10 yaş altı çocuklarda ve bebeklerde görülen el ayak hastalığı, yüksek ateş ve ciltte döküntü gibi belirtilerle ortaya çıkar. Bademciklerde kızarıklık ve aft oluşturarak ortaya çıkan el ayak hastalığı çocukların vücutlarında kırmızılıklar oluşturur.
İlerleyen günlerde suçiçeğine benzer kabarcıklar oluşturarak zaman içerisinde yok olur. Yaz ve sonbahar aylarında ortaya çıkan el ayak hastalığı salgın şeklinde hızlı bir şekilde bulaşır.
El ayak hastalığı yaygın bir şekilde görülen ve çabuk bulaşan bir hastalık olmasından dolayı temas kesilmeli ve antibiyotik kullanılmasına gerek kalmadan kendiliğinden geçmesi beklenmelidir.
Bebeklerde El Ayak Hastalığı Bulaşma Yolları
Bebeklerde el ayak hastalığı hızlı bir şekilde bulaşmasının yanı sıra temas dışında kapı tokmakları, oyuncak ya da başka bir nesne aracılığıyla da bulaşma gösterebilir. Bu dönemde özellikle çocuklar arası yakın temastan kaçınmak gereklidir. Yaz ve sonbahar aylarında sıklıkla görülen rahatsızlık çocuklar arasında oldukça yaygın görülür. Bulaşma yollarına bakıldığında ise;
- Tükürük
- Oluşan kabarcıklardaki sıvı teması
- Hapşırma ve öksürme
- Dışkı gibi yollarla hızlı bir şekilde bulaşma eğilimindedir.
Bebeklerde El Ayak Hastalığı Belirtileri Nelerdir?
Çocuklarda yaygın olarak görülen el ayak hastalığı başlangıç döneminde pek belirti vermezken ilerleyen günlerde ateş başta olmak üzere boğaz ağrısı, halsizlik, avuç içlerinde ve tüm vücutta kızarıklıklarla kendini gösterir.
Genellikle boğaz ağrısı ve ağız içi ağrılar gibi şikâyetlere neden olurken çocuklar ve bebeklerde huysuzluk yapar. Hastalığın kuluçka dönemi 3-6 gün olup çocuklarda boğaz ağrısı şikâyetleri gelişir. Ateşle birlikte diğer semptomlarda ortaya çıkarak kendini huzursuz hissetme ve ağrılı yaralar ortaya çıkar.
Bebeklerde El Ayak Hastalığı Tanısı ve Tedavisi
Bebeklerde el ayak hasatlıklarında mutlaka bir uzman hekim muayenesi önemli olup döküntüler ve şikâyetler incelenmelidir. Fiziki olan uzman hekim muayenesi yeterli olup sürüntü, dışkı ve kan tahlilleri yapılarak teşhis konması gerekli görülebilir.
Bebeklerde el ayak hastalığının tanısının konmasının ardından herhangi bir aşı, antibiyotik ya da ilaç tedavisine gerek duyulmaz. Rahatsızlığın kendi sürecini tamamlayarak hafiflemesi beklenmelidir.
Uzman hekimlerin bu dönemde önerdiği ateş düşürücü, ağrı kesici ve diğer ilaçların kullanılması faydalı olabilir. Çocukların bu dönemde dinlenmesi, okula gitmemesi ve beslenmelerine dikkat etmeleri hastalığın kolay bir şekilde atlatılmasına yardımcı olur. Bağışıklık sisteminin desteklenmesi önemlidir. Ayrıca dikkat edilmesi gerekenler arasında;
- Ellerin sık sık bu dönemde yıkanması önemlidir.
- Yayılması ve bulaşması hızlı olan bir rahatsızlık olmasından dolayı mutlaka yakın temastan kaçınılmalıdır.
- Hastanın dinlenmesi ve yayılım göstermemesi için okula gönderilmekten kaçınılmalıdır.
- İdrar ya da dışkı ile bulaşabilmesini göz önüne alarak mutlaka tuvaletler temizlenmeli ve mümkün ise ayrılmalıdır.
- Çocuklarla temas edilmesinin ardından kişinin ellerini mutlaka yıkaması ve çocuğun hijyenine bu dönemde ekstra önem gösterilmesi gerekmektedir.