında bulunan C vitamini ile birçok faydası bulunur. Bitkinin sahip olduğu özellikleri, insan vücuduna alabilmek için çay şeklinde tüketmek mümkündür. Isırgan çayı faydaları konusunda fikir sahibi olmak için ısırgan otunun faydaları incelenebilir. Isırgan otunun faydaları ise şu şekilde sıralanabilir;
- C ve A vitamini açısından zengindir ve vücudu toksinlerden arındırır,
- Safra kesesi, mesane ve böbrekte oluşan tam ve kumun kolay şekilde atılmasını sağlar ve oluşumunu engeller,
- İdrar söktürücüdür,
- Böbrekteki fazla toksinlerin atılmasını sağlar,
- Demir ve C vitamini sayesinde kan hücrelerini harekete geçirir,
- Kronik yorgunluğun giderilmesinde etkilidir,
- Prostat kanserine iyi gelir,
- Kemiklerin güçlenmesinde etkili role sahiptir,
- Kalp ve damar sağlığını korur,
- Diş ve ağız sağlığını korur,
- Üst solunum yolunun rahatlamasında etkilidir,
- Anne sütünün artmasında etkilidir,
- Eklem ağrılarını azaltır.
Bu bakımdan ısırgan otu çayının oldukça yararlı olduğu söylenebilir.
Isırgan Otu Çayı Neye İyi Gelir?
Isırgan otu çayı neye iyi gelir merak konusu haline gelmiştir. Isırgan otunun çeşitli faydaları bulunması, çay şeklinde tüketilmesinde de faydalarının bulunduğunun kanıtıdır. Isırgan otu çayının idrar söktürücü özelliği olması; vücutta bulunan toksinlerin atılmasında oldukça etkilidir. Bağırsakların düzenli şekilde çalışmasını sağlayan özellik sindirim sisteminin dengelenmesinde yardımcıdır. Lenf sistemini uyarıcı olması, böbreklerde bulunan fazla toksinlerin atılmasında da oldukça etkili bir göreve sahiptir.
Isırgan otu çayının diüretik özelliği ise; böbreklerin sağlığının korunmasında oldukça faydalıdır. Ödem ve enfeksiyonlara karşı mesanenin korunmasını sağlar. Böbreklerde oluşan kum ve taşların atılmasını kolay hale getirirken aynı zamanda oluşumunu da engeller. Kırmızı kan hücrelerinin üretimini destekleyen demir minerali ve C vitamini kanın temizlenmesini sağlar. Alyuvar üretimini artıran ısırgan otu, anemi hastalığı tedavisinde de tercih edilen doğal yöntemlerden biridir.
Isırgan Otu Çayının Faydaları Nelerdir?
Isırgan otu çayının faydaları nelerdir sorusu için birçok farklı cevap vermek mümkündür. Faydalarını sıralamak gerekirse şu şekildedir;
- Ağız kokusunun giderilmesi,
- Bağırsakların düzenli çalışması,
- Kuru öksürük tedavisi,
- İdrar söktürücü özelliği sayesinde metabolizmanın hızlanması,
- Mineral içeriği kemik sağlığını korur.
Isırgan otu bitkisinin sunduğu faydaları en verimli şekilde almak için demleme yöntemi tercih edilebilir. Farklı bitkiler ile karıştırılarak tüketime uygundur. Düzenli şekilde kullanıldığı zaman etkileri oldukça net şekilde görülebilir. Düzenli kullanımın yanı sıra kontrollü tüketime de dikkat edilmesi gerekir. Faydaları söz konusu olduğu için fazla tüketim tercih edilmemelidir.
Isırgan Otu Çayının Faydaları İbrahim Saraçoğlu
Isırgan otu çayının faydaları İbrahim Saraçoğlu tarafından da açıklanmıştır. Araştırmalara göre ısırgan otunun akciğer kanseri için tedavi edici özelliği ortaya çıkartılmıştır. Şeker hastalığı ve kuyruk sokumu gibi çeşitli sorunlarda tedavi edici özelliklerinden faydalanılabilir. Taze şekilde toplanan ısırganların kurutulmasından sonra uzun süre muhafaza edilmesi mümkündür. Kaynamış suya eklenen otlar bir süre daha kaynatılır ve kokusunun çıkması sağlanır. Otun kokusu çıktıktan sonra süzülür ve bir süre dinlendirilir. Bal ve nane gibi farklı aromalar ile lezzet vermek mümkündür.
Isırgan Otu Çayı Nasıl Yapılır?
Isırgan otu çayı yapmak için aktarlardan kurutulmuş ısırgan alabilirsiniz. Daha doğal ve taze olmasını istiyorsanız kendi topladığınız ısırganları uygun şartlarda kurutarak çay yapmaya hazır hale getirin. Çayı hazırlamak için bir miktar suyu ocağa koyun. Kurutulmuş ısırgandan bir miktar suyun içine atarak 8-10 dakika demlenmeye bırakın. Çayınız demlenme sonrasında açık sarı-yeşil bir renk almalıdır.