Öksürüğe Ne İyi Gelir ? Evde Bitkisel Tedavi Yöntemleri - Sağlık List

Öksürüğe Ne İyi Gelir ? Evde Bitkisel Tedavi Yöntemleri

Öksürük, insan vücudu tarafından boğazdan balgamı veya yabancı cisimleri çıkarmak için kullanılan tahriş edici olan bir refleks aktivitesidir. Akciğerlerden hızlı bir hava çıkışı şeklinde oluşur. Üst solunum yolu enfeksiyonunu hedef alan bir hastalık belirtisidir. Özellikle mevsim geçişlerinde artan mikroplar sebebiyle birçok insan öksürük sorunuyla karşı karşıya kalır. Günlük yaşamı olumsuz etkileyen ve çoğu zaman rahatsız edici boyutlara ulaşan öksürük, evde de uygulayabileceğiniz yöntemlerle yatıştırılabilir.

Ballı Süt

Öksürük tedavisinde uzun yıllardır kullanılan bir karışımdır. Öksürüğe bağlı boğaz ağrılarını dindirir. Boğazı yumuşatarak balgam oluşumunu da engeller. Öksürüğü kesmek için biraz ılık süt ve balı karıştırarak tüketin. Hastalık sürecinde öksürüğün verdiği rahatsızlığı en aza indirmek için bu karşımı günde bir defa içebilirsiniz.

Zerdeçal

Grip ve nezle gibi hasatlıkların yatıştırılmasında oldukça faydalı bir besindir. Hastalıkların verdiği hasarı en aza indirerek süreci kolayca atlatmanıza yardımcı olur. Hastalığa bağlı semptomları bu bitkisel kaynakla yok edebilirsiniz. Öksürüğü kesmek için bir miktar kaynayan suyun içerisine bir çay kaşığı zerdeçal atarak tüketin. Günde 2-3 defa tüketmeniz halinde boğazınızı yumuşatır ve güçlü bir bağışıklık sağlar.

Ihlamur

Öksürüğün olduğu yerde en büyük yardımcı şüphesiz ıhlamur bitkisidir. İçerisindeki bileşenlerin sayesinde iltihap vücuttan atılır. Buna ek olarak ağrı kesici özelliği bulunur. Hastalık sürecinde 2-3 fincan ıhlamur çayı tüketmek kısa vadede semptomları yok edebilir. Öksürüğünüz hafifler, boğazınız rahatlar ve öksürüğün yol açtığı ağrılar dinmeye başlar. Ihlamur çayı tüketirken şeker ilave etmemeyi tercih edin. Şeker, ıhlamurun bileşenleriyle etkileşime girebilir ve etkisini yitirebilir. İsteğe göre bal ilave edebilirsiniz.

Ekinezya Çayı

Soğuk algınlığı ve grip hastalıklarında sıklıkla tüketilen bir bitkidir. Hastalığı kolay geçirmek adına oldukça faydalı olan çözümler arasındadır. Bazı çalışmalarda ekinezya çayının üst solunum yolu enfeksiyonlarına bağlı hastalıklarla savaştığını gösteriyor. Ek olarak doğal bir ağrı kesicidir ve yatıştırıcı özelliği bulunur. Ekinezya çayına biraz bal ekleyerek etkisini artırabilir ve günde 1-2 fincan tüketebilirsiniz.

Sarımsak

Rahatsız edici kokusu sebebiyle uzak durulsa da üst solunum yolu enfeksiyonlarına karşı gerçek bir savaşçıdır. Antioksidan tarafında oldukça zengin bir besin değerine sahiptir. Bu sayede vücutta bulunan serbest radikalleri uzaklaştırır. Olası mikrop ve enfeksiyonlara karşı koruma sağlar. Öksürüğe bağlı ağrıları dindirir ve boğazı yumuşatır. Birkaç diş sarımsağı bir bardak sütün içerisinde kaynatın. Süzdükten sonra isteğe göre bal ilave edin. Bu karışımı günde birkaç defa tüketerek öksürüğün getirdiği rahatsızlığı en aza indirebilirsiniz.

Öksürük Neden Olur?

Öksürüğün pek çok nedeni bulunabilir fakat en yaygın nedeni nezle, grip, soğuk algınlığı ve Covid-19 virüsüdür. Buna ek olarak sigaraya bağlı öksürük krizleri de sıklıkla görülmektedir. Geçmeyen öksürük krizleri için mutlaka doktor tarafından muayene olunmalıdır. Viral enfeksiyonların neden olduğu öksürükler bazen psikolojik durumlarla da ilişkili olabilir. Problemin kaynağını tam olarak anlamak için uzman hekime danışmak şarttır.

Geçmeyen Öksürükler Tehlikeli Mi?

Kalıcı bir öksürük atağı, özellikle geceleri uyutmayan öksürük nöbetleri, ara sıra göğüste hırıltı, kaşıntı, nefes darlığı, gerginlik ve hava yolu hassasiyeti semptomları hastalığın şiddetlendiğini gösterebilir. Birçok bilimsel çalışma, üst solunum yolu enfeksiyonlarının alerjene duyarlı bireylerde akut alevlenmelere neden olabileceğini de göstermiştir.

Hekime başvurulması gereken durumlar;

Öksürük tedavisinde; öksürüğe neden olan hastalığın teşhisini geciktirmemek ve tedavi süresini olabildiğince kısaltmak için ilaç veya şurup kullanımı mutlaka doktor kontrolünde olmalıdır. Doktor tavsiyesi olmadan antibiyotik kullanmak son derece zararlı ve tehlikelidir.

  • Öksürük 2 haftadan fazladır sürüyorsa
  • Antibiyotik kullanımına rağmen iyileşme belirtisi yoksa
  • Öksürükle beraber ateş ve nefes darlığı ortaya çıktıysa
  • Göğüs ağrıları başladıysa ve batma hissi yaşanıyorsa
  • Balgamda kan fark edildiyse acilen hekime danışılmalıdır
Oy Ver

Yorum yapın