Burundan Gelen Kötü Koku Neden Olur, Nasıl Geçer? - Sağlık List

Burundan Gelen Kötü Koku Neden Olur, Nasıl Geçer?

Burundan gelen kötü koku çeşitli hastalıkların habercisi olabilir. Burunda hissedilen pis koku insanların günlük hayatını olumsuz etkiler ve büyük hastalıkların habercisi olabilir. Burunda meydana gelen bu pis kokudan kurtulmak isteyen kişiler genellikle burun spreyleri kullansalar da sorunun neden meydana geldiğini tespit etmedikleri sürece bu pis kokudan kurtulabilmeleri mümkün değildir.

Polipler

Burundan gelen kötü koku genellikle poliplerin büyümesi sonucunda ortaya çıkar. Polipler burunda bulunan ve iyi huylu olarak adlandırılabilecek tümörlerdir. Burunda bulunan bu iyi huylu tümörlerin büyümesi ve bu poliplerde bakteri oluşması sonucunda burundan kötü bir koku gelmesi problemi ile karşılaşılmaktadır. Poliplerin şişmesi sonucunda burunda tıkanıklık, akıntı veya nefes alamama gibi sorunlarla karşılaşılabilir.

Tüm bu belirtilere ek olarak poliplerin şişmesi bakteriler sonucunda oluştu ise oluşan bu bakteriler burundan kötü koku gelmesine neden olmaktadır. Poliplerin şişmesini engellenebilmesi ve polipler nedeniyle ortaya çıkan kötü kokunun ortadan kaldırılabilmesi için doktor tarafından önerilen ilaçların kullanılması gerekir. İlaçlar ile meydana gelen şişkinliğin azaltılabilmesi veya bakterilerin tedavi edilebilmesi mümkün olmadığı durumlarda ise doktorlar tarafından gerekli cerrahi müdahaleler gerçekleştirilebilir. Bu cerrahi müdahaleler sonucunda poliplerin şişmesine neden olan bakterilerin kontrol altına alınabilmesi ve tedavi edilmesi sağlanabilir.

Burna Yabancı Madde Kaçması

Burundan gelen kötü koku burun içerisine yabancı cisimlerin kaçması ve bunun sonucunda burnun tıkanması nedeniyle de meydana gelebilir. Buruna kaçan bu yabancı maddeler sonucunda vücudun ihtiyaç duyduğu hava akımı sağlanamaz ve bu nedenle kötü kokular ortaya çıkar. Nefes almakta zorlanan kişiler veya burun içerisinde yabancı bir cisim olduğunu tespit eden kişiler kesinlikle bu cisme müdahale etmemeleri gerekir.

Temizleme çubukları kullanılarak burunda meydana gelen yabancı cisimlerin çıkartılmaya çalışılması durumunda daha ciddi problemler ile karşılaşılabilir. Burunda yabancı cisim nedeniyle oluşan kötü kokunun ortadan kaldırılabilmesi için doktorlar tarafından gerçekleştirilen müdahaleler sayesinde bu yabancı cisimlerin çıkartılması gerekmektedir. Doktora gidene kadar yapılabilecekler arasında ise tıkanıklık meydana gelen burun deliği açık bırakılarak buradan soluk alınıp verilmeye çalışılmasıdır. Tıkanıklık meydana gelen burun deliğinden alınan nefes sonucunda nesne dışarıya doğru çıkabilir ve kolay şekilde alınabilir. Bu yöntem işe yaramaz ise herhangi bir yabancı cisim bunun içerisine sokulmaması ve en kısa süre içerisinde doktora başvurulması daha doğru olacaktır.

Geniz Akıntıları

Burundan gelen kötü koku geniz akıntısı sonucunda da ortaya çıkabilecek bir problemdir. Geniz akıntısı genellikle üst solunum yollarında meydana gelen enfeksiyonlar sonucunda ortaya çıkar ve ağız içerisinde bulunan bakterilerin olumsuz şekilde etkilenmesine neden olur. Ağız içerisinde meydana gelen bu geniz akıntıları sonucunda ortaya çıkan kötü kokudan burun da etkilenir ve burundan kötü bir koku alınması sorunu ile karşılaşılır.

Geniz akıntısı sonucunda burunda meydana gelen kötü kokunun ortadan kaldırılabilmesi için alanında uzman olan doktorlar tarafından gerçekleştirilen tedavi yöntemlerinin uygulanması gerekir. Doktorlar tarafından uygulanacak farklı tedavi yöntemleri sayesinde burunda meydana gelen enfeksiyonların kontrol altına alınması ve bu sayede ortaya çıkan kötü kokunun bastırılması sağlanır. Ayrıca doktorlar tarafından önerilen burun spreyleri sayesinde meydana gelen kötü kokunun hafifletilebilmesi de mümkündür.

Sinüzit

Burundan gelen kötü koku sinüslerde meydana gelen iltihaplanmalar sonucunda da ortaya çıkabilir. Sinüslerde meydana gelen bu iltihaplanmaya sinüzit adı verilir ve oluşan bu hastalık sonucunda burun içerisinde çeşitli bakterilerin görülmesi oldukça olağandır. Sinüzit genellikle soğuk algınlığı sonucunda ortaya çıkar ve sinüsler içerisinde mukus salgılanır.

Salgılanan mukus bunun içerisinde kaldığında bakterilerin burada çoğalması ve dolayısıyla kötü kokuların ortaya çıkması gibi problemlerle karşılaşılabilir. Burunda meydana gelen kötü kokulara ek olarak baş ağrısı veya ateş problemi de bulunan kişilerin sinüzit olup olmadığını tespit edebilmeleri için doktor kontrolünden geçmeleri gerekir. Doktor tarafından uygulanan ilaç tedavisi sayesinde sinüzit problemi kontrol altına alınabilir ve bu sayede oluşan kötü kokular hafifletilir.

Oy Ver

Yorum yapın