Sosyal Medyanın Zihinsel Sağlık Üzerindeki Etkileri - Sağlık List

Sosyal Medyanın Zihinsel Sağlık Üzerindeki Etkileri

Sosyal medyanın etkileri kişilerin hem psikolojik hem de fiziksel sağlıkları üzerinde bazı değişimlere neden olur. Sosyal medya uygulamalarının çok fazla kullanılmaya başlanmasının ardından kişilerde stres ve kaygıya daha fazla rastlandığı tespit edilmiştir. Sosyal medya uygulamalarını tamamıyla kötü olarak yorumlayabilmek mümkün olmadığı gibi tamamı ile iyi olarak yorumlayabilmek de mümkün değildir.

Sosyal Medyanın İzolasyon Problemi

Sosyal medyanın etkileri arasında ilk sırada izolasyon gösterilebilir. Sosyal medya uygulamalarını gün içerisinde çok fazla kullanan kişiler yalnızlık duygularını daha fazla hissettiğini belirtmişlerdir. Sosyal medya uygulamalarını çok fazla kullanan ve bu uygulamalar içerisinde sürekli olarak birilerinin hayatlarını takip eden kişiler kendilerini daha yalnız hissetmeye başlayacaktır.

Sosyal medya uygulamaları nedeniyle kendini yalnız hissetmeye başlayan kişiler aynı zamanda bir izolasyon süreci içerisinde de girişecektir. Bu izolasyon sürecindeki kişiler sosyal medyada görmüş olduğu mutluluk tablosunun ardından kendini çok yalnız hissedecek bu nedenle de çevresindeki insanlardan izole bir hayat yaşama amacı güdecektir.

Siber Zorbalık

Sosyal medyanın etkileri sosyal medya uygulamalarının popüler olmaya başlaması ile birlikte artış göstermiştir. Sosyal medya uygulamaları doğru kullanıldığı takdirde iletişimin kolaylaşması ve ağ kurma işleminin hızlandırılmasını sağlayacaktır. Ancak sosyal medya uygulamalarının yanlış kullanılmasının ardından ortaya çeşitli olumsuz tablolar da çıkabilir.

Sosyal medya uygulamalarının yanlış kullanılması nedeniyle ortaya çıkan etkilerden birisi de siber zorbalıktır. Yapılan araştırmalar sonucunda sosyal medyayı kullanan kişilerin %10’undan fazlasının siber zorbalığa maruz kaldığı belirlenmiştir. Sosyal medya uygulamaları kullanan kişiler kendisi ile aynı düşüncede olmayan kişileri rahatsız edici yorumlara maruz bırakarak onlara siber zorbalık yapmaktadır. Özellikle Twitter gibi sosyal medya uygulamaları üzerinden karşısındaki kişiyi incitecek ve duygularını suistimal edecek pek çok nokta hakkında zorbalık yapıldığı görülmüştür.

 Yetersizlik

Sosyal medyanın etkileri arasında kendini yetersiz hissetme durumu da gösterilebilir. Sosyal medya uygulamalarında ortaya konulan görüntülerin çoğunun manipüle görüntüler olduğu bilinse de kişiler bu görüntüleri izlediği takdirde kendini yetersiz hissetmektedir. Herkesin çok mutluymuş veya çok zenginmiş gibi kendini göstermeye çalıştığı sosyal medya uygulamaları kişilerin kendini diğer insanlarla karşılaştırmasına neden olacaktır. Kendisini diğer insanlarla karşılaştıran kişiler hem hayatının hem de kendisinin yetersiz olduğunu düşünecektir.

Sosyal medya uygulamalarında paylaşılan görüntüler genellikle kişilerin özel günlerinden ve nadiren yaşadığı olaylardan seçmiş oldukları görüntülerdir. Sosyal medyada paylaşılan bir görüntünün insanlar da yaratmış olduğu etki sanki görüntüyü paylaşan kişinin her gün özel bir günmüş gibi yaşadığı yönündedir. Karşısındaki kişinin her gün çok mutlu olduğunu ve güzel yerlerde tatil yaptığını düşünen kişiler hayatları hakkında yetersiz hissetmeye başlayacaktır.

Fırsatı Kaçırma Duygusu

Sosyal medyanın etkileri arasında fırsatı kaçırma duygusu da gösterilebilir. Sosyal medya uygulamalarının uzun süre kullanılması sonucunda kişilerin sizden daha fazla eğlendiğini ya da daha iyi hayatlar yaşadığını düşünebilirsiniz. Sanki herkes çok mutluymuş ve çok zenginmiş gibi görünen bu sosyal medya uygulamaları sizin hayata geç kalmanızı düşünmenize de neden olabilir. Yapılan paylaşımlar sonucunda bu paylaşımları gören kişiler benlik saygısını yitirebileceği gibi bazı şeyleri kaçırdığı için depresyona da girebilir.

Sosyal medya uygulamalarının çok fazla kullanılmasının sonucunda ortaya çıkan fırsatı kaçırma korkusu kişilerin kişisel ilişkilerine değil de sosyal medya etkileşimlerine daha fazla önem vermesine neden olabilir. Kişilerde meydana gelen bu fırsatı kaçırma korkusu etkileşim olabilmek için kişilerin araç kullanırken risk almasına veya karşısındaki kişiyi korkutmak için bazı şakalar yapmasına neden olabilir. Ortaya çıkan fırsatı kaçırma korkusundan kurtulabilmek için sosyal medya uygulamalarına bir süre ara vermek ve sosyal medyada görmüş olduğunuz her hayatın gerçek olmadığını öğrenebilmek oldukça önemlidir.  

Oy Ver

Yorum yapın