Vajinal Tahriş Belirtileri - Sağlık List

Vajinal Tahriş Belirtileri

Vajinada tahriş oluşumu genellikle sıklıkla rastlanan bir durum olup yanma hissi oluşturarak kendini gösterir. Enfeksiyonlardan menopoz sürecine kadar birçok farklı nedenden oluşan yanmaların tahrişten kaynaklı olduğu daha sık görülür.

Vajinada oluşan tahriş beraberinde yanma hissini de getireceğinden kısa süreli ya da uzun süren rahatsızlıklara neden olabilir. Cilt ile temas eden bazı maddeler vajinada tahrişe neden olabilir. Bu maddelerin kullanılması sonrasında vajinada tahriş oluşup yanma hissi oluşur.

Vajina bölgesindeki yanma ve tahriş oluşması sabun, duş jeli, parfüm ve iç çamaşırlarının kumaşlarından kaynaklı oluşabilmektedir. Vajinal tahriş belirtileri olarak deride soyulma, batma ve sızı, vajinada ağrı ve kaşıntı olarak görülmektedir.

Mantar Enfeksiyonları

Mantar türleri kadınlarda enfeksiyonlara neden olurken kaşıntılar sonrasında tahriş oluşumları söz konusu olur. Mantarların farklı nedenlerle ortaya çıkmasında enfeksiyonlar oluşarak kişilerde farklı semptomlar oluşturur.

Vajinada yanma, kızarıklık, kaşıntı, ağrı ve beyaz renkli akıntı belirtilerde yer alır. Mantar enfeksiyonları her kadında gelişebilen bir rahatsızlıktır. Genel olarak hamile, diyabet hastaları, antibiyotik kullanan kadınlarda mantar enfeksiyonlarının gelişimi yüksek olup vajinal tahrişe neden olabilir.

İdrar Yolları Enfeksiyonları

İdrar yolları enfeksiyonları kadın ve erkeklerde sıklıkla görülen bir rahatsızlıktı. En çok kadınlarda görülen bir rahatsızlık iken belirtilerinde yanma ve tahriş görülmektedir. İdrar yolu enfeksiyonu oluşmasının belirtileri arasında ise;

  • Sık sık idrara çıkılması
  • İdrarda bulanıklık
  • Karın altında ağrı
  • Halsizlik ve yorgunluk
  • Kötü kokan idrar yer alır.

Belirtilerin görülmesiyle uzman hekim tedavisi önerilerek ilaç tedavisi uygulanmalıdır. İlaç tedavileri sonrasında 5 gün içerisinde geçmesi beklenir ki geçmez ise mutlaka tedaviye devam edilmelidir.

Genital Herpes

Vajinal tahrişe neden olan genital herpes hastalığı bu virüsü taşıyan kişinin cilt teması sonucu sağlıklı olan kişiye bulaştırdığı bir hastalıktır. Yaygın olarak görülen bir hastalık iken kadınlarda vajinal tahrişe neden olabilir.

Herpes virüsü yaşam boyu vücutta kalan bir virüstür ve yanmayla birlikte ortaya çıkar. Kaşıntı olmasıyla vajinal tahriş görülürken grip, idrar yaparken ağrı, akıntıda normalden farklı bir durum oluşması en büyük belirtileridir.

Menopoz

Menopoz dönemi kadınlarda hormonal değişimlerin görüldüğü bir dönem olup vajinal sağlığı çok etkiler. Cinsel ilişki sırasında yanma şikâyetleriyle sıklıkla görülürken sıcak basmaları, gece terlemeleri, vajinal kuruluk ve baş ağrısı belirtileriyle kendini gösterir. Menopoz döneminde kaşıntıların ve kuruluğun artmasından dolayı vajinal tahrişler ortaya çıkabilir.

Vajinal Tahriş Tedavisi Nasıl Olmalıdır?

Vajinal tahriş rahatsızlıklarında tedavi edilebilmesi için altta yatan nedenin araştırılması ve bu nedenlere yönelik tedavilerin uygulanması gereklidir. Yanma ve tahriş hissinin giderilmesi için soğuk uygulaması fayda sağlarken dar olmayan ve pamuklu kumaştan üretilmiş iç çamaşırları tercih edilmelidir.

Cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı önlem alınmalı ve üreme sağlığına etki edecek olan enfeksiyonlara ilaç tedavileri uygulanmalıdır.

5/5 - Oy verildi.

Yorum yapın