Çocukluk döneminde gelişim süreçleri oldukça önemli aşamalardan oluşur. Sağlıklı bir şekilde gelişen çocuk hem fiziksel hem de mental olarak ileri aşamalar kaydedebilir. Fiziksel gelişim bozuklukları oluşumu büyüme, boy uzaması, kilo alımı gibi etkenlerin olumsuz ilerlemesinden kaynaklanmaktadır.
Fiziksel olan gelişim süreçlerinde çocukların bedenleri gelişir, boyu uzar ve kilo alımlarında artış görülür. Bedenin sağlıklı bir gelişim göstermesi fiziksel gelişim olarak tanımlanırken gerekli büyümeyi göstermemesi durumunda fiziksel gelişim bozuklukları değerlendirilmelidir.
Fiziksel Gelişim Bozuklukları Nasıl Anlaşılır?
Fiziksel gelişim bozukluklarında çocuğun büyümesindeki yeterliliklere bakılır. Yaşıtlarıyla kıyaslanan çocuklarda boylarının kısa ve kilolarının az olması durumunda fiziksel gelişim bozukluklarından söz edilebilir.
Fiziksel anlamda gelişim bozukluğu yaşanmasının tespitini öncelikle anne ve babalar yapabilirler. Gelişim bozukluklarının görülebilmesi açısından persentil tablosundan faydalanmak da önem taşır. Bu hesaplama aracı yardımıyla yeterli olan gelişimin olup olmadığı kolaylıkla anlaşılabilir.
Boy ve Kilo Değerlerine Bakılması Yeterli midir?
Bir çocuğun fiziksel gelişiminin yeterli olup olmadığı konusunda sadece boy ve kilo değerlerine bakılması doğru bir yöntem değildir. Boy ve kilonun yanı sıra mutlaka başını dik tutması, yürümesi, koşması gibi motor becerilerine de bakılması fayda sağlayacaktır.
Motor becerilerinin iyi bir şekilde ilerlemesi büyük ve küçük kas gruplarının da kontrol edilebilme yeteneklerini beraberinde getirecektir. Fiziksel gelişim bozuklukları yaşayan çocuklarda diş fırçalamaktan merdiven inmeye ve oyuncaklarının tutmaya kadar birçok farklı motor becerisi eylemelerini gerçekleştirememe sorunları oluşacaktır.
Fiziksel Gelişim Bozukluklarında Hamilelik Sürecinin Önemi
Çocuklarda görülebilen fiziksel gelişim bozukluklarında hamilelik sürecindeki olumsuz etkenlerde oldukça büyük bir rol oynar. Annelerin hamilelik dönemlerinde sağlıklı bir gebelik geçirmesi çocukların sağlıklı bir şekilde gelişebilmelerine katkı sağlayacaktır.
Hamilelik döneminde beslenmenin yetersiz ve dengesiz olması, vitamin ve mineral eksiklikleri olması gibi etkenler bebeklerin daha anne karnında gelişimlerini olumsuz yönde etkileyecektir. Hamilelik döneminde beslenmenin yanı sıra sigara ve alkol kullanımı da bebeğin gelişimini olumsuz yönde etkileyen faktörlerdendir. Bebeklerin ilerleyen yaşlarda tansiyon, şişmanlık ve şeker hastası olma ihtimallerini arttıran olumsuzluklar arasında yer aldığı gibi fiziksel gelişim bozukluklarının oluşmasına da katkı sağlar.
Bebeklerde fiziksel gelişim bozuklukları oluşmaması ve sağlıklı bir şekilde gelişebilmeleri için annelerin hamilelik süreçlerini en iyi şekilde geçirmeleri öneriler arasında yer alır.
Fiziksel Gelişim Bozuklukları Yaşayan Çocuklarda Neler Yapılmalıdır?
Fiziksel gelişim bozukluklarının tespit edilmesi ve tedavi edilmesi sürecinde mutlaka bir uzman hekimden destek alınmalıdır. Çocuklarda görülen fiziksel gelişim bozuklukları ne kadar erken dönemde tespit edilirse tedavi edilebilme şansı o kadar artacaktır. Bu nedenle çocuğunuzun gelişim dönemi olan okul çağına kadar yakından takip edilmesi önemli olup herhangi bir olumsuz durum tespit edilmesi durumunda uzman hekimlere erken dönemde başvurulması gereklidir.