Uzmanların yaptığı araştırmalara göre c vitamini faydaları bakımından vücuda en etkili mikro besinlerden biridir. Askorbik asit adıyla da anılan bu değerli mikro besin, doğal kaynaklarda bulunabilir veya suda çözünebilen tabletlerle takviye olarak alınabilir.
Hayvanlar C vitaminini etkili ve doğal bir şekilde sentezleyebilir. İnsanlar ise vücuda C vitamini sentezleyebilmek için doğal kaynaklardan takviye almalıdır. Vücudumuz bu vitamini kendisi üretemez ve depolayamadığı gibi vücuttan dışarı atar. Bu sebeple her insan günlük C vitamini ihtiyacını gidermek için takviye almalıdır. C vitamini eksikliği söz konusu olduğunda çeşitli rahatsızlıklar doğabilir.
C Vitamini Eksikliği Belirtileri Nelerdir?
Günlük C vitamini ihtiyacınız karşılanmadığında vücut buna tepkiler vermeye başlayabilir. Bu belirtileri fark etmek ve hemen takviye alımına başlamak sağlık adına büyük önem taşır.
C vitamini çeşitli şekillerde kendini gösterirken, en yaygın belirtiler şöyledir;
- Diş eti kanaması ve güçsüzleşen diş eti
- Cilt yapısının bozulması ve sivilce oluşumu
- Ciltte renk değişiklikleri (morluklar ve lekeler)
- Eklem ve baş ağrıları
- Saç dökülmesi ve deri kaşıntısı
- Ani üşüme ve sıcaklama durumları
- Sık hastalığa yakalanmak
- Nadir de olsa burun kanamaları
Bu belirtilerden en az iki tanesini gösteriyorsanız ve şüphelendiğiniz durumlar varsa derhal doktora görünün. Bazı belirtileri göstermek sadece c vitamini eksikliği değil, bazı önemli hastalıkların habercisi de olabilir.
Günlük C Vitamini İhtiyacı Nasıl Karşılanır?
İnsanlar doğal yollarla C vitamini üretemediği için dışardan takviye almalıdırlar. Günlük cvitamini ihtiyacı giderilmediğinde kişi dış etkenlere karşı gücünü yitirir. C vitamini eksikliğinde bağışıklık düşer, kalp ve damar hastalıkları riski artar, vücut serbest radikallerin tehdidi altında olur.
C vitamini günlük ihtiyacı kişinin cinsiyetine, yaşına ve kilosuna göre farklıdır. Ortalama sayılar vermek gerekirse, bu günlük ihtiyaç kadınlarda 75 mg ve erkeklerde 90 mg olarak belirlenmiştir. 12 yaşına kadar olan bütün çocuklar günlük 20-40 arasında C vitamini takviyesi almalıdır.
Bazı durumlarda bu ihtiyaçlar değişir. Örneğin hamile kadınlar bu süreçte 90 mg vitamine ihtiyaç duyarlar. Emzirirken bu oran daha da artarak 120 mg kadar olabilir. Ayrıca tütün kullanan insanlar normale göre 30 mg daha fazla C vitamini almalıdırlar.
C Vitamini İçeren Besinler
C vitamini eksikliği yaşayan çoğu insan c vitamini nelerde bulunur? Sorusunu sıkça soruyor. Bu besinleri bilmek ve düzenli olarak tüketmek hayati önem taşır. Bilinçsiz tüketim anlayışı oldukça yaygınken, bilinçlenmek ve sağlıklı bir adım atmak şarttır.
Doğanı sunduğu kaynaklar sınırsızdır. C vitamini, sebze ve meyvelerde doğal olarak bulunabilir. C vitamini açısından zengin bazı besinler şöyle sıralanabilir;
Portakal, mandalina, limon, mango, greyfurt, çilek, kivi, domates, biber, lahana, bezelye, ıspanak ve brokoli, maydanoz, roka, dereotu ve marul gibi yeşillikler
Bu besinler C vitamini açısından oldukça zengin değerlere sahiptir. Günde 2 adet portakal tüketmek bit yetişkinin C vitamini ihtiyacını karşılamak için yeterlidir.
C Vitamini Takviyesi Ne Zaman Alınmalı?
Bağışıklık sistemini güçlendirmek, kronik hastalık riskini azaltmak, cildinizi daha sağlıklı hale getirmek ve ciddi hastalıkların olası riskini azaltmak için vücudunuzun C vitaminine ihtiyacı vardır. Birçok kişi bu ihtiyacı karşılamak için c vitamini takviyesi kullanır.
Bu takviyeler genellikle kapsüller, tabletler ve tozlar şeklinde kullanılır. Vücudunuzdaki vitamin eksikliği nedeniyle belirli semptomlar yaşarsanız, C vitamini takviyeleri kullanabilirsiniz.
Ancak her vitamin ve mineral takviyesinin alımında olduğu gibi bir C vitamini takviyesinde de bilinçsiz davranılmamalı. Doz sınırlandırılmalı ve günlük C vitamini ihtiyacını doktor belirlemelidir. Çok fazla takviye alırsanız ishal veya baş ağrısı gibi yan etkiler ortaya çıkabilir ve sağlığınız tehlikeye girebilir.
Bu değerli bilgiler ile bizlere katkıda bulunduğunuz için teşekkür ederim.
Bu önemli bilgilerden dolayı teşekkür ederim.severek takip ediyorum