Rahim ağzı kanseri kadınlarda çok sık rastlanan bir kanser türüdür. Bu hastalığa çok yüksek oranda HPV olarak adlandırılan virüs neden oluyor. Rahim ağzı kanseri yaygın olarak gelişmemiş ülkelerde görülür. Bu hastalıkla ilgili yapılan çalışmalara göre her yıl 500 bin yeni rahim ağzı kanseri teşhisi konuluyor.
Çoğu kadın hayatında bir defa HPV virüsüne yakalanır ve vücut sistemi bu virüsü yener. HPV virüsleri savunma sisteminden güçlüyse rahim ağzı kanseri ortaya çıkmış olur. Hastalığa yüksek oranda sebebiyet veren HPV virüsünden korunmak için gerekli önlemler alınmalı ve düzenli kontrole gidilmelidir.
Rahim Ağzı Kanseri Belirtileri Nelerdir?
Rahim ağzı kanseri HPV’nin sebep olduğu bir hastalık olduğundan dolayı erken dönemde kendini göstermez. Çoğu zaman jinekolojik muayene yoluyla da kesin bir tanı konulamaz. Smear testi ya da kolposkop denen cihazla rahim ağzı büyütülür ve incelenir. Kesin tanı için bölgeden biyopsi örneği alınabilir.
Rahim ağzı kanseri kendini göstermeyen bir kanser türü olduğu için ancak yakından incelemeyle ortaya çıkabilir. Rahim ağzı kanserinin sebebiyet verdiği temel belirtiler şöyledir;
- Sürekli yorgunluk
- Vajinal akıntı
- İdrar yanması ve idrar kaçırma
- Sırt ve bacak ağrıları
- Şişen ayaklar
- Ani kilo kaybı
- Zayıf kemikler
Bu belirtiler sizde varsa endişelenmenize gerek yok. Çünkü dediğimiz gibi kesin bir belirti zaten yok. Bunlar sadece ileri boyutlara ulaşmış rahim ağzı kanseri belirtileridir. Her ihtimale karşı dikkatli olup, şüpheli durumlarda hekime görünmekte fayda var.
Rahim Ağzı Kanseri Nedenleri Nelerdir?
Rahim ağzı kanserine yol açan nedenler arasında çok sayıda doğum yapmak, büyük bir bebek doğurmak, erken yaşta cinsel ilişkiye girmek, alkol ve sigara tüketmek gibi kötü alışkanlıklar bulunabilir. Fakat en önemli risk faktörü bu hastalığa en çok neden olan HPV (Human Papilloma Virüsü) olarak karşımıza çıkıyor.
Rahim ağzı kanserine yakalanmaya yol açan nedenler şöyle sıralanabilir;
- 20 yaştan önce cinsel ilişki
- Çok sayıda doğum
- Zorlu geçen doğum
- Sigara içmek
- C ve A vitamini eksikliği
- Güçsüz bağışıklık sistemi
Pek çok kanser türü gibi kesin nedeni her zaman bilinmeyebilir. Bazı risk faktörleri ve genetik faktörler sadece hastalığa yakalanma ihtimalini attırır.
Rahim Ağzı Kanseri Nasıl Teşhis Edilir?
Rahim ağzı kanserini en kolay teşhis etme yolu jinekolojik muayene ve smear testidir. Erken dönemde teşhis edilirse rahim ağzı kanserini tedavi etme başarısı %85 oranındadır. Biyopsi örneği almak hastalığın tanısını koymak için kesin çözümdür.
Rahim ağzı kanseri teşhis edildikten sonra hangi evrede olduğunu öğrenmek amacıyla inceleme yapılır. Rahim ağzından örnek alınıp kanserin hangi evrede olduğu tespit edilir. Rahim ağzı kanseri evrelemesi bulaş oranına göre tanımlanabilir.
Smear Testi Nedir ve Nasıl Yapılır?
Smear testi kanser taramaya yarayan kolay ve acısız bir yöntemdir. Rahim ağzı kanserini yüksek ihtimalle teşhis edebilir. Bu nedenle her kadın mutlaka yılda bir defa smear testi yaptırmak için ilgili yerlere başvurmalıdır. Smear testi regl döneminde yapılamaz. Smear testi için en uygun zaman reglden 15 gün sonrasıdır.
İlk olarak vajina bir spekulum yardımıyla ile genişletilir. Ardından hijyenik bir fırça yardımıyla içeriden akıntı örneği alınır. Bu işlem çok kısa sürer ve neredeyse hiç acı hissedilmez. Toplanan akıntı örneği cam bir tabaka üzerine alınarak laboratuvara gönderilir.
HPV Nedir ve Nasıl Bulaşır?
HPV cinsel yolla bulaşan bir virüstür. Vücut bu virüse direnemediği takdirde rahim ağzı kanseri meydana gelir. Genital bölgeyi enfekte eder ve temas yoluyla bulaşması çok yüksek ihtimaldir. Bulaşıcılık konusunda çok sinsidir ve belirti göstermeden yayılır. Bundan dolayıdır ki, düzenli olarak kontrole gitmek hastalığı erken teşhis edilmesi açısından önemlidir.