Farklı şekillerde nefes almak kişilerin beden sağlığını etkileyen etmenler arasında yer alır. Doğru ve sağlıklı şekilde nefes alınması durumunda akciğerlere oksijen iletimi daha güçlü şekilde gerçekleştirilir.
Yanlış Nefes Almanın Vücuda Zararları
Farklı şekillerde nefes almak yaşam faaliyetlerinin daha sağlıklı şekilde yürütülebilmesi için tercih edilebilir. Yetişkin bir bireyin gün içerisinde 30.000 defadan nefes alıp verdiği bilinir. İstemsiz olarak gerçekleştirilen bu eylem sayesinde iç organlara oksijen gönderimi sağlanır. İç organlara oksijen gönderimine ek olarak vücutta bulunan toksinlerin de dışarı atılması sağlanır.
Nefes alırken yapılan yanlışlıklar vücutta çeşitli enfeksiyonların meydana gelmesine neden olabilir. Sağlıklı şekilde nefes alıp verebilmek için burnun tercih edilmesi gerekir. Nefes alırken burnu yerine ağzını tercih eden kişiler ise burun içerisinde bulunan mukozanın görevini yerine getirmesini engeller. Burunda bulunan mukoza sayesinde solunan hava içerisinde yer alan alerjenler bu mukozaya yapışır ve akciğerlere inmez.
Yanlış nefes alan kişiler ve ağızdan nefes almayı tercih eden kişiler ise mukozanın yerine getirmiş olduğu görevi engellerler. Özellikle ağızdan nefes alınması durumunda ağız içinin kuruması ve ağızda bakterilerin oluşması gibi problemlerle karşı karşıya kalınabilir. Doğru şekilde nefes alabilmek için farklı nefes egzersizlerinin gerçekleştirilmesi önerilir.
Doğru Nefes Almanın Vücuda Faydaları
Farklı şekillerde nefes alarak hem fiziksel sağlığın hem de ruhsal sağlığın korunabilmesi mümkündür. Farklı nefes alma yöntemlerini kullanan kişiler vücudunun ve ruhunun pek çok olumlu etkiyle karşı karşıya kaldığını görürler. Doğru nefes alma sonucunda vücutta meydana gelen olumlu etkiler ise şöyle açıklanabilir:
- Doğru nefes alan kişilerin kalp atışının düzenlenmesi sağlanır
- Vücutta bulunan toksinlerin vücut dışına atılarak daha sağlıklı vücuda sahip olabilmesi mümkündür
- Sinir sistemlerinin daha doğru ve sağlıklı şekilde çalışmasını sağlar
- Bağışıklık sistemini daha güçlü olmasın da etkisi vardır
Diyafram Solunumu Nedir?
Farklı şekillerde nefes alarak daha sağlıklı bir vücuda sahip olmak isteyen kişiler diyafram solunumunu öğrenebilirler. Diyafram solunumu sayesinde daha sağlıklı şekilde nefes alabilmek ve akciğerlerin daha sağlıklı olmasını sağlayabilmek mümkündür. Diyafram solunumunun gerçekleştirilebilmesi için yapılması gerekenler ise şöyle açıklanabilir:
- Sırt üstü uzanmak ya da bir sandalyede dik şekilde oturmak gerekir
- Sırt üstü uzanan ya da sandalyede oturmayı tercih eden kişiler bir elini karınlarının üzerine yerleştirmelidir
- Burundan derin bir nefes alınıp verilmesi ve bunu yaparken karnın yükselmesi sağlanır
- Nefes alma sırasında karın yükselirken göğüs kafesini rahatlatılması bu sayede de göğüs kafesinin sabit kalması sağlanabilir
- Burundan nefes aldıktan sonra nefesin ağızdan yavaş yavaş verilmesi gerekir
- Mum söndürür gibi yavaş yavaş nefes verilmesi sayesinde karnın yavaş yavaş inmesi sağlanır
- Bu yöntemin 5 kere tekrar edilmesi ve gün içerisinde 3-4 defa yapılması sayesinde daha sağlıklı şekilde nefes alabilmek mümkündür
- Diyafram solunumu sayesinde soluk alıp verme süreci daha doğru şekilde yönetilebilir. Doğru şekilde soluk alınması sayesinde akciğerlere bakterilerin inmesi engellenirken ağız içerisinde enfeksiyon oluşma riskinin engellenebilmesi de mümkündür.
Büzük Dudak Solunumu Nedir?
Farklı şekillerde nefes almanın akciğerleri daha sağlıklı hale getirdiği görülmüştür. Nefes alma yöntemleri arasında büzük dudak solunumu da tercih edilebilir. Büzük dudak solunumu sayesinde burundan nefes alınıp ağızdan ıslık çalıyormuş gibi nefesin verilmesi sağlanır. Bu yöntem sayesinde herhangi bir güç uygulamadan ciğerlerde bulunan nefesin dışarı atılması sağlanır. Vücutta bulunan nefesin dışarı atılması ile vücutta bulunan toksinlerden arınabilmek ve karbondioksitin dışarı atılmasını sağlayabilmek mümkündür.
Büzük dudak solunumu sayesinde 5 saniye nefes aldıktan sonra dudakları büzerek 10 saniye boyunca nefesin verilmesi sağlanır. Bu yöntemin gün içerisinde 2-3 defa tekrarlanması sayesinde soluk almanın vücuda sağlamış olduğu faydalar arttırılabilir.