Vajinal Atrofi Nedir Neden Olur? - Sağlık List

Vajinal Atrofi Nedir Neden Olur?

Vajinal atrofi vajina ve çevresindeki dokuların tahrişe duyarlı olması halidir. Rahatsızlık ve ağrıya neden olan bir durum olup idrar yolları şikâyetleri de eşlik eden süreçte yer alır. Östrojenlerin azalmasından kaynaklı bir sağlık sorunu olup menopoz döneminden 4-5 yıl sonra başlamaktadır.

Vajinal atrofi oluşmasında kadınların birliktelik yaşamları olumsuz etkilenirken yaşam kalitelerinin de bozulmasına neden olur. Klinik olan belirtileri arasında vajinal kuruluk, genital bölgede yanma ve ağrı hissi, akıntı ve ağrı hissi oluşması sayılır.

Vajinal Atrofi Neden Kaynaklı Oluşur?

Kadınlarda vajinal atrofi gelişmesinin en önemli nedeni östrojen olmadığı zamanlardır. Östrojen hormonunun olmaması ya da azalması durumunda komşu dokular incelik, kuru ve tahriş olurlar. Vajinal atrofi oluşumu bu şekilde gerçekleşirken başlıca nedenleri ise;

  • Cerrahi olarak yumurtalıkların alınması
  • Doğal menopoz sürecine girilmesi
  • Emzirme dönemi
  • Kanser tedavileri için gerekli olan kemoterapi ya da radyoterapi alınması
  • Meme kanseri tedavilerinde kullanılan ilaçların yan etkileri yer alır.

Vajinal Atrofi Oluşumu Sonrasında Görülen Şikâyetler

Vajinal atrofi oluşumlarında hastalarda görülen dokularda kuruluk ve incelmeye bağlı şikâyetlerdir. Bu sorunların yanı sıra hastalarda ortaya çıkan şikâyetler farklılık gösterirken en sık rastlanan vajinal atrofi şikâyetleri;

  • Genital kaşıntı
  • Vajinal kuruluk ve yanma
  • İlişki sırasında az ıslaklık ve ağrı oluşumu
  • İlişki sonrası kanama görülmesi
  • İdrar yolları şikâyetleridir.

Kişi şikâyetlerin oluşmasının ardından vakit kaybetmeden mutlaka bir uzman hekimden tedavi amaçlı destek almalıdır. Vajinal atrofi tedavisi mümkün olan bir rahatsızlık olup erken tanısı konularak tedavi süreci erken dönemde başlamalıdır.

Vajinal Atrofi Risk Faktörleri Nelerdir?

Vajinal atrofi oluşması kişiden kişiye farklı nedenlere bağlı olarak gelişen bir rahatsızlıktır. Vajinal atrofinin tedavisi mümkün iken oluşumuna ve ilerlemesine de bazı etkenler neden olmaktadır. Bu risk faktörlerini ortadan kaldırarak vajinal atrofinin ilerlemesi durdurulabilir. Vajinal atrofi için görülen risk faktörleri başında sigara gelir. Her rahatsızlığın başında sigara gelirken doğal östrojen miktarını azaltması ve kan dolaşımını etkilemesinden büyük bir risk faktörüdür.

Vajinal doğum yapmamış, sezaryen ya da hiç doğum yapmamış kişilerde daha sık bir şekilde vajinal atrofi görülmektedir.

Cinsellik yaşamak dokulara giden kan akımını arttırması ve elastikiyet sağlamasından dolayı cinsel ilişki yaşamayan kişilerde vajinal atrofi görülme olasılığı daha yüksektir.

Vajinal Atrofi Nasıl Tedavi Edilir?

Vajinal atrofi hastalığı için tanı konulması jinekolojik muayene ile mümkündür. Herhangi bir test ya da tetkike ihtiyaç duyulmadan kesin bir şekilde tanı konabilmesi mümkün olur. vajinal atrofi rahatsızlığın tedavisinde hekimler östrojen tedavisi önerir ve uygular. Östrojen tedavileri krem ve tabletlerle uygulanır.

Hormon tedavisi dışında bir tedavi uygulanacak ise vajinal dilatör kullanılırken östrojen tedavisiyle bir arada kullanılması mümkündür. Vajinal dilatör kasları uyararak gerer ve vajinal daralmayı geri döndürmek amacıyla kullanılabilir.

5/5 - Oy verildi.

Yorum yapın