Prostat Büyümesi Belirtileri - Sağlık List

Prostat Büyümesi Belirtileri

Prostat büyümesi, mesanenin altında yer alan idrar yolunu daraltıp sıkıştırarak prostatın iç kısmındaki bezlerin büyümesiyle gözlenir. Bu bezlerin büyümesiyle birlikte idrar akımına karşı bir direnç oluşur. Dolayısıyla hastalar idrar boşaltımı sırasında mesanesini daha çok kasmak ve kendini sıkmak zorunda kalır. Prostat büyümesi belirtileri, en sık rastlanan şekilleriyle aşağıda yer almaktadır;

  • Sık idrara kalkma
  • Aniden idrar yapma isteği
  • İstemsiz olarak idrar kaçırma
  • İdrar yaparken yanma hissi
  • İdrarın kuvvetinin azalması
  • İdrarı başlatmakta ve bitirmekte güçlük
  • Kesik kesik idrar yapma durumu
  • İdrarın sonunda oldukça fazla sayıda damlama
  • İdrarı nadiren de olsa kan

Bu belirtiler sıklıkla prostat büyümesine işaret eder. Günlük yaşamı olumsuz yönde etkileyen prostat büyümesi, en kısa sürede üroloji hekimi gözleminde incelenmelidir. Günlük yaşamı etkileyen prostat büyümesi belirtileri tedavi altına alınmaması durumunda şiddetini arttıracaktır.

Prostat Büyümesi Tedavisi

Prostat büyümesi her zaman tedavi gerektirmeyebilir. Bu nedenle prostat büyümesi tedavisi için kişiye uygun planlamalar yapmak gerekir. Bazı durumlarda yalnızca düzenli kontrollerle dahi takibi yapılabilmektedir. Bu sayede hastalıkta tedaviye ne zaman başlanacağı hakkında test sonuçlarının değerlendirilmesi de mümkündür. Tedavi şekli tamamen kişiden kişiye değişikliklere sahiptir.

 Prostata bağlı tıkanıklıklara karşı geliştirilen güçlü ilaçlarla tıkanıklık sorunu atlatılabilmektedir. Bunun yanı sıra ilaç tedavisinin yeterli olmadığı durumlarda cerrahi müdahale gerçekleştirilebilir. Cerrahi müdahale hastalığın seyrine ve hastanın genel sağlık durumuna göre uygulanır.

Kapalı prostat adı verilen gelişmiş bir lazer yöntemiyle prostat büyümesi tedavisi mümkündür. Ameliyat ile idrar deliğinden girilerek büyümüş prostat dokusu ve bezleri birbirinden ayrılmaktadır. Mesane içine atılan prostat dokusu parçalanarak idrar deliğinden dışarı çıkarılır. Prostat ameliyatı sonrasında hastalığın tekrarlanma riski ameliyatın başarısıyla da doğru orantılıdır. Hastaların 24 saat içerisinde taburcu edildiği ve yaklaşık 10 günlük dinlenme sonrasında normal yaşamına dönebileceği bilinmektedir.

Prostat Büyümesi Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Prostat büyümesinin tedavi edilememesi uzun vadede oldukça büyük risk faktörleri barındırmaktadır. Bunlardan ilki idrar yapma sorunlarının çok daha büyük yan etkileriyle devam etmesidir. Prostat büyümesinin tedavi edilmemesi ile tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonlarına rastlanır. Bu da hastanın günlük yaşamını büyük oranda olumsuz etkiler. Bunun yanı sıra idrar sırasında nadiren de olsa kanama görülebilir.

Prostat büyümesi böbreklerde fonksiyon bozukluğuna sebebiyet vermektedir. Bu durum da günlük yaşamı olumsuz etkileyen bir diğer faktördür. Böbreklerdeki fonksiyon bozukluğu ilerleyen evrelerde kanser oluşumuna dahi yol açabilmektedir. Bununla birlikte prostatın halen tedavi edilmemesi sonucu mesane taşları gelişimi gözlenir.

Böbrek yetmezliği, idrar kesesi bozuklukları ve ani idrar tıkanması, prostat büyümesinin tedavi edilmemesi sonucunda en sık rastlanan durumlardır. İyi huylu prostat büyümesi, başlangıcında günlük yaşamı olumsuz etkilemezken ilerleyen evrelerde bu durumlara sebebiyet verebilir. Bu nedenle prostat büyümesinin etkileri görülmeye başlandığında direkt olarak doktor kontrolüne gidilmelidir.

Oy Ver

Yorum yapın