Meslek hastalığı çalışılan iş ve iş ortamına bağlı olarak meydana gelen hastalıklardır. Bu hastalıklar geçici olarak meydana gelebileceği gibi çeşitli engeller sonucu kalıcı hale de gelebilirler. Meslek hastalıklarının yapılan işe bağlı olarak farklı gruplara ayrıldığı görülür. 5 farklı kategori içerisinde meslek hastalıklarının incelenebilmesi mümkündür.
Meslek Hastalığı Kimyasal Maddelerle Olan Hastalıklar
Meslek hastalığı kimyasal maddelerle sürekli olarak etkileşim halinde olan kişilerde meydana gelebilir. A grubu meslek hastalıkları olarak adlandırılan bu hastalıklarda uzun yıllar kimyasal maddelere maruz kalınması durumunda vücutta çeşitli değişiklikler meydana gelir. Zehirli kimyasalların uzun süre sorulması ve zehirli kimyasalın vücuda temas etmesi durumunda ciltte kansere varan hastalıklar oluşabilir.
A grubu olarak adlandırılan bu meslek hastalıklarının cilt kanseri, siroz ve lösemi gibi hastalıklara neden olduğu bilinir. Bu meslek grubunda yer alan kişiler uzun süre kimyasallara maruz kaldıkları için sinir sisteminde bozukluklar ile de karşılaşabilirler.
Cilt Hastalıkları
Meslek hastalığı başlığı içerisinde yer alan bir diğer hastalık ise ciltte meydana gelen hastalıklardır. Cildin maruz kaldığı etkiler sonucunda farklı tepkiler verdiği görülür. Özellikle uzun süre bazı etken maddelere maruz kalan kişilerin cildinde kanser ve döküntüler meydana gelebilir. Ciltte meydana gelebilecek hastalıklar kısa süreli olarak ortaya çıkabileceği gibi uzun süre boyunca da bu hastalıklarla karşılaşabilmek mümkündür.
Ciltte meydana gelen hastalıkların kısa sürede ortaya çıkması durumunda ciltte çeşitli kızarıklıklar meydana gelebilir. Ciltte meydana gelebilecek hastalıklar ayrıca iltihap veya deride meydana gelen soyulmalar olarak da kendini gösterebilir. Ciltte meydana gelen uzun süreli hastalıklar arasında ilk sırada cilt kanseri gösterilir.
Solunum Sistemi Hastalıkları
Uzun süre boyunca belirli tozların solunması durumunda solunum sistemi çökebilir. Solunum sisteminin çökmesine ek olarak solunum sisteminde yer alan organlardaçeşitli hastalıklar da meydana gelebilir. Solunum sisteminde meydana gelen hastalıklar özellikle maden işçilerinde sıklıkla görülen hastalıklardır. Maden işçilerinin uzun süre boyunca toza maruz kalması durumunda solunum sistemlerinde ciddi problemler ortaya çıkabilir.
Solunum sistemi hastalıklarına yakalanan bir diğer meslek grubu ise pamuk işçileridir. Pamuk işçileri silika tozu adı verilen bir toza uzun süre maruz kalırlar. Bu toza uzun süre maruz kalınması durumunda solunum sisteminin çökmesi gibi ciddi hastalıklar ortaya çıkabilir. Solunum sisteminde meydana gelen bu hasarlar sonucunda kişilerin hayatını kaybetmesi veya organ yetmezliği ile karşılaşması gibi ciddi problemler ile de karşılaşılabilir.
Bulaşıcı Hastalıklar
Meslek hastalığı vücuda çeşitli etmenler sonucunda da bulaşabilir. Özellikle tıbbi muayene gerçekleştiren kişilerin gerekli önlemleri almamaları durumunda hastalardan bulaşıcı hastalık kapabilmesi mümkündür. Tıbbi muayenelere ek olarak periyodik olarak da muayeneler gerçekleştirilirken gerekli tedbirlerin alınmaması sağlık çalışanlarının bulaşıcı hastalıklar ile karşı karşıya kalmasına neden olabilir. Bulaşıcı hastalıklardan korunabilmek için muayeneyi gerçekleştirecek kişilerin gerekli tedbirleri alması ve bulaşıcı hastalıklardan nasıl korunabileceğine dair çeşitli eğitimlere katılması gerekir. Çalışanlara gerekli eğitimlerin verilmesi ile bulaşıcı hastalıkların çalışanlara bulaşmasının engellenebilmesi mümkünken bu hastalığın diğer çalışanlara bulaşmasını da önüne geçilebilir.
Fiziksel Etkenlerden Meydana Gelen Hastalıklar
Meslek hastalığı çalışılan ortamın ses seviyesini ve sıcaklık seviyesine bağlı olarak da ortaya çıkabilir. Gürültülü bir ortamda çalışan kişiler veya çok sıcak-soğuk ortamlarda çalışan kişilerde meslek hastalıklarına daha sık rastlanır. Bulunulan ortamın fiziksel durumu nedeniyle ortaya çıkan bu hastalıklar ortamda meydana gelen değişikliklere bağlı olarak ortaya çıkabilir.
Çok gürültülü veya sarsıntılı işlerde çalışan kişilerde işitme kaybı ile karşılaşabilmek mümkündür. Ayrıca çalışılan ortamın çok gürültülü olması durumunda sinir bozukluğu veya psikolojik sorunlarda ortaya çıkabilir. Sıcak-soğuk ortamlarda çok fazla çalışan kişilerin tedirgin olduğu veya psikolojik problemler ile mücadele ettiği de bilinir.