Migren genellikle ataklar halinde ortaya çıkar ve kişinin yaşam kalitesini düşürür. Bu ataklar 3 ile 70 saat arasında sürebilen şiddetli ağrıları beraberinde getirir. Yapılan araştırmalara göre toplumun %90’ı baş ağrısından şikâyet ediyor. Uluslararası Baş Ağrısı Merkezine göre tüm baş ağrıları 14 farklı gruba ayrıldı. Bunlardan en yaygın olanı “Primer” yani birincil baş ağrılarıdır. Migren hastalığı ise Primer grubunda yer alır ve en yaygın baş ağrısı türüdür.
Migren küçük yaşlarda başlayabilir ve ilerleyen yaşlarla birlikte etkisi azalabilir. Bazen ortadan kaybolur fakat tekrar ortaya çıkmaya eğilimlidir. Günlük yaşamı olumsuz etkiler ve iş verimini azaltır. Genetik ve çevresel faktörlerin etkisiyle belli bir yaştan itibaren kendini göstermesiyle teşhis edilir.
Migren’in olumsuz etkilediği bazı durumlar:
- Şiddetli baş ağrıları
- Zonklama şeklinde hissedilen baş ağrıları
- Günlük aktivitelerin kısıtlanması
- Hasta ve yakınlarının yaşam kalitesinde düşüş
- Bulantı ve kusma
- Işığa aşırı duyarlılık
Migren kadınlarda erkeklerden daha yaygındır. Kadınların %18,6’sında, erkeklerin %6,5’inde görülmektedir. Yapılan araştırmada doktor tanısı olmayan migren hastalarının %59’unun kadın, %70’inin erkek olduğu görüldü.
Migren Neden Olur ?
Genetik faktörler migrenin ana nedenidir. Ailede migren öyküsü varsa migren olasılığı %40’tır. Anneleri ve babaları migren hastası olanlar %75 oranında migrenden mustariptir. Migren nedenlerinden biri hormonsal değişikliklerdir. Bu nedenle migren kadınlar arasında en yaygın olanıdır. Kadınlarda erkeklere oranla üç kat daha fazla migren atağı görülür. Hormonsal değişiklikler nedeniyle özellikle regl döneminde migren ataklarının şiddeti artacaktır.
Migren Belirtileri Nelerdir ?
Migren başladığında belirtilileri anlamak oldukça güçtür. Kişi yeni tanıştığı baş ağrılarıyla yüzleştikçe bunun migren olduğundan şüphelenebilir. Ardından ufak testler ve muayene ile hastalığın teşhis edilmesi kolaydır.
Migreni sıradan baş ağrılarıyla ayıran belirtiler;
- Bireyin daha önce yaşamadığı güçte bir ağrı
- Baş ağrısına eşlik eden mide kasılması, bulantı ve kusma
- Işık ve sese tahammül edememe durumu
- Nabız şeklinde hissedilen zonklayıcı ağrılar
- Hareket edildiğinde ağrının artması
Bazı kişilerde aura dönemi migrene kadar 10-30 dakika sürebilir. Göz önüne çakma şeklinde gelen ışık patlamaları, renk karmaşası veya bir tarafta görme kaybı gibi görsel değişiklikleri içerebilir. Migren ayrıca kollarda veya bacaklarda karıncalanma veya uyuşma veya baş dönmesini içerebilir.
Migren Ağrısını Hafifletmek İçin Ne Yapabilirsiniz?
Migren ağrısını hafifletmek için bazı önlemler alabilirsiniz. İlk olarak, dinlenmek ve uyumak migren ağrısının şiddetini azaltabilir. Karanlık bir odada sessiz bir ortamda dinlenmek de rahatlama sağlayabilir.
Migren atağı sırasında başınıza soğuk kompres uygulamak da ağrıyı hafifletebilir. Soğuk kompres, kan damarlarını daraltarak ağrıyı azaltabilir. Migren ağrısıyla birlikte görülen mide bulantısı için antiemetik ilaçlar kullanabilirsiniz.
Migren ağrısını hafifletmek için stresi azaltmak da önemlidir. Stres, migren atağını tetikleyebilir veya şiddetini artırabilir. Stresi azaltmak için gevşeme tekniklerini kullanabilir, yoga veya meditasyon gibi rahatlama yöntemlerini deneyebilirsiniz.
Migren ağrısını hafifletmek için düzenli olarak egzersiz yapmak da faydalı olabilir. Egzersiz, vücuttaki endorfin seviyelerini artırarak ağrıyı azaltabilir. Aşırı egzersiz migren atağını tetikleyebileceğinden dikkatli olunmalıdır.
Migrene Ne İyi Gelir ?
Muz yemek veya muz suyu içmek migren ataklarını azaltabilir. Aloe Vera bitkisi aynı zamanda migrene faydalı bitkilerden biridir. Toplumda migren atağını yatıştırmak için sıkça kullanılır. Çok ağrılı bir migren atağı başladığında Aloevera bitkisinin jelinin mucizevi etkilerinden faydalanın. Alın ve baş bölgesine masaj yaparak uygulayabilirsiniz.
Migren Hastalarına Egzersiz İyi Gelir Mi ?
Çalışmalar migrene iyi gelen yöntemlerde hafif egzersizin çok önemli olduğunu göstermiştir. Hafif egzersiz, migren ataklarının sıklığını ve şiddetini azaltabilir. Kan dolaşımınızı artırır ve gününüzü kurtarabilir. Migreniniz varsa, kendinizi çok yorgun hissetmemek için düzenli bir aerobik egzersiz programı kullanabilirsiniz. Ayrıca migreniniz varsa koşmayı, yüzmeyi, dans etmeyi, bisiklete binmeyi veya hızlı yürümeyi rutin haline getirebilirsiniz.
Kafein Migrene İyi Gelir Mi ?
Ağrı kesicilerin sürekli kullanılmasını önermiyoruz. Günlük ağrı kesicilere olan bağımlılığın azaltılması önerilmektedir. Migren atakları sırasında kafein önerebiliriz. Kafeinli çay ve kahve gibi ürünler migreni rahatlatabilir. Kafein içeren migren ilaçları da var. Kafein kan damarlarını daraltır ve baş ağrılarını azaltmaya yardımcı olur.
Migren çok kötü birşey bir ağrısı başlayınca hiç durmuyor. Migreni olana Allah yardımcısı olsun.