Ağız Sağlığı Hakkında Bilmeniz Gerekenler - Sağlık List

Ağız Sağlığı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Diş ve diş eti hastalıkları ülkemizde ve dünyada en önemli sağlık sorunlarından biridir. Ancak doğrudan yaşamları tehdit etmediği için gerekli ilgi bu alanda gösterilmiyor.

Ağız, sindirim sisteminin girişidir. Ağızdaki negatif iyonlar diş sağlığının bozulmasına neden olabilir ve sindirimi olumsuz etkileyebilir. Yediğimiz yiyecekler ağzımızda çiğnenerek tükürük ile karıştırılarak yutulmaya ve sindirilmeye hazır hale gelir. Ağız sağlığına önem vermemek diğer organlara da zarar vereceğinden bu alanda bilgi sahibi olmak önemlidir.

Ağız Sağlığı Neden Önemlidir?

Ağız ve diş sağlığı genellikle genel sağlıktan ayrı olarak değerlendirilir. Bunu düşündüğünüzde diş ve diş eti sorunlarını kendi sınırları içinde değerlendiriyor olabilirsiniz. Ancak tekrar düşündüğümüzde ağzımızın vücudumuza açılan bir kapı gibi olduğunu fark ederiz. Sadece yiyecek ve içecekler için değil, bakteri ve virüsler için de bir geçiş noktasıdır. Aynı zamanda sindirimin de başlangıç noktasıdır.

Sağlıklı dişler ve taze bir nefese sahip olmak için iyi ağız bakımını hedeflemelisiniz. Sağlıklı bir vücuda sahip olmak için diş sağlığına da dikkat etmeniz gerekir. Araştırmalar birçok hastalığı (kalp, böbrek, eklem hastalıkları ve sindirim sistemi sorunları gibi) ağız sağlığına bağlamıştır.

Ağız Sağlığı ve Hastalıkları

Ağız ve diş sağlığında en önemli iki hastalık diş çürükleri ve diş eti iltihabıdır. Diş eti hastalığı bazen diş eti kemiğinin erimesine yol açabilen bir sorundur. Diş sağlığının bozulması vücudun diğer organlarını da etkileyebilir. Ağız ve diş sağlığı korunmadığında kalp, böbrekler ve eklemleri olumsuz yönde etkileyen kalıcı enfeksiyonları getirebilir.

Ağız Sağlığı ve Beslenme İlişkisi

Sadece beslenmeye değil ağız sağlığına da dikkat edilmelidir. Sindirim sisteminin ilk durağı burasıdır ve yediğiniz yiyecekler ağzınıza zarar vermemelidir. Asitli içecekler, sigara ve kafein gibi ürünlerin uzun süreli tüketimi diş minesine ciddi şekilde zarar verebilir. Tüketmemenizi öneriyoruz fakat tüketseniz bile her tüketimden sonra ağız bakımına dikkat etmenizi öneririz. Zamanla bu tür ürünlerin tüketimi diğer organlara zarar vererek ağızda koku üretmeye ve hatta diş eti sorunlarına yol açacaktır.

Doğru Ağız Bakım Rutini

Günlük ağız bakımı yaparken dikkat etmeniz gereken en önemli şeylerden biri ağzınızı ve dişlerinizi düzgün bir şekilde temizlemektir. Örneğin; diş eti probleminiz varsa dişlerinizi farklı bir şekilde fırçalamanız gerekebilir. Bu özel durumu anlamak için bir hekime görünmeniz gerekebilir. Doktor muayenesinden sonra herhangi bir ağız probleminiz varsa, uygun bakım prosedürleri geliştirmeli ve bu muayeneyi yıllık rutin kontrol olarak hayatınıza dahil etmelisiniz.

Ağız Sağlığını Nasıl Koruyabilirsiniz?

Ağız hastalıkları ve diş sağlığının korunması için erken teşhis çok önemlidir. Bu nedenle yılda en az iki kez bir diş hekimi tarafından kontrol edilmesi önerilir.

Diş çürümelerini önlemek için temel yaklaşım; 

Dişlerinizi düzenli fırçalamak, diş ipi kullanmak, aşırı tatlı ve asitli besinlerden kaçınmaya çalışmak ve bunları yedikten sonra dişlerinizi fırçalamaktır. Ağız ve diş sağlığınız hakkında bilgi almak için her yıl mutlaka kontrole gitmelisiniz. Ağız hijyenine önem vermek ve dişlerinizi düzenli olarak kontrol ettirmek temel bir ihtiyaçtır.

Ağız ve Diş Sağlığı Kontrolleri

Düzenli kontroller ağız ve diş sağlığında en önemli konulardan biridir. Diş çürüğü ve diğer diş eti hastalıklarının erken tedavisi için altı ayda bir diş muayenesi şarttır. Problemi baştan çözmek zaman ve maliyet açısından daha avantajlı olacaktır.

Yeni çürükleri belirlemek ve tedavi etmek için dolgu yöntemlerini kullanmak daha kolay ve daha acısız bir yoldur. Kanal tedavisi ve implantasyon gibi tedavi aşamaları daha uzun tedavi gerektirecektir. Fark edilmezse ve mevcut sorun daha da büyürse; dişi kurtarmak daha zor hatta imkânsız olacaktır. Diş kaybına neden olan durumdan kaçınmak için düzenli olarak diş hekimine görünün.

Oy Ver

“Ağız Sağlığı Hakkında Bilmeniz Gerekenler” üzerine 3 yorum

Yorum yapın