Kawasaki Sendromu Nedir? - Sağlık List

Kawasaki Sendromu Nedir?

Kawasaki sendromu bir vaskülit hastalık olup orta büyüklükte bulunan damarların iltihaplanması anlamına gelir. Çocukluk çağında sıklıkla görülen bu hastalık yüksek ateş, döküntü ve dil, göz ağız içinde kızarıklıklar oluşarak kendini belli eder.

3 günden fazla süren kawasaki sendromu nedenleri arasındaki en etkili neden virüs kaynaklı olmasıdır. Pediatrik olan kawasaki sendromu tedavi edilmemesi durumunda kalp komplikasyonlarına neden olacağından mutlaka tedavi edilmesi gereklidir.

Aniden ortaya çıkan ve kalp rahatsızlıklarının en sık tespit edildiği nedenler arasında yer alan kawasaki sendromu çoğu kişide tedaviye cevap vererek birkaç gün içinde iyileşme görülür.

Kawasaki Sendromu Belirtileri Nelerdir?

2019 yılında başlayan Covid salgınıyla benzer belirtiler gösteren bir hastalık olan Kawasaki sendromu gelişimine dair uyarıcı belirtiler gösterir. Hızlı bir şekilde ortaya çıkması en önemli kısım olup 10 gün içinde değişebilen kalp rahatsızlıklarının oluşmasından dolayı ciddi bir şekilde semptomlar incelenmelidir.

Kawasaki sendromu aşamalı olarak belirti gösteren ve her aşamasında farklı semptomların ortaya çıktığı bir hastalıktır. Birinci aşamasında görülen belirtiler;

  • 3 günden uzun süren yüksek ateş
  • Gözlerde kızarıklık
  • El ve ayaklarda şişme
  • Tahriş olmuş olan boğazlar
  • Çilek dili görünümü

Kawasaki sendromu ikinci aşamasında görülen belirtiler;

Kawasaki sendromunun 3. Aşamasında ise herhangi bir komplikasyon gelişmezse belirtiler ortadan kaybolmaya başlar. Hastalığın başlamasının ardından 10 gün içinde tedavi sürecine geçilmesi kalıcı hasarların oluşmasının önüne geçmek için oldukça önemlidir.

Kawasaki Hastalığı Nedenleri

Kawasaki hastalığının oluşmasının nedenleri tam olarak kesin değildir. Virüsler, ailesel yatkınlık ve kimyasallar gibi çevresel etkenler hastalığın oluşmasında rol oynayabilir. Solunum yoluyla bulaşması muhtemel olarak hastalık genel olarak kalp kası ve damar iltihabı oluşmasıyla sonuçlanır.

Kawasaki hastalığında iltihabi oluşan durumlar kalp krizi gibi sağlığı tehdit eden durumların oluşmasına neden olabilir.

Özellikle Japonya ve uzak doğu ülkelerinde görülen Kawasaki sendromu erkek çocuklarda daha sık gözlemlenir. Son yıllarda ise kış ve ilkbahar aylarında daha sık oluştuğu tespit edilmiştir.

Kawasaki Hastalığı Tanısı

Kawasaki hastalığının teşhisi için klinik belirtiler gözlemlenerek hastalık bulgularının saptanması sağlanır. 5 günden uzun süren bir ateş bulunup göz iltihaplanması, cilt döküntüsü, lenf bezi büyümesi, iç organ tutulumları gibi belirtiler tanı konması için fayda sağlayan belirtiler arasındadır.

Kawasaki Sendromu Tedavisi

Kawasaki hastalığının komplikasyon riskini azaltmak için tedaviye vakit kaybedilmeden başlanması önem taşır. Tedavi ateş ve iltihaplanmanın azalmasını sağlayarak kalp hasarını önleme amacıyla yapılır.

Uzman hekimler sendrom sırasında aspirin ve Gamma globülin ilaçlarını reçete ederek damarlardaki arter sorunları gidermeye çalışır.

Kawasaki sendromunda ilk tedavi hastanede olmalıdır. Çocukta herhangi bir kalp sorunu oluşması durumunda mutlaka yakından takip edilmelidir ve kardiyoloji uzmanlarına sevki sağlanmalıdır.

Oy Ver

Yorum yapın